Το «τοτέμ» της ΑΕΚ, ο καλύτερος Έλληνας του 20ου αιώνα! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, από το πρωί της Τετάρτης (14/03), είναι φτωχότερο. Ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ, ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, ένας παντοτινός «φάρος» αθλητισμού.
Άλλωστε, στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η μορφή του κοσμεί έναν από τους τέσσερεις πυλώνες του. Κίνηση συμβολική, προς τους ισάριθμους ποδοσφαιρικούς γίγαντες (Νεστορίδης, Σεραφείδης, Παπαϊωάννου, Μαύρος) που σήκωσαν στους ώμους τους, ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας τόσο του συλλόγου, όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τα κατορθώματά του, πάντως, θα κρατήσουν πάντοτε τη «φλόγα» της μνήμης του ζωντανή.

παπαιωαννου.png

Από ένα χωριό της Βέροιας…

Ο Μίμης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας, όπου έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Τρία χρόνια αργότερα (1962), έναντι ποσού ρεκόρ για την εποχή (175 χιλ. δραχμές) η ΑΕΚ αποσπά την υπογραφή του, μετά από προτροπή του Τρύφωνα Τζανετή και απόφαση του προέδρου, Νίκου Γκούμα. Μία μεταγραφή ενός 20χρονου παιδιού, που έμελλε να γίνει θρύλος της και να την «υπηρετήσει» πιστά, έως το 1979.

Από το πρώτο του παιχνίδι, έδειξε πως επρόκειτο για ένα ποδοσφαιρικό «διαμάντι». Σκόραρε στο ντεμπούτο του στα «κιτρινόμαυρα», στη νίκη της ΑΕΚ με σκορ 7-2 επί του Αιγάλεω, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

papaioannou.jpg

Το «χρυσό» κεφάλαιο της ΑΕΚ
Πλάι στον έτερο θρύλο της «Ένωσης», τον Κώστα Νεστορίδη, αλλά και σε άλλους μεγάλους άσους της εποχής, ο Μίμης Παπαϊωάννου συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τριών Κυπέλλων Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Παρά το νεαρό της ηλικίας του, από την αρχή της καριέρας του λογιζόταν ως μεγάλη μορφή και αστέρας του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, από το 1969 κι έπειτα, όταν αποσύρθηκε ο Ανδρέας Σταματιάδης, διετέλεσε αρχηγός της ΑΕΚ, φορώντας το περιβραχιόνιο στο πρωτάθλημα του 1971, αλλά και στο νταμπλ του 1978.
Παράλληλα, αποτέλεσε ηγετικό μέλος της ομάδας που έφτασε τόσο στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1968/69, όσο και αυτής που βρέθηκε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. Άλλωστε, ήταν η δική του κεφαλιά -χαρακτηριστικό του παιχνιδιού- η οποία έστειλε το ματς με την ΚΠΡ στην παράταση, όπου και «σφραγίστηκε» το εισιτήριο για τους «4».
Παρότι δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός (1,70μ), τα αθλητικά του προσόντα και κυρίως, το επιτόπιο άλμα του, ήταν αυτά που τον καθιστούσαν πολύ ικανό στις κεφαλιές. Παράλληλα, διέθετε φοβερή τεχνική κατάρτιση και «φονικό» αριστερό πόδι, που του επέτρεπε να δημιουργεί, αλλά και να εκτελεί, είτε αγωνιζόταν ως επιθετικός, είτε ως επιθετικός χαφ.

Ένα από τα μεγαλύτερα «παράσημα»; Πως σε 17 χρόνια καριέρας ουδέποτε αποβλήθηκε, παρότι κλήθηκε πολλές φορές να αντιμετωπίσει αντιαθλητικές συμπεριφορές εντός αγωνιστικού χώρου! Ήταν, εκτός από αρτίστας του ποδοσφαίρου, ένας πραγματικός τζέντλεμαν, γεγονός για το οποίο τον αναγνώρισε ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα.
Η καριέρα του στην ΑΕΚ ολοκληρώθηκε μετά από 566 εμφανίσεις συνολικά, εντός κι εκτός συνόρων, και 289 γκολ, επίτευγμα που τον καθιστά έως και σήμερα, πρώτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Παράλληλα, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής: τόσο τη σεζόν 1963/64 με 29 γκολ, όσο και αυτήν του 1965-66 με 24, πριν «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1980, με τη φανέλα του Παγκύπριου.
Μάλιστα, επί χρόνια ήταν ο κορυφαίος σε συμμετοχές και γκολ με την ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με παρουσία σε 35 ματς και 11 τέρματα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είχαν πολλαπλασιαστεί πλέον, για να τον ξεπεράσει ο Ντέμης Νικολαΐδης, που «σταμάτησε» στα 26. Τα έντεκα του Μίμη Παπαϊωάννου, όμως, τον διατηρούν έως σήμερα, στη 2η θέση της σχετικής λίστας.
μιμης-πουσκας.jpg

Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα
Ιστορία «έγραψε», προφανώς, και με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Φόρεσε 61 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος, τις οποίες συνδύασε με την επίτευξη 20 γκολ.
Αποτελεί τον πέμπτο σκόρερ στην ιστορία της, ενώ στην πρώτη παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό των ΗΠΑ εν έτει 1994, διετέλεσε βοηθός προπονητή του Αλκέτα Παναγούλια.


Μία από τις μεγαλύτερες τιμές για τον Μίμη Παπαϊωάννου ήρθε έξι χρόνια αργότερα.
Το φθινόπωρο του 2000 αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής, με βάση τα αγωνιστικά πεπραγμένα του με την ΑΕΚ και με την Εθνική Ομάδα.
Η ΑΕΚ τον είχε τιμήσει, με αφορμή αυτή την εκλογή του, με τη διοργάνωση ενός αγώνα Παλαιμάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο ομάδα Γερμανών επιλέκτων.
Πολλά αστέρια της «Μάνσαφτ» βρέθηκαν στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, μεταξύ άλλων και ο θρύλος Γκερντ Μίλερ, ως προπονητής των ΣούστερΒοτάβαΑμπράμτσικ κ.α. Ωστόσο, δεν διακρίθηκε, ούτε μνημονεύεται -και θα μνημονεύεται- μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες.

μιμη-παπαιωαννου.jpgΗ αγάπη για το τραγούδι, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο ύμνος της ΑΕΚ
Η γνωριμία του Μίμη Παπαϊωάννου με τον Στέλιο Καζαντζίδη, που εξελίχθηκε σε στενή φιλία, τον έφερε πιο κοντά στο τραγούδι. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1965 έκαναν και κοινή περιοδεία!
Η Ρεάλ Μαδρίτης «θαμπωμένη» από τις ικανότητές του, μετά από ένα φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ, του προσέφερε 750 χιλ. δραχμές και τέσσερα εκατ. στον σύλλογο. Υπό τον φόβο των αντιδράσεων των οπαδών, όμως, η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ.
Ήταν μία ευκαιρία ζωής, που χρειάστηκε χρόνο για να την ξεπεράσει. Ο χρόνος αυτός πέρασε δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος, κατά δήλωση του ίδιου του Μίμη Παπαϊωάννου, τον συμβούλεψε:
«Ο Στέλιος, όταν βρισκόμουν σε δίλημμα για το τι ακριβώς έπρεπε να αποφασίσω να κάνω στη ζωή μου, ήταν ο φίλος που μου έδωσε τη σωστή συμβουλή. Ήμουν τυχερός στη ζωή μου που υπήρξα φίλος του. Από αυτόν τον μέγιστο βάρδο, έμαθα να μετράω την ψυχή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή.  
“Μίμη, στο τραγούδι το παλεύεις, θα είσαι βιοπαλαιστής. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να γυρίσεις σ’ αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά και είμαι βέβαιος πως θα δικαιωθείς. Πήγαινε να παίξεις ποδόσφαιρο και κάποια μέρα θα με θυμηθείς”».

μιμης-στελιος.jpgΠράγματι, αυτό έκανε και όπως τόνισε σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Αυτό ήταν. Χωρίς το πρόβλημά μου να είναι οικονομικό, άλλαξα γνώμη και είπα μέσα μου: “Για πάντα στην ΑΕΚ!” και δεν το μετάνιωσα ποτέ…». Η περιπέτεια αυτή, άλλωστε, έφερε ένα ακόμα μεγάλο δώρο στην ΑΕΚ από τον Μίμη Παπαϊωάννου: τον ύμνο του συλλόγου που ηχεί έως σήμερα, από τα ηχεία στην είσοδο, σε κάθε γκολ και σε κάθε όμορφη/δύσκολη στιγμή της.
Ένας ύμνος σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη, στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και ερμηνεία του Μίμη Παπαϊωάννου, που όπως τόνισε η ΠΑΕ ΑΕΚ στο μήνυμά της:
«Είναι ο ύμνος που τραγουδάμε όλοι εδώ και μισό αιώνα και που θα τον τραγουδήσουμε ξανά, για να πούμε το δικό μας αντίο στον μεγάλο αρχηγό!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Bank of Cyprus

Η αφρόκρεμα της Παγκόσμιας Σκοποβολής στην Κύπρο!

Με το πνεύμα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου...

Λεμεσός: 4χρονο έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές μετά από πτώση παιδιού...

ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι άνοιξαν το σκορ οι Σκωτσέζοι…

Στο 21ο λεπτό της αναμέτρησης με την Εθνική μας,...

Βασικοί Ντβάλι και Λόρια…

Κυπριακό ενδιαφέρον στο φιλικό της Γεωργίας με την Μογγολία. Δύο......

ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ…

Έκαναν μαζί την επέμβαση και μαζί στην αποθεραπεία οι...

LIVE: Σκωτία 1-0 Κύπρος (ΦΩΤΟΣ)

Στο Χάμπτεν Παρκ της Γλασκόβης η Εθνική μας ομάδα...

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΓΚΕΣ!

Δεν ξέχασαν τον Νικόλα Θεοδότου οι νεαροί πρωταθλητές της...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… ΕΘΝΙΚΗ!

Με τα κασκόλ και τις σημαίες των ομάδων τους...

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΤΕΣ!

Στο πλευρό της Εθνικής μας και στην Σκωτία οι...

«Ασέβεια για τον Γκριζμάν να δοθεί η αρχηγία στον Εμπαπέ»

Την άποψή ότι η απόφαση του Ντιντιέ Ντεσάν να επιλέξει ως...

ΤΖΟΝ ΚΑΡΒΕΡ

Ο πρώην προπονητής της Ομόνοιας, Τζον Κάρβερ (συνεργάτης του...

Παιδάκι έπεσε από μπαλκόνι στη Λεμεσό

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές μετά από πτώση παιδιού...

ΟΙ ΑΝΟΡΘΩΣΙΑΤΕΣ;

Λογικά θα είναι στην 11άδα ο αρχηγός Αρτυματάς και...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Χάμπτεν Παρκ!

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι της Εθνικής μας...

Η 11αδα της Εθνικής Κύπρου!

Ο Τιμούρ Κετσπάγια επέλεξε τους ακόλουθους ποδοσφαιριστές για την...

H άφιξη στο Hampden Park (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 16:00 η Εθνική Κύπρου κάνει πρεμιέρα στα προκριματικά...

ΞΕΡΕΙ Ο ΤΙΜΟΥΡ…

Έχει εμπειρία από τους Σκοτσέζους και ξέρει το βαθμό...

25η Μαρτίου: Περηφάνια και συγκίνηση απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου (ΦΩΤΟΣ)

Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις η Κύπρος τίμησε σήμερα...

Τούχελ: «Έχω επίγνωση τι σημαίνει Μπάγερν»

Επίγνωση της… αποστολής που αναλαμβάνει στην Μπάγερν έχει ο...

Ο Σεΐχης Αλ Θάνι κατέθεσε αναθεωρημένη προσφορά!

Ο Σεΐχης Γιάσιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ακολούθησε τον...

Η Ολλανδική παροικία την οδηγεί

Η Ολλανδική σχολή είναι σαφώς από τις καλύτερες παγκοσμίως...

ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ…

Έχει ανάγκη τον γνωστό καλό Λαίφη η Εθνική μας...

«Νέα αρχή… καλή επιτυχία»

Με ανάρτηση του ο ΠΑΣΠ και ο εκτελεστικός πρόεδρος...

Το «έγκλημα» με Μάϊντεβατς και το μήνυμα Λουκά

Ο Αντρίγια Μάϊντεβατς αποχώρησε το καλοκαίρι από την ΑΕΛ,...

«Μέσα από τον Αθλητισμό, στηρίζουμε τον άνθρωπο»

Με τη συμμετοχή και την στήριξη της ομάδας μας,...

ΙΤΑΛΟΣ-ΗΓΕΤΗΣ

Με τη συμμετοχή του στο Καμπιονάτο και τις καλές...

Για διακοπές στην Κύπρο ο Άλισον! (φώτος)

Όπως… ενημέρωσε ο ίδιος ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Άλισον...

«Ο καλύτερος προπονητής του αιώνα – Για αυτόν επέλεξα την Ρεάλ Μαδρίτης»

Λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από...

«Ο Τιμούρ είναι η τελευταία μας ελπίδα…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έριξε δυνατή ατάκα ο Αλέξης Γαρπόζης για την Εθνική...

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΛΕΞ…

Το ότι γνωρίζει τι σημαίνει Σκωτία, μάλλον θα μετρήσει...

Τρελό σενάριο για νέα «συνάντηση» Μπενζεμά με Μουρίνιο στη Ρόμα

Στο μεταγραφικό στόχαστρο της Ρόμα φέρεται να βρίσκεται ο...

Ανόρθωση: «Στηρίζουμε τα τμήματά μας!»

Ανακοίνωση από την Ανόρθωση αναφέρει: Η ποδοσφαιρική Εταιρεία της Ανόρθωσης...

Ο Μπεργκ απάντησε για την… μία αλλαγή! (ΔΗΛΩΣΕΙΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Δηλώσεις στην κάμερα της Πάφος FC παραχώρησε ο τεχνικός...

ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ: «Νικόλα….για σένα»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας U16 της ΑΕΚ συγκίνησαν...

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟΣ)

Την κατάκτηση του πρωταθλήματος πανηγύρισε σήμερα η ομάδα U16...

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ…

Δεν τίθεται αμφιβολία για τον βασικό κήπερ της Εθνικής....

Οι Κύπριοι διεθνείς κι ο… Ζράντι

Διήμερο ρεπό ξεκούρασης έδωσε στους ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας για...

«Είμαι οπαδός της Εθνικής, είμαι κάφρος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο προπονητής του Οθέλλου και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αλέξης...

«Ο Άγγελος είπεν μας ότι θα βάλουμε 5 της Ιρλανδίας…» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ)

Με αφορμή το σημερινό ξεκίνημα της Εθνικής μας στα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΛΑΚΑΡΙ-ΕΞΕΛΙΞΗ…

Ο Όνι Βαλακάρι, είναι από τους παίκτες της Πάφος...

«Αν φκει η Ομόνοια 29ης Μαίου θα γίνει… πόλεμος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχολίασε και την εξαιρετική πορεία της Ομόνοιας 29ης Μαίου...

«Ιδού το…σπρώξιμο στον 4ο»! (ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΕΚ)

Με νέο βίντεο η ΑΕΚ παραθέτει το συμβάν μεταξύ...

«Νιώθω Κύπριος, είμαι περήφανος που θα αφήσω τα κόκαλα μου εδώ»

Ο Μιλένκο Σπόλιαριτς μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 για...

ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ…

Τα παράπονα της επίσημης ΑΕΚ, τα δέχτηκε κατ’ιδίαν και...

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ-ΑΠΕΡΓΙΑ

Για τέταρτη φορά τους τελευταίους 9 μήνες στην Γουίγκαν...

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΥΑΡΝΤΑ

Από την στιγμή που δεν τιμωρήθηκε με αποκλεισμό είναι...

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ;

Θα  λάβει τα μηνύματα ο κύριος Βρυωνίδης, ώστε να...

Οι (νέες) αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου!

Αρκετές αλλαγές σε κανονισμούς ποδοσφαίρου και σε διάφορα θέματα...

Νέο «χτύπημα» Ομόνοιας 29Μ.: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…»

Νέα ανάρτηση από την Ομόνοια 29ης Μαίου για τα...

INSTAGRAM

1,564 Followers
Follow