Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των  αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.
Για την πέμπτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, γίνεται επεξήγηση των ακόλουθων φάσεων:
Δόξα – Ομόνοια, 46ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Κόρνερ
VAR: Παρέμβαση VAR, on field review – πέναλτι – offside
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Offside
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής έγινε κάτοχος της μπάλας στη μεγάλη περιοχή, από καθαρή θέση offside. Έπαιξε την μπάλα και μετά, ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής του έκανε καθαρό φάουλ από πίσω στον αστράγαλο. Ο βοηθός διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το offside και ο διαιτητής υπέδειξε κόρνερ. Έγινε έλεγχος από το VAR το οποίο αντιλήφθηκε πως υπήρχε πέναλτι αλλά και περίπτωση offside, πριν την παράβαση του πέναλτι. Το VAR χρησιμοποίησε σωστά την γραμμή του offside και σωστά έκανε παρέμβαση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR, καλώντας το διαιτητή σε on field review, δείχνοντας του και τις δύο περιπτώσεις, αυτή του πέναλτι και αυτή του offside. Μετά το on field review, ο διαιτητής σωστά επανήρχισε το παιχνίδι με έμμεσο λάκτισμα λόγω της παράβασης του offside.

VIDEO ΔΟΞΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ 46ο λεπτό

Καρμιώτισσα – Ολυμπιακός, 82ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή:
 Πέναλτι.
VAR: Παρέμβαση VAR, on field review, όχι χέρι, όχι πέναλτι
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Όχι πέναλτι
Επεξήγηση: Ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι για χέρι από τον αμυνόμενο ποδοσφαιριστή. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο σωστά έκανε παρέμβαση, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR. Ο διαιτητής μετά το on field review, άλλαξε σωστά την απόφαση του.
Η παρέμβαση από το VAR έγινε γιατί η μπάλα δεν χτύπησε στο χέριο του αμυνόμενου ποδοσφαιριστή.

VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 82ο λεπτό

Ε.Ν.Π – Νέα Σαλαμίνα, 78ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: offside
VAR: Παρέμβαση VAR – γκολ – όχι offside
Απόφαση διαιτητή μετά την παρέμβαση του VAR: γκολ.
Επεξήγηση: Ο βοηθός διαιτητής, ακολουθώντας τη διαδικασία του VAR για περιπτώσεις offside, σήκωσε τη σημαία μετά την επίτευξη του τέρματος για offside και ο διαιτητής ακύρωσε το τέρμα. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρησιμοποίηση της γραμμής του offside και σωστά έκανε παρέμβαση, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του VAR. Μετά τον έλεγχο της φάσης από το VAR, ο διαιτητής ορθά άλλαξε την απόφαση του και κατακύρωσε το τέρμα.

ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ, 23ο λεπτό.
Αρχική απόφαση διαιτητή:
 Πέναλτι – offside
VAR: Δεν έκανε παρέμβαση, υιοθετώντας την απόφαση του διαιτητή.
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής, ευρισκόμενος σε θέση offside, έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στη μεγάλη περιοχή. Έπαιξε την μπάλα και μετά ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής του έκανε ξεκάθαρο φάουλ. Ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι. Ο βοηθός διαιτητής, ακολουθώντας τη διαδικασία του VAR για offside, σήκωσε τη σημαία, μετά την υπόδειξη του πέναλτι. Στη συνέχεια, ο διαιτητής υπέδειξε offside. Βάσει του πρωτοκόλλου του VAR, ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία. Έγινε έλεχγος της φάσης από το VAR το οποίο είδε καθαρή παράβαση πέναλτι και επίσης, είδε το offside, πριν το πέναλτι. Έγινε σωστή χρήση της γραμμής του offside και ο διαιτητής , μετά την επιβεβαίωση του VAR για το offside, επανήρχισε σωστά τον αγώνα με έμμεσο λάκτισμα.

VIDEO ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ 23ο λεπτό