Ο πλανήτης του ποδοσφαίρου περιμένει με κομμένη την ανάσα την ώρα του τελικού. Την ώρα που ο Μέσι θα δώσει την μάχη με το πεπρωμένο του.

Γράφει ο Τσάρλυ…

Είναι μεγάλη η συζήτηση για το αν χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής όπως ο Μέσι να κατακτήσει το Παγκόσμιο Kύπελλο, για να αποδείξει ποιος είναι. Ασφαλώς και η λογική λέει πως δεν χρειάζεται. Ο Μέσι εδώ και δύο γεμάτες δεκαετίες μάς δείχνει την αξία του περίπου 2,5 φορές την εβδομάδα. Όλοι γνωρίζουν το μέγεθός του.

Η σύγκριση με τους υπόλοιπους θεούς

Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής όμως ήταν από νωρίς τόσο σπουδαίος, που η κουβέντα ξέφευγε για το αν είναι ο καλύτερος της γενιάς του. Ξέφυγε ακόμα και από το αν ανήκει στους μύθους του αθλήματος και η συζήτηση, ενώ βρισκόταν στην διάρκειά της η διαδρομή του, πήγαινε μόνη της στο αν είναι ο καλύτερος όλων των εποχών.

Συζήτηση λανθασμένη, διότι δεν έχει λογική να συγκρίνεις αθλητές διαφορετικών εποχών και να θες να βγάλεις πόρισμα. Όμως είναι μία πραγματικότητα, που όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, σε όλα τα αθλήματα οι οπαδοί λατρεύουν να την ανοίγουν.

Μόνο, λοιπόν, σε αυτήν την βάση και στην λογική, που θα πλασάρει ο καθένας τον θεό του αθλήματος Μέσι, στην σύγκρισή του με τους υπόλοιπους θεούς του αθλήματος, είναι σημαντικό να έχει να επιδείξει και την μεγαλύτερη κούπα που μπορεί να κατακτήσει ένας ποδοσφαιριστής.

Ένα τρόπαιο που η σημασία του για τις χώρες που το διεκδικούν, ξεπερνά τον αθλητισμό και πανηγυρίζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Γι’ αυτήν, λοιπόν, την κουβέντα που έχει και μεταφυσική διάσταση και αφορά την κληρονομιά, τον μύθο το μέγεθος που θα έχει το τεράστιο αποτύπωμα που θα αφήσει όταν αποχωρήσει ο Μέσι από την δράση, είναι σημαντικό να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο, χωρίς να σημαίνει τίποτα, αν στο τέλος δεν τα καταφέρει. Κανένας άλλωστε δεν υπάρχει που να έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί το μέγεθος της αξίας αυτού του τεράστιου ποδοσφαιριστή.

Ο Μέσι έφερε τον εαυτό του σε πολύ καλό επίπεδο σωματικά και πνευματικά

Δεν ενδιαφέρει κανέναν, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να φτάσει τόσο μακριά η Αργεντινή σε αυτό το Μουντιάλ. Πίστευα πως το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Σκαλόνι, απέχει πολύ από αυτό που χρειάζεται να μπορείς να παρουσιάσεις στην σύγχρονη εποχή του αθλήματος, για να πετύχεις σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Ασφαλώς και στο Μουντιάλ δεν παίζεται τα άθλημα στο επίπεδο νοκ άουτ αγώνων Champions League, όμως πρέπει να παραδεχτώ πως η Αργεντινή κατάφερε και πέτυχε πολλά μέσα στην διοργάνωση και βελτίωσε σημαντικά τον ίδιο της τον εαυτό.

Φυσικά και όλα ξεκινούν από τον Μέσι. Γνώριζε καλά πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον ίδιο, το να παρουσιάσει τον εαυτό του, στο επίπεδο που περίμενε ο πλανήτης του ποδοσφαίρου στο τελευταίο του Μουντιάλ.

Σωματικά και πνευματικά, παρουσιάστηκε σε εξαιρετικό επίπεδο. Αγωνιστικά στα 35 του είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό, στα 34 του χρόνια και πνευματικά, δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ.

Ο χρόνος σίγουρα σου παίρνει πολλά πράγματα, στον Μέσι πήρε την ταχύτητά του, την ικανότητά του να ντριπλάρει σε διάρκεια, βάζοντας σαν όπλο εκτός από την ποιότητα την τεχνική και το τρέξιμο. Τον έχει οδηγήσει στο να κάνει διαχείριση δυνάμεων μέσα στο παιχνίδι, να σκέφτεται και το παραμικρό σπριντ, τον έκανε πιο λιτό στο παίξιμο του.

Πιο ηγέτης από ποτέ

Η εμπειρία όμως που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια, τον έφερε σε αυτό το Μουντιάλ πιο έτοιμο για να ηγηθεί του γκρουπ. Ο Μέσι που βλέπουμε στα γήπεδα του Κατάρ, είναι σπουδαίος, όμως δεν είναι ο καλύτερος Μέσι που έχουμε δει. Στο Μουντιάλ του 2014 για παράδειγμα, που έφτασε μέχρι τον τελικό με την Γερμανία, έκανε ακόμα καλύτερο τουρνουά, στο γήπεδο.

Ποτέ όμως, δεν παρουσιάστηκε ο Μέσι καλύτερος ως αρχηγός. Στην φετινή διοργάνωση, από το πρώτο παιχνίδι αποδείχτηκε πως ήταν πιο έτοιμος από ποτέ για να ηγηθεί του γκρουπ. Μπορεί να έχει βοηθήσει πως τα χρόνια πέρασαν και ο Μέσι πλέον, στην εθνική ομάδα παίζει με θαυμαστές του.

Έχουν φύγει οι παλιές σειρές και οι συμπαίκτες του είναι παιδιά τα οποία πριν από λίγα χρόνια τον θαύμαζαν, έκαναν ουρά για να του πάρουν ένα αυτόγραφο. Αυτά τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας, στην τιμή που νιώθουν να δώσουν την μάχη τους, για να κάνουν παγκόσμια πρωταθλήτρια την πατρίδα τους και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν τον Μέσι σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο καλύτερος αρχηγός Μέσι που έχει εμφανιστεί

Ο Μέσι, νιώθοντας σαν πατέρας τους, σαν μεγάλος τους αδερφός, νιώθει πιο άνετα να λειτουργήσει ως ο απόλυτος αρχηγός σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, όταν υπήρχαν και πιο παλιές σειρές από τον ίδιο. Η Αργεντινή όμως, τον είχε πολύ ανάγκη, ως αρχηγό. Πρόκειται για μία ξε χωριστή διοργάνωση και σε αυτό το Μουντιάλ, έχει τον καλύτερο αρχηγό Μέσι, που έχει εμφανιστεί.

Από το πρώτο παιχνίδι, από το χαστούκι που δέχτηκαν από την Σαουδική Αραβία, φάνηκε πως νιώθει πιο έτοιμος από ποτέ, να βγει μπροστά και να γίνει ο ηγέτης. Μετά από μία ήττα που σόκαρε τους πάντες και δημιουργούσε το κίνδυνο να έρθει μία παταγώδης αποτυχία στο τελευταίο τουρνουά της καριέρας του, ο Μέσι επέλεξε να βγει μπροστά και να προστατέψει τους συμπαίκτες του.

Ενήργησε σαν ο απόλυτος αρχηγός, βγήκε πρώτος στην μικτή ζώνη, έφερε πάνω του όλους τους δημοσιογράφους και όταν μιλούσε, οι συμπαίκτες του αποχώρησαν χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Στο γήπεδο άνοιξε το σκορ σε όλα τα παιχνίδια εκτός, από το παιχνίδι με την Πολωνία και στα αποδυτήρια, ήταν ο πιο εκδηλωτικός Μέσι που έχουμε δει ποτέ.

Στο παιχνίδι με την Ολλανδία, κατάλαβε πως πρέπει να δείξει και έναν διαφορετικό εαυτό, για να αντιμετωπίσει τους Ολλανδούς, την δύσκολη να την νικήσεις πνευματικά ομάδα του Φαν Χαλ και αυτό ακριβώς έκανε. Βλέπουμε έναν Μέσι, που θυμίζει Μαραντόνα περισσότερα από ποτέ, με τον τρόπο που λειτουργεί στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως αρχηγός.

Οι συμπαραστάτες του Μέσι

Σε αυτήν την προσπάθεια, ασφαλώς έχει και συμπαραστάτες. Ο προπονητής Σκαλόνι, σε κάθε παιχνίδι, διαβάζει τον αντίπαλο και έχει έτοιμο το τακτικό πλάνο, που θα επιτρέψει στην ομάδα του, να τον ματσάρει όσο γίνεται καλύτερα.

Εδώ μιλάμε για εθνικές ομάδες που δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνεις και τόσο καλός, ώστε να μην χρειάζεται να ασχοληθείς με τον αντίπαλο σου. Στο προημιτελικό με την Ολλανδία, με το 3-5-2 νίκησε το αρχικό σχέδιο του Φαν Χαλ και το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όταν ο έμπειρος Ολλανδός τεχνικός έκανε all in, γεμίζοντας την επίθεσή του με φορ.

Θρίαμβος της τακτικής τους Σκαλόνι

Στον ημιτελικό με τους Κροάτες, η εξέλιξη του αγώνα ήταν ένας θρίαμβος της τακτικής του προσέγγισης. Επέλεξε στην τριάδα των Κροατών να χρησιμοποιήσει έναν χαφ παραπάνω και να πάει σε 4-2-2-2. Έφερε πιο ψηλά από τους Παρέδες, Έντσο φερνάντεζ, τους Ντε Πόλ, Μακ Άλιστερ και στο επιθετικό δίδυμο κοντά στους αντίπαλους στόπερ τον Μέσι και τον Άλβαρεζ.

Ο Σκαλόνι γνώριζε καλά πως οι Κροάτες θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό και να δώσουν ανάσες στην άμυνά τους μέσα από την κατοχή τους. Θέλουν την μπάλα οι Μόντριτς, Κόβασιτς, Μπρόζοβιτς και τους την πρόσφερε απλόχερα. Τους έδωσε μπάλα και μέτρα και έριξε τον γρήγορο Αλβάρεζ και τον Μέσι πάνω στο δίδυμο στόπερ των Κροατών.

Χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα το σπουδαίο ως σύνολο οι παίκτες του, είδαν το σχέδιο του προπονητή τους να θριαμβεύει και δύο κάθετες κούρσες του Αλβάρεζ ανάμεσα στους Γκβάρντιολ, Λόβρεν έφεραν το παιχνίδι στο 2-0, που αυτήν την φορά αποδείχτηκε εύκολα διαχειρίσμο.

Ο καλύτερος τερματοφύλακας που έχει πάει ο Μέσι σε Μουντιάλ

Ο Μέσι χρειαζόταν υποστηρικτές συμπαίκτες που θα τον καλύψουν και θα τον στηρίξουν σε αυτό το τουρνουά και μοιάζει να τους έχει βρει. Ποτέ δεν έχει πάει σε Μουντιάλ με τόσο καλό τερματοφύλακα όσο ο Μαρτίνεθ, που αποτελεί και ένα όπλο για την διαδικασία των πέναλτι. Έχει στην πλάτη του στηρίγματα τον Έντσο Φερνάντες και τον Ντε Πολ και ο Αλβάρεζ μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ο παρτενέρ που του έλλειπε.

Χρειαζόταν έναν επιθετικό με τα στοιχεία του Αλβαρεζ

Μπορεί στην εθνική Αργεντινή να έχει συνεργαστεί με σπουδαίους επιθετικούς, όμως στα μεγάλα ραντεβού πνευματικά αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν αξιοποιούσαν την δημιουργία του.

Ο Αλβάρεζ δείχνει έτοιμος να προσφέρει με την ταχύτητά του το δικαίωμα στον Μέσι να τον τροφοδοτήσει και του προσφέρει την ασφάλεια, πως θα τελειώσει σωστά τις φάσεις. Είχε μεγάλη ανάγκη να βρει στο τελευταίο του Μουντιάλ, στα 35 του, έναν ποδοσφαιριστή με αυτά τα προσόντα μπροστά του.

Η αποστολή της Αργεντινής είναι ήδη επιτυχημένη που έφτασε στον τελικό, όμως την Κυριακή ο αγώνας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Πρόκειται για ένα ραντεβού με την ιστορία.

Οι ποδοσφαιριστές που θα δώσουν την μάχη για να φέρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή και να βάλουν δίπλα στην ιστορία τον Μέσι με τον Μαραντόνα, γνωρίζουν πως κάθε επαφή τους, κάθε δευτερόλεπτο, θα μείνει αθάνατο.