Ένας σπουδαίος γκολκίπερ -ο Τιμπό Κουρτουά- και ένα απλό τελείωμα του Μπατσουαγί στη μία κλασική ευκαιρία του, ήταν αυτά που έκαναν τη δουλειά για το Βέλγιο στο 1-0 επί του εξαιρετικού Καναδά που έπαιξε μεν μπαλάρα, αλλά πλήρωσε την αστοχία και την αφέλειά του.
Αγχώθηκε, ίδρωσε, ταλαιπωρήθηκε, κατά διαστήματα σχεδόν δεινοπάθησε, όμως έστω κι έτσι, ένα από τα φαβορί -και αυτού του Μουντιάλ- για την τετράδα, έκανε τη δουλειά του! Στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου στο «Αχμάντ Μπιν Αλί» της Αλ Ραγιάν, το Βέλγιο νίκησε με το οριακό 1-0 τον Καναδά και πέρασε με το «καλημέρα» στην κορυφή της βαθμολογίας του γκρουπ. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε στο 44′ ο Μισί Μπατσουαγί μετά από ασίστ του Αλντερβάιρελντ με… γιόμα από την άμυνα. Νωρίτερα, ο Τιμπό Κουρτουά είχε πιάσει πέναλτι του σταρ του Καναδά, Αλφόνσο Ντέιβις, με τον γκολκίπερ της Ρεάλ να πιάνει και… όσα χρειάστηκε στη συνέχεια.

Συνολικά καλύτερος ο τρομερός Καναδάς, έπαιξε πολύ καλό, οργανωμένο ποδόσφαιρο, δημιούργησε αρκετές φάσεις για γκολ, όμως στο φινάλε πλήρωσε την αναποτελεσματικότητα και ίσως την… αφέλειά του. Όπως και να ‘χει, οι Βέλγοι «καθάρισαν» με ένα δύσκολο τρίποντο που μετά την ισοπαλία στο Μαρόκο – Κροατία έχει αυτομάτως μεγαλύτερη βαρύτητα στο γκρουπ, ενώ οι Καναδοί έμειναν να ψάχνουν ακόμη το πρώτο τους γκολ και το πρώτο τους θετικό αποτέλεσμα σε τελική φάση Μουντιάλ. Αντίθετα, το Βέλγιο έφτασε τα 13 σερί ματς ομίλων τελικής φάσης χωρίς ήττα, ωστόσο σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα ενόψει της συνέχεια, εάν όντως θέλει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Βέλγιο ήταν ο… Καναδάς
Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος με το «καλημέρα» και ο Καναδάς η ομάδα που θύμισε… Βέλγιο στα καλά του
. Οι βορειοαμερικανοί είναι μια πολύ physical ομάδα που στηρίζεται σε αυτά τα αθλητικά της προσόντα για να βγάζει τα πνευμόνια των αντιπάλων της με το πρέσινγκ και την αντίστοιχα γρήγορη κυκλοφορία της, είναι πάντα πειθαρχημένη στο τακτικό κομμάτι παίζοντας πάντα όσο πιο ομαδικά γίνεται, ενώ μπορεί να αξιοποιεί και τις ορισμένες εξαιρετικά ποιοτικές μονάδες της κυρίως στον κενό χώρο. Αυτά ακριβώς έκανε και απέναντι στο… κάπως αργό πια Βέλγιο, τουλάχιστον όσον αφορά στο αμυντικό κομμάτι του. Έτσι, το αουτσάιντερ του αγώνα ήταν που έπαιξε από τα πρώτα λεπτά σαν το μεγάλο φαβορί και έπιασε συνολικά εξαιρετική απόδοση σε όλο το πρώτο ημίχρονο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι δεν πέρασε τυχαία στα τελικά ως η 1η των προκριματικών της Βορείου/Κεντρικής Αμερικής.

Σπατάλησε την μεγάλη στιγμή του ο Καναδάς
Ένα μακρινό σουτ του Μπατσουαγί που δεν αιφνιδίασε τον Μπόργιαν ήταν η πρώτη τελική του αγώνα στο 1ο λεπτό, ενώ η αμέσως επόμενη φάση ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Καναδά για γκολ. Ήταν το 8ο λεπτό, όταν ο Μπιουκάναν σούταρε δυνατά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Καράσκο, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι ένα λεπτό αργότερα, μετά την παρέμβαση του VAR. Ο Αλφόνσο Ντέιβις ανέλαβε την εκτέλεση στο 11′ όμως αυτή δεν ήταν αρκετά καλή, αντιθέτως κάτι παραπάνω από… αρκετά καλός είναι ο Τιμπό Κουρτουά ο οποίος έπεσε σωστά και απέκρουσε κρατώντας το 0-0.

Τις εντυπώσεις ο Καναδάς, την ουσία το Βέλγιο
Ακόμη και μετά το χαμένο πέναλτι όμως, ο Καναδάς ήταν η ομάδα που έπαιζε… κανονικό ποδόσφαιρο, παρήγαγε ευκαιρίες και τις… έχανε. Στο 16′ ο Χόιλετ είχε ένα καλό σουτ άουτ, ενώ η πρώτη αξιόλογη επίθεση του Βελγίου ήρθε στο 20′, με τον Ντε Μπρόινε να σπαταλά με κακή επιλογή την αντεπίθεση. Στο 23′ ο Μίλερ έκοψε τον Μπατσουαγί στη δεύτερη καλή επίθεση των Βέλγων και έπειτα το ματς ήταν… μόνο Καναδάς για πολλή ώρα. Η ομάδα του Τζον Χέρντμαν έπαιξε πολύ ωραίο, μεθοδικό και στοχευμένο ποδόσφαιρο και έτσι έφτιαξε τις ευκαιρίες της. Στο 27′ ο Ντέιβις είχε ένα σουτ άουτ εκτός περιοχής, ενώ στο 30′ ο -κορυφαίος για το Βέλγιο στο πρώτο ημίχρονο- Κουρτουά, απέκρουσε το δυνατό σουτ του Τζόνστον. Το ίδιο έκανε o γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης και στο 31′, πιάνοντας το σουτ του Ντέιβιντ, ο οποίος μάλιστα είχε και ολομόναχο συμπαίκτη στα δεξιά της περιοχής αλλά δεν του πέρασε ποτέ την πάσα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο ίδιος παίκτης είχε μια κεφαλιά άουτ, σε μια ακόμη καλή επίθεση του Καναδά.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου 45λέπτου, η επιθετικότητα του Καναδά ατόνησε κάπως και αυτό έδωσε στο Βέλγιο την ευκαιρία να κρατήσει λίγο περισσότερο τη μπάλα. Μάλιστα, η ομάδα του Μαρτίνεθ ήταν αυτή που τελικά βρήκε την ουσία στο ματς, αξιοποιώντας την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι, στο 44′. Ένα γέμισμα του Αλντερβάιρελντ από την άμυνα πέρασε ανάμεσα στα στόπερ, ο ταχύτατος Μπατσουαγί έκανε την κίνηση και με το αριστερό πάνω στον βηματισμό έγραψε το 1-0 για τους κυνικούς Βέλγους. Ο εντυπωσιακός σε αυτό το 45λεπτο Καναδάς, αντίθετα, έμεινε σε ακριβώς αυτό: τις εντυπώσεις. Είχε μάλιστα ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία, στο 45+2, όμως ο Μπιουκάναν από κοντά σούταρε ψηλά άουτ μετά τη σέντρα του Λαριέα, σε μια από τις πολλές φάσεις που η μπάλα κυκλοφόρησε ταχύτατα από τους Αμερικάνους.

Συνεχίστηκε η καναδική υπεροχή, άντεξε το Βέλγιο
Φορτσάτος μπήκε και στην επανάληψη ο Καναδάς, συνεχίζοντας να κάνει το παιχνίδι του και να κυριαρχεί επί του Βελγίου που όσο περνούσε η ώρα άρχιζε να χάνει δυνάμεις, ελέω και του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας. Στο 48′ και το 50’΄, Ντέβιντ και Εουστάκιο δεν σημάδεψαν εστία, ενώ επόμενη φάση ήταν αυτή του 67′ για το Βέλγιο, όταν ο Λαριέα έκοψε τελευταία στιγμή τον Μπατσουαγί ο οποίος ήταν σε θέση να εκτελέσει από το σημείο του πέναλτι μετά το ωραίο γύρισμα του Ντε Μπρόινε. Στο διάστημα αυτό, οι Καναδοί ήταν αυτοί που είχαν κυρίως τη μπάλα και έψαχναν τον τρόπο να διασπάσουν τη βελγική άμυνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο 76′ και το 80′ ο Λάριν είχε δύο καλές στιγμές, στην πρώτη η τελική του κόντραρε, ενώ στη δεύτερη και πάλι ο Κουρτουά μπλόκαρε την κεφαλιά του. Στο 86′ ο Ντε Μπρόινε είχε ένα σουτ άουτ και αυτή ήταν η τελευταία ουσιαστική φάση. Τίποτα δεν άλλαξε ως το φινάλε, οι Βέλγοι σπατάλησαν τον χρόνο στο ρολόι και εν τέλει πήραν αυτό που ήθελαν, το τρίποντο, που είναι και το μοναδικό θετικό που κρατάνε από αυτή την πρεμιέρα…

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ / 3-4-3): Κουρτουά, Φερτόνχεν, Αλντερβάιρελντ, Ντεντόνκερ, Καράσκο (46′ Μενιέ), Βίτσελ, Τίλεμανς (46′ Ονανά), Καστάνιε, Έντεν Αζάρ (62′ Τροσάρ), Ντε Μπρόινε, Μπατσουαγί (78′ Οπέντα).

Καναδάς (Τζον Χέρντμαν / 3-4-3): Μπόργιαν, Μίλερ, Βιτόρια, Τζόνστον, Χόιλετ (58′ Λάριν), Εουστάκιο (81′ Οσόριο), Χάτσινσον (58′ Κονέ), Λαριέα (74′ Αντεκούγκμπε), Ντέιβις, Μπιουκάναν (81′ Μιλάρ), Ντέιβιντ.

Διαιτητής: Τζάνι Σικάζουε (Ζάμπια)
Βοηθοί: Ζέρσον Ντος Σάντος (Ανγκόλα), Αρσένιο Μαρενγκούλα (Μοζαμβίκη)
Τέταρτος: Γιοσίμι Γιαμασίτα (Ιαπωνία)
VAR: Χουάν Σότο (Βενεζουέλα)
AVAR: Νικολάς Γκάγιο (Κολομβία)

Η επόμενη αγωνιστική (27/11)
15:00 Βέλγιο – Μαρόκο
18:00 Κροατία – Καναδάς