Κι όμως, το «ξέσπασμα» του ΠΑΟΚ επί του Ιωνικού (05/03, 6-0), πέρασε σε δεύτερη μοίρα στο τέλος της ημέρας. Ακόμα κι αν αποτελέσματα σαν αυτό, δεν έρχονται συνεχώς. Ήταν τέτοιο, όμως, το επίτευγμα του Στέφανου Τζίμα, που κατάφερε να «επισκιάσει» το θριαμβευτικό τελικό σκορ.
Από το βράδυ της Κυριακής (05/03), ένα από τα next big thing τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί τον νέο, νεαρότερο σκόρερ στην ιστορία του «Δικεφάλου του Βορρά».
«Εκθρόνισε» τον θρύλο του συλλόγου, Γιώργο Κούδα, από την πρώτη θέση που κρατούσε για 64 (!) χρόνια και πλέον, με το γκολ του σε ηλικία 17 ετών, ενός μήνα και 27 ημερών, στέκει μόνος πρώτος στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Εύλογα, λίγο μετά την είδηση πως το στοιχειωμένο ρεκόρ «έσπασε», γεννήθηκε -εύλογα- το ερώτημα: «Ποιος είναι ο “Τζίμας” του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Άρη, δηλαδή των υπολοίπων του ελληνικού Big-5;»

τζίμας-παοκ-2022.23.png

ΑΕΚ: Το «άστρο» του Φούντα, σε μία σκοτεινή σεζόν

Ο πιο «πρόσφατος» είναι ο Ταξιάρχης Φούντας. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2012/13, σε μία σεζόν ιδιαίτερα δύσκολη για την ΑΕΚ, που στηρίχθηκε σε πολλά νεαρά παιδιά και εν τέλει υποβιβάστηκε, ο νυν στράικερ της D.C. United ξεχώριζε για το ταλέντο του. Είχε καταγράψει τις πρώτες του συμμετοχές ήδη από την περασμένη σεζόν, αλλά στις 28 Οκτωβρίου του 2012, «έγραψε» ιστορία.
Σε ηλικία 17 ετών και 54 ημερών, βρήκε δίχτυα κόντρα στον Πλατανιά και στο τέλος της βραδιάς, εκτός από την πρώτη νίκη της ΑΕΚ στη σεζόν, «πανηγύρισε» πως έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της «Ένωσης».

Παναθηναϊκός: Ο Σωτήρης Νίνης ήταν και «μάγος» και σκόρερ από τα 16 του!

Ο αμέσως επόμενος είναι ένα από τα μεγαλύτερα «what if» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν και όλοι (ανά)γνωρίζουν την ποδοσφαιρική του αξία. Όσα παρουσίασε, έως τον «λυγίσουν» οι τραυματισμοί, αρκούν.
Ήταν αρχές του 2007, όταν το ποδοσφαιρικό κοινό παρακολουθούσε σοκαρισμένο έναν 16χρονο να «μαγεύει» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ο Σωτήρης Νίνης έδειξε από το ντεμπούτο του, κόντρα στο Αιγάλεω, πως έχει μοναδικό ποδοσφαιρικό χάρισμα, ωστόσο, το πρώτο του γκολ ήρθε λίγες εβδομάδες αργότερα.
Στις 27 Ιανουαρίου του 2007 «σφράγισε» τη νίκη απέναντι στον Πανιώνιο σε ηλικία 16 ετών και 294 ημερών, για να γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ολυμπιακός: Ο Καστίγιο σκόραρε πριν ακόμη μάθει να λέει «καλημέρα»

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, τα «ηνία» δεν βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Αν και τα 8.5 χρόνια στα ελληνικά γήπεδα, αρκούν για να κατατάξει κανείς τον Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο στους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη χώρα μας και «δέθηκαν» μαζί της, όσο λίγοι.
Το ξεκίνημά του στην Ελλάδα δεν ήταν απλώς ιδανικό, αλλά συνάμα ιστορικό.
Μόλις λίγους μήνες μετά τη μετακίνησή του από τη Ντανούμπιο στον Ολυμπιακό, σε ηλικία 16 ετών και 167 ημερών, ο Καστίγιο βρήκε δίχτυα. Ήταν στην αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Εθνικό Αστέρα στις 30 Νοεμβρίου του 2000.
Έκτοτε, παραμένει ο νεαρότερος που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, με υπέροχο τρόπο μάλιστα!

Άρης: Ο Λαμπριάκος βρέθηκε από τις ακαδημίες, στα βιβλία της ιστορίας

Τέλος, στo παλαιότερο ρεκόρ του ελληνικού Big-5 βρίσκεται ο Σταύρος Λαμπριάκος, για λογαριασμό του Άρη, αφού τον Ιανουάριο του 1994 κόντρα στην ΑΕΚ, ο θηριώδης φορ -και ενίοτε σέντερ μπακ- σε ηλικία 18 ετών και 60 ημερών, έγινε ο νεαρότερος που βρίσκει δίχτυα με τη φανέλα των «κιτρίνων».