«O κόσμος της Ανόρθωσης έχει ακούσει πολλά. Χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές οι λέξεις εσωστρέφεια, διχόνοια, εγώ θα μιλήσω για έλλειψη εμπιστοσύνης. Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου;». Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση που απηύθυνε ο γράφων προς τον νέο πρόεδρο της ομάδας της Αμμοχώστου, ο οποίος μέσα σε έξι λέξεις, απαντώντας απέδωσε επί της ουσίας τον μοναδικό τρόπο: «με πράξεις κι όχι με λόγια».
Έτσι ακριβώς θα κριθεί ή ορθότερα, θα πρέπει να κριθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο. Από τις ενέργειές του κι από τις πράξεις του. Κατανοώ το γεγονός ότι ο κόσμος παρουσιάζεται κουμπωμένος, διστακτικός. Μερίδα του ίσως και καχύποπτος, αν και πρόκειται για έναν πιο «βαρύ» χαρακτηρισμό.
Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, έλεγε ο θυμόσοφος λαός. Που σημαίνει πως αυτός που έπαθε κάτι στο παρελθόν, είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον. Υπό αυτή την σκοπιά, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει πως ο κόσμος της Ανόρθωσης δεν θέλει ούτε (άλλα) λόγια, ούτε (άλλες) υποσχέσεις. Ούτε (άλλες) δηλώσεις περί ενότητας κι ούτω καθεξής. Η ενότητα και το τέλος της εσωστρέφειας, θα αποτελέσουν φυσικό επακόλουθο των όποιων κινήσεων γίνουν προς την σωστή κατεύθυνση.
Από την άλλη, τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταδικάσουν εξαρχής τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται. Μια προσπάθεια με αρκετά νέα πρόσωπα, στο χώρο αλλά και ηλικιακά.
Το έργο της νέας διοίκησης είναι προφανώς δύσκολο, ωστόσο άπαντες οφείλουν να της δώσουν το χρόνο που χρειάζεται, να την πιστώσουν στα λάθη που (δεδομένα) θα γίνουν, κάτι όμως που θα συμβεί εάν ο ίδιος ο κόσμος αντιληφθεί ότι γίνονται όντως, επιτέλους, όσα χρειάζονται προς την κατεύθυνση που πρέπει προκειμένου η ομάδα να επιστρέψει στα επίπεδα που πρέπει.
Ασφαλώς και είναι άκρως απαραίτητο να υπάρξει μία διοικητική σταθερότητα σε διάρκεια χρόνων, ταυτόχρονα και οικονομική. Αυτό το «δίπτυχο» αποτελεί το θεμέλιο, προκειμένου στις δύσκολες στιγμές που προκύπτουν να απορροφά τους κραδασμούς.
Δεν αρκεί ωστόσο από μόνο του. Το «δίπτυχο» θα πρέπει να γίνει «τρίπτυχο». Καλώς ή κακώς, αυτό που επηρεάζει τα πάντα, είναι το καθαρά αγωνιστικό σκέλος. Η δημιουργία μίας δυνατής ομάδας (αφότου δημιουργούν οι βάσεις που πρέπει σε οργανωτικό επίπεδο), που θα επανέλθει στο γνωστό της πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι αυτή που θα καθορίσει όλα τα υπόλοιπα, τη γραμμή της επιτυχίας από την αποτυχία.
Εάν η Ανόρθωση βρισκόταν φέτος, για παράδειγμα, στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, διαθέτοντας ένα αξιόλογο σύνολο, η σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν θα πραγματοποιείτο ποτέ. Στην προκειμένη περίπτωση, ταιριάζει ένα άλλο γνωμικό που έλεγε ο θυμόσοφος λαός. Ενός κακού, μύρια έπονται. Η κακή πορεία έφερε όλα τα υπόλοιπα (γνωστά) προβλήματα…
Είναι λοιπόν «must» να γίνουν όλες οι κινήσεις που απαιτούνται από τη νέα διοίκηση, με σκοπό τη δημιουργία μίας δυνατής ομάδας που θα διαγράψει τα υπόλοιπα αρνητικά που τη συνοδεύουν εδώ και χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση, όποιες άλλες θετικές κινήσεις κι αν πραγματοποιηθούν, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα και θα μιλάμε, ξανά, για έναν φαύλο κύκλο.

Ανδρέας Βεντούρης