Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Προεδρείο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ) με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης στο κλειστό στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καταδικάζει «τα ντροπιαστικά επεισόδια που σημειώθηκαν από ομάδες χούλιγκαν» και σημειώνει ότι «τέτοιες συμπεριφορές, δήθεν φιλάθλων, αμαυρώνουν τον αθλητισμό, ειδικά όταν συνοδεύονται από τραυματισμούς μελών της Αστυνομίας, πολιτών καθώς και καταστροφή περιουσιών». «Αυτοί οι δήθεν φίλαθλοι δεν πρέπει να έχουν θέση στις κερκίδες. Θα πρέπει να αναζητηθούν μέτρα αποκλεισμού τους, πριν να είναι αργά», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αστυνομία στο καθήκον της περιφρούρησης της τάξης στα γήπεδα είναι μόνη της, απελπιστικά μόνη, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία, πολιτικά κόμματα, αθλητικούς παράγοντες. «Θα είμαστε ξεκάθαροι, το ζήτημα της ασφάλειας και της ομαλότητας στους αθλητικούς χώρους, δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας και συχνά αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των συναδέλφων».

Αίτημα του ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ, είναι η δημιουργία πλήρως μονίμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε όλες τις Επαρχίες, οι οποίες θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα, πάγιο αίτημα, είναι να αναθεωρηθεί η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), κατά τρόπο που, ναι μεν θα εξυπηρετεί τον πολίτη, αλλά, ταυτόχρονα, θα προστατεύει και θα σέβεται το έργο των Αστυνομικών υπαλλήλων. «Θεωρούμε πως ο υφιστάμενος τρόπος λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ, αποτελεί τροχοπέδη στην εκτέλεση των καθηκόντων των μελών της Αστυνομίας».

«Απαιτούμε από την ηγεσία της Αστυνομίας να αντιδράσει και να θέσει επιτακτικά και αποφασιστικά το ζήτημα στην ορθή του διάσταση. Απαιτούμε όπως, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναλάβει πρωτοβουλία εισαγωγής τέτοιων αποτρεπτικών μέτρων για πάταξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Απαιτούμε από τα πολιτικά κόμματα, που έχουν κομματικοποιήσει το κυπριακό ομαδικό αθλητισμό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαγκιστρωθούν, επιτέλους, από τον χώρο του αθλητισμού», αναφέρεται.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων, προστίθεται, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος με ασφάλεια και η εμπέδωση κουλτούρας αθλητοπρέπειας μέσα στο πνεύμα του αθλητισμού.