«Αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο»

Από ένα εντονότατο διάλογο στην Ολομέλεια της Βουλής με την Πρόεδρο του Σώματος να προειδοποιεί με διακοπή, από εκκλήσεις για απόσυρση χαρακτηρισμών, παρεμβάσεις για διαδικαστικά θέματα και αντεγκλήσεις και τοποθετήσεις με υπονοούμενα, χαρακτηρίστηκε η συζήτηση την Παρασκευή για την πρόταση νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη διαδικασία ανεπιθύμητης κύησης.
Η Πρόεδρος της Βουλής μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την ψήφιση, είπε «αυτή εδώ η Ολομέλεια θα μείνει στην ιστορία για το επίπεδο».
Επίσης σε αναφορά του Προέδρου του ΕΛΑΜ ότι πρέπει να σέβεται το κόμμα και να δώσει χρόνο γιατί «με δική μας ψήφο είστε Πρόεδρος της Βουλής» η κ. Δημητρίου απάντησε «δεν σας χρωστώ τίποτα, δεν χρωστώ σε κανένα και τα λόγια σας είναι προσβλητικά».
Η Ολομέλεια με 39 ψήφους υπέρ, 8 κατά (ΕΛΑΜ-Ανδρέας Θεμιστοκλέους) και 8 αποχές ψήφισε εν τέλει την πρόταση νόμου, με εισηγητή τον Βουλευτή των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.
Τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους πριν την ψήφιση επανέλαβαν τις απόψεις τους για την πρόταση νόμου όπως ακούστηκαν και στην περασμένη Ολομέλεια και έγιναν αναφορές και στα όσα μεσολάβησαν με την επιστολή του ΥΠΑΝ στην Πρόεδρο της Βουλής, την απάντησή της και την ανταπάντηση του Υπουργού.

Τοποθέτηση εισηγητή και Προέδρου Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο εισηγητής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην τοποθέτησή του είπε ότι ήταν για 35 χρόνια στην εκπαίδευση και τα μάτια του είδαν πολλά και είχε βάλει ως στόχο του από την εκλογή του να ρυθμίσει κάποια ζητήματα γιατί «εγκαταλείψαμε τη νεολαία».
Είπε ότι η συζήτηση άρχισε το 2019, υπήρξαν διάφορες ενστάσεις αλλά με πρόοδο φτάσαμε σε σημείο όπου όλοι οι προσκεκλημένοι μας και βουλευτές ήταν σύμφωνοι και ότι η ομοφωνία αυτή αντανακλάται και στην έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου.
«Δεν καταλαβαίνω τα διάφορα προβλήματα που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες, νιώθω ότι είναι προσπάθεια να σταματήσει η ψήφιση του νόμου», ανέφερε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι έδωσε οδηγίες να κοινοποιηθεί επιστολή της οργάνωσης «Φωνή» για το θέμα, απαντώντας σε δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου για το θέμα.
Επέκρινε τον ΥΠΑΝ για την αντίδρασή του λέγοντας ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ανέγνωσε αποσπάσματα 2 επιστολών που το αποδεικνύουν, όπως είπε.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως για το θέμα έγιναν απίστευτες παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση κάτι που δεν ξανάγινε και ότι την αντισυνταγματικότητα θα την κρίνει το Ανώτατο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να απαντήσουν αν δέχονται να παραδώσουν τις εξουσίες τους στην εκτελεστική εξουσία.
Είπε επίσης πως ο ΥΠΑΝ φεύγει σε 3 μήνες και αφήνει «ένα μεγάλο μηδέν».

‘Άλλες παρεμβάσεις – Έντονος διάλογος
Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι  έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία και δεν έχει αποκρύψει κανείς οτιδήποτε ή οποιοδήποτε έγγραφο. Είπε ότι ναι, ίσως να υπάρχουν κάποιες ατέλειες, αλλά αυτός ο νόμος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και καιρό γιατί τα παιδιά μας σήμερα μπαίνουν στο διαδίκτυο και ενημερώνονται λάθος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι μαθητές για προφύλαξη, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά, τόνισε, η πρόταση είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική.
Δεν μπορεί η Βουλή, είπε, να αποφασίζει για διδακτέα ύλη και πρόσθεσε πως αν γίνει αναφορά στο δικαστήριο θα χάσουμε και άλλο χρόνο. Είπε εξάλλου ότι αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε τις τελευταίες μέρες, αλλά από την αρχή προειδοποιήθηκαν τα μέλη της επιτροπής για αντισυνταγματικότητα και δεν αίρεται αυτή με αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί είναι δύσκολο να γίνεται σεβαστή η αντίθετη άποψη και πρόσθεσε ότι κάνει τρομερή εντύπωση ότι αγνοήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο νόμος θα αναπεμφθεί και θα χαθεί χρόνος.
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν έγινε διαβούλευση.
Παρενέβη στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Βουλής η οποία είπε ότι απάντησε στον Υπουργό Παιδείας και η δική της τοποθέτηση ήταν όχι επί ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας. «Δεν συμμετέχω στη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος και δεν έχω δικαίωμα να παρεμβαίνω. Αν συμφωνώ ή διαφωνώ», τόνισε.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μάθημα διδάσκεται ήδη στην κατεύθυνση του γυμνασίου και λυκείου και διερωτήθηκε αν είναι ορθό να εγγράφονται θέματα που αφορούν την παιδεία σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας της Βουλής.

Ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει την πρόταση ωστόσο τόνισε πως σήμερα αναλαμβάνουμε σήμερα μια ευθύνη και είναι μεγάλο το βάρος αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο. Είπε ότι ο νόμος έχει κενά και ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε δει, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι προξενεί εντύπωση το ότι τα σχολεία μας έχουν πολλά προβλήματα με τα οποία δεν ασχολούμαστε και επικεντρωνόμαστε στο συγκεκριμένο.

Ο Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που γίνεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μειώθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και καταψηφίζει γιατί ο νόμος έχει αοριστολογίες. Είπε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας και ότι αν αυτός πράγματι είναι ο στόχος μας τότε να υιοθετήσουμε αυστηρές ποινές πχ με χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές και παιδεραστές. «Μακριά από την προπαγάνδα και κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», σημείωσε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι είναι αναγκαία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ότι δεν είναι μόνο το βιολογικό κομμάτι που ρυθμίζεται αλλά και πολλά άλλα.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου από τους Οικολόγους-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι ο θεσμός της Βουλής διασύρθηκε και ότι αυτοί που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας είναι αυτοί που περιθωριοποιούν ανθρώπους και τους στιγματίζουν, έχουν ρητορική μίσους και άλλα.

Ανέφερε ότι το τι θα διδάσκεται δεν το λέει η πρόταση και ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία στο ΣτΕ και στα ΗΕ και δεν χρειάζεται εμείς να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Οι τοποθετήσεις που πυροδότησαν τη συζήτηση
Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους με εντονότατο ύφος είπε ότι «όποιο χέρι και αν έγραψε το προοίμιο του νόμου, καθοδηγείτο από αρρωστημένο εγκέφαλο» και ότι «ζούμε μια πορνική και ομοφυλοφιλική θύελλα». Είπε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι πλέον το δικαίωμα των γονιών για τα παιδιά τους απαλείφεται.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε πέραν του χρόνου του κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων, ζητώντας από την Πρόεδρο της Βουλής να τον ανακαλέσει σε τάξη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε πρώην ευρωβουλευτή του, προκαλώντας την οργή Βουλευτών.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον κάλεσε να πάρει πίσω τη σκιά για τον ευρωβουλευτή, λέγοντας ότι στο Ναό της Δημοκρατίας δεν λέμε υπονοούμενα και αναφέρθηκε σε κηλίδα.
Για μομφή και λοιδορία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ειδικά όταν το δικαστήριο δεν έχει αποδείξει οτιδήποτε, όπως είπε.
Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ μίλησε για λίβελλο λέγοντας ότι η ανοχή έχει και τα όριά της. Στον κ. Λουκαΐδη απάντησε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους λέγοντας «Μαζί μου να πολλύνεις τα όριά σου» και «δεν αποσύρω ούτε και ένα ιώτα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Bank of Cyprus

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ…

Εξοπλισμένες με τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν το κρύο...

ΟΥΑΡΝΤΑ-ΜΗΝΥΜΑ

Ξεκάθαρο το μήνυμα του μικρού Απολλωνίστα προς τον Αμρ...

«Ήρθε παίκτης στην Κύπρο, αύριο θα ανακοινωθεί»

Στην αποκάλυψη ότι βρίσκεται ποδοσφαιριστής στην Κύπρο για λογαριασμό...

«Το παλεύουμε… για δεξιό μπακ»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Απόλλωνα Φανούριος Κωνσταντίνου μίλησε στην...

ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΕΣ…

Με καφεδάκι στην κερκίδα και δείχνοντας το σήμα της...

ΑΤΑ: Έτοιμοι για προάσπιση οι εργαζόμενοι, πρέπει να αλλάξει λένε οι εργοδότες…

Στο μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με την χθεσινή...

LIVE: Εθνικός-ΑΕΖ (11ΑΔΕΣ)

Μεγάλο παιχνίδι στο Δασάκι ανάμεσα στον Εθνικό Άχνας και...

Οι… εκλέκτοί του Μάκη Σεργίδη

Η 11άδα με την οποία ο Μάκης Σεργίδης θα...

Η 11άδα του Απόλλωνα…

Η 11άδα με την οποία ο Κωνσταντίνος Μακρίδης παρατάσσει...

Προς Πέμπτη (9/2) ο ημιτελικός AEK-Ολυμπιακός, στις 25/2 το ντέρμπι «αιωνίων»!

Η διοργανώτρια Αρχή ανακοίνωσε ημερομηνίες και ώρες για τις...

LIVE: Ακρίτας-Καρμιώτισσα (ΦΩΤΟΣ)

Στο Στέλιος Κυριακίδης ο Ακρίτας υποδέχεται την Καρμιώτισσα στο...

Τα προγνωστικά του Μάλε για ΟΛΑ τα ματς της αγωνιστικής… (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις προβλέψεις του για όλα τα παιχνίδια της 21ης...

Έτσι έχει το θέμα Τεχνικού Διευθυντή στην Ομόνοια… (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Στην Σουηδία εμπλέκουν συνεχώς την Ομόνοια με τα μέλη...

LIVE: Απόλλων-Ολυμπιακός (ΦΩΤΟΣ)

Ο Απόλλωνας υποδέχεται στο ΑΛΦΑΜΕΓΑ Stadium τον Ολυμπιακό στο...

Η άφιξη, οι υπογραφές και οι πόζες με τη φανέλα της Πάφος FC! (ΦΩΤΟΣ)

Η Πάφος FC δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξη, τις...

Έτσι έχουν τα αγωνιστικά στην ΑΕΚ…

Η τοποθέτηση του Χοσέ Λουΐς Όλτρα στη συνέντευξη Τύπου...

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ…

Ο…φευγάτος Σεμέδο, ήταν ο πρωταγωνιστής στον α’ γύρο. Σκόραρε...

ΕΠΙΣΗΜΟ: «Παραλιμνίτης» ο Φερνάντεθ!

H ENΠ ανακοίνωσε την απόκτηση του 24χρονου Ισπανού επιθετικού,...

ΟΛΗ η μεταγραφική κίνηση του Ιανουαρίου…

Ο... μεταγραφικός πυρετός του Ιανουαρίου ανεβαίνει κατακόρυφα για τις...

Ιδού η νέα εμφάνιση της Μπαρτσελόνα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Την τέταρτη της εμφάνιση παρουσίασε η Μπαρτσελόνα, η οποία...

ΚΑΡΙΜ-ΠΑΦΟΣ

Ο Ιρανός επιστρέφει στην 11άδα και η Ομόνοια επενδύει...

Παρουσία ποδοσφαιριστών στο fan day της Ανόρθωσης!

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση για το πάρτι για τα...

Έτσι «ζεσταίνει» τον κόσμο της η Ομόνοια! (BINTEO)

«Φωνάξτε δυνατά Ομόνοια». Έτσι θέλησαν να «ζεστάνουν» τον κόσμο...

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ;

Έχει απάντηση ο Ιβάν στην πτώση του Παναθηναϊκού; Συνήθως,...

Η προηγούμενη φορά του Βίτορ…

Ο Βίτορ Φερέιρα θα διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα σε...

Ο ΠΑΣΠ ζητάει εξαίρεση για τους παίκτες της Άλκης…

Με ανάρτησή του, ο Σπύρος Νεοφυτίδης ενημερώνει για την...

Τρεις αγωνιστικές στον Τόμας, έφεση ο ΠΑΟΚ!

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς για τον Μπράντον Τόμας, καθώς...

Συχνός επισκέπτης στην Κύπρο ο Βερίσιμο!

Ο Φάμπιο Χοσέ Κόστα Βερίσιμο θα είναι ο διαιτητής...

Αυτός είναι ο ρεφ του ντέρμπι κορυφής…

Ο 40χρονος Πορτογάλος Φάμπιο Βερίσιμο αποτέλεσε την επιλογή του...

ΛΟΠΠΑΣ-ΑΛΚΗ

Θα έχει ενδιαφέρον, μία δημόσια τοποθέτηση του Άντη για...

Πορτογάλοι σε «Αρένα» και ΓΣΠ!

Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων του Πρωταθλήματος...

«Πόρτα» στην Άρσεναλ για Καϊσέδο!

Η Άρσεναλ έφτασε στα 60 εκατ.λίρες για τον Καϊσέδο...

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ;

Πληροφορίες για τον άτυχο ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. 

Αναλαμβάνει την Έβερτον ο Ντάις!

Τα… κλειδιά της Έβερτον στον Σον Ντάις. Ο πρώην...

ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ…

Έχει ανάγκη την επιστροφή στη δράση ο Γιώργος και...

Η Νάρα απάτησε τον Ικάρντι με Σενεγαλέζο πρώην συμπαίκτη του!

Νέο επεισόδιο στις... οικογενειακές ιστορίες του Μάουρο Ικάρντι και...

Τα νεότερα για τον Τάσο Δώνη… (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Το δήλωσε ο Νεκτάριος Πετεβίνος για τον Τάσο Δώνη...

Μείωση 7,5% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Δεκέμβριο!

Μείωση σε ποσοστό 7,5% παρουσίασαν οι πωλήσεις σε πρατήρια...

Με Ντέγοεστ στο «Αμμόχωστος»!

Στη διάθεση του Γιανέφσκι για τον αγώνα με τη...

Την τελευταία φορά (στην Περιστερώνα) έριξε 10άρα!

Η Ανόρθωση αναλύει το ματς με τη Δόξα, και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βάζει «βόμβα» στο πρωτάθλημα η πιθανή αποχώρηση της Αλκής! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Πάει να δημιουργηθεί μία εξέλιξη με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο...

ΑΕΚ: Πλήρης εξόφληση παλαιών οφειλών!

Η ΑΕΚ με ανακοίνωση της ενημερώνει πως προέβη σήμερα...

ΕΜΦΥΛΙΟΣ…

Μάθαμε και τα δυσάρεστα που έχουν συμβεί σε ποδοσφαιρικό...

Τα νεότερα για τον Τάσο Δώνη… (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Το δήλωσε ο Νεκτάριος Πετεβίνος για τον Τάσο Δώνη...

ΝΕΟ ΓΙΑ ΣΙΛΒΑ…

Ο Βραζιλιάνος μπακ δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή φέτος...

ΡΟΜΟ-ΝΕΟ

Ο Βενεζουελάνος δεν…το κουνάει από την ΑΕΚ. Συνεχίζει κανονικά...

Τι προβλέπει ο Άγγελος Ευθυμίου για τα ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια Πάφος FC!

Στην ιστοσελίδα μας για τα ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια-Πάφος...

ΟΣΟΙ…ΑΣΕΛΓΗΣΑΝ

Δεν μπορεί να περάσει κα αυτό χωρίς να ζητηθούν...

Γίνεται Σαουδάραβας!

Την πόρτα της Πάφος FC κτύπησε ομάδα της Σαουδικής...

ΛΟΠΠΑΣ-ΑΛΚΗ

Θα έχει ενδιαφέρον, μία δημόσια τοποθέτηση του Άντη για...