Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η UBS πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Έκτακτα μέτρα για την εξαγορά από τη UBS

Έκτακτα μέτρα, που θα επιτρέψουν την ταχύτατη εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, ετοιμάζει η Ελβετία, όπως δήλωσαν τρία πρόσωπα με γνώση των διαδικασιών που επικαλείται η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Τράπεζες και ρυθμιστικές Αρχές πιέζουν ώστε η εξαγορά να ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα και πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό γιατί η ελβετική νομοθεσία προβλέπει πως η UBS θα έπρεπε να δώσει περιθώριο έξι εβδομάδων στους μετόχους της τράπεζας για να συζητήσουν διεξοδικά την εξαγορά – μαμούθ.

Έτσι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή η περίοδος διαβουλεύσεων να παρακαμφθεί και η εξαγορά να πραγματοποιηθεί χωρίς ψηφοφορία από τους μετόχους.

Οι λεπτομέρειες των έκτακτων αυτών μέτρων δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», όπως δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse αλλά και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

«Γκρεμίστηκαν» οι μετοχές της Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, αφότου δήλωσε ότι βρήκε «ουσιαστική αδυναμία» στις οικονομικές της αναφορές.

Ένα έκτακτο «σωσίβιο» 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει επιλύσει το ζήτημα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μετοχές της Credit Suisse θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν, αφού υποχώρησαν κατά 24% την Τετάρτη.

Αυτό προκάλεσε γενικό ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές και φόβους για ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Tο βράδυ του Σαββάτου (18/3), η ελβετική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Η UBS λέγεται ότι ζήτησε από την ελβετική κυβέρνηση να καλύψει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος για να αγοράσει την Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Τα προβλήματα συνέπεσαν με την αποτυχία δύο δανειστών στις ΗΠΑ – της Silicon Valley Bank και της Signature Bank – εγείροντας φόβους για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Η Credit Suisse, η οποία ιδρύθηκε το 1856, έχει αντιμετωπίσει σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Ανέφερε απώλεια 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008 και έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024.

Η UBS την ίδια στιγμή κατέγραψε κέρδη ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η Credit Suisse, μια εγχώρια τράπεζα με 95 υποκαταστήματα, έχει παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων πελατών.

Είναι μία από τις 30 τράπεζες παγκοσμίως που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, επειδή είναι τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Στο τέλος του περασμένου έτους η Credit Suisse είχε προσωπικό 50.480 ατόμων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 16.700 εργαζόμενους στην Ελβετία, αν και 9.000 θέσεις εργασίας επρόκειτο να καταργηθούν, αναφέρει το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.