Δύο τέρματα στις καθυστερήσεις, το γκολ που πέτυχε η Ναντ και το τέρμα που δέχτηκε ο Ολυμπιακός, αφήνουν τους ερυθρόλευκους εκτός Ευρώπης.

Γράφει ο Τσάρλυ

Σκληρός ο τρόπος, κανένας όμως δεν μπορεί να πει πως συνολικά η φετινή προσπάθεια άξιζε κάτι παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως ο αποκλεισμός δίνει απαλλαγή από το μαρτύριο στον Μίτσελ και στους παίκτες του και το δικαίωμα να έχουν περισσότερο χρόνο για να δουλέψουν. Δεν ήταν άλλωστε ο φετινός Ολυμπιακός έτοιμος για κάποια ευρωπαϊκή επιτυχία.

Ίδιος σχηματισμός, διαφορετική ποδοσφαιρική προσέγγιση

Από το παιχνίδι στο Αγρίνι, φάνηκε πως αρχίζουν να μπαίνουν οι βάσεις για την δημιουργία του νέου Ολυμπιακού. Ο χρόνος μετρά με διαφορετικό τρόπο για τον φετινό Ολυμπιακό. Αυτή η ομάδα που παρουσίασε ο Μίτσελ, ήταν η συνέχεια του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο.

Ο Πασχαλάκης κάτω από τα δοκάρια, σχηματισμός 4-4-2, με τους Εμβιλά, Χουάνγκ δίδυμο στον άξονα και ποιότητα από την επιθετική τετράδα. Η διαφορά σε σχέση με το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν πως οι Μπακαμπού, Χάμες δεν είναι στην λίστα και η συνθήκη του αγώνα απαιτούσε και έφερε πιο γρήγορη ενδεκάδα και πιο άμεσο ποδόσφαιρο.

Άμεσο και γρήγορο ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε σαν η συνέχεια των καλών χρόνων του Μαρτίνς. Σωστά τακτοποιημένος στο γήπεδο, απλωμένος σε ένα 4-4-2 και πολύ επικίνδυνος στην αντεπίθεση με τους γρήγορους, Μασούρα, Μπιέλ και Ροντρίγκες στήριγμα στον Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός, από την ταχύτητα των τριών περιφερειακών επιθετικών του, στο πρώτο μέρος δημιούργησε τρεις επικίνδυνες καταστάσεις και πέτυχε ένα τέρμα. Με βάση την μορφή που είχαν οι ευκαιρίες που έχτισε, θα μπορούσε κάλλιστα να προηγείται με 0-2.

Το πρώτο ημίχρονο έδειξε πως οι τόσες πολλές μεταγραφές που έγιναν, ήταν αχρείαστες και για να υπάρξει πρόοδος, να δημιουργηθεί ένα χάος, αλλά και να χαθεί τόσος χρόνος.

Ενδεκάδα με επτά παίκτες που υπήρχαν και πέρυσι στον σύλλογο

Ο Μίτσελ χρησιμοποίησε μία ενδεκάδα που οι επτά παίκτες ήταν και πέρυσι στον σύλλογο. Έξι που υπήρχαν στην περσινή ομάδα, ο νεαρός Ντόι που είναι το ταλέντο που ανέβασε ο προπονητής από τις ακαδημίες και τέσσερις μεταγραφές, ο ένας μάλιστα Έλληνας τερματοφύλακας.

Αν σκεφτούμε πόσες μεταγραφές έκανε ο φετινός Ολυμπιακός και δούμε την εικόνα που είχε μία ομάδα, παίζοντας μόνο τέσσερις καινούργιοι, καταλαβαίνουμε πως αυτή η υπερβολή,με τις πολλές προσθήκες ποδοσφαιριστών, ήταν κάπως αχρείαστη.

Ασφαλώς η περσινή ομάδα είχε κλατάρει, το λάθος ήταν πως δεν αποφάσισε η διοίκηση με το τέλος της περασμένης σεζόν να πάρει αποφάσεις, όμως ποτέ δεν μπορεί ένας προπονητής να δέσει μία ομάδα χωρίς να πάρει το παραμικρό από την προηγούμενη σεζόν.

Ο Ισπανός προπονητής, μέσα από έναν σχηματισμό που είναι ανάμεσα στο 4-4-2 και στο 4-4-1-1, προσπαθεί να δημιουργήσει τον νέο Ολυμπιακό. Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική.

Βλέπετε, σε αυτό το διάστημα η ομάδα ήταν σωστά απλωμένη στο γήπεδο, έπαιζε άμυνα ψηλά, δεν υποχωρούσαν οι γραμμές όταν κυκλοφορούσαν την μπάλα οι παίκτες της Φράιμπουργκ και προσπαθούσε να αξιοποιήσει με γρήγορο ποδόσφαιρο την κάθε κερδισμένη μπάλα.

Έδειξε επίσης πως μπορούν να υπάρξουν δύο διαφορετικά σχέδια. Στο Αγρίνιο, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σωστή κυκλοφορία μπάλας, πολλές πάσες, μεγάλη κατοχή και υπομονή, στην Γερμανία με τον ίδιο σχηματισμό, με τον γρήγορο Ροντρίγκες στην θέση του Χάμες, ο Ολυμπιακός,έπαιξε με μικρή κατοχή και γρήγορο ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων.

Στέκομαι στο γεγονός πως οι 7 παίκτες ήταν από την περσινή ομάδα, γιατί αυτό αποδεικνύει πως με έναν σωστό προγραμματισμό το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτήν την αφετηρία στην αρχή της χρονιάς και να μην χαθεί τόσος χρόνος να μην φύγει το τρένο της Ευρώπης και να μην βρίσκεται σε απόσταση που να μην επιτρέπεται νέο λάθος στο πρωτάθλημα.

Στο πρώτο ημίχρονο άντεξε ο σχηματισμός του και έπαιζε άμυνα με τις πάνω γραμμές

Η εικόνα της ομάδας, είναι μία βάση για χτίσιμο. Ασφαλώς δεν παίχτηκε μόνο το πρώτο μέρος και στην επανάληψη χάθηκε ο έλεγχος του αγώνα. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φύγει με μεγαλύτερο προβάδισμα του ενός τέρματος στο πρώτο μέρος, δεν ήταν όμως άτυχος που ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις, ήταν τυχερός που άντεξε μέχρι τις καθυστερήσεις.

Απέναντι σε μία οργανωμένη ομάδα, που αποδείχτηκε πως δεν είναι η dream team όπως φάνηκε στο Καραϊσκάκης, στο δεύτερο ημίχρονο, χάθηκαν μέτρα. Οι παίκτες της Φράιμπουργκ σε όλο το παιχνίδι είχαν 65% κατοχής και κρατούσαν τον Ολυμπιακό σε χαμηλά νούμερα σε ευστοχία μεταβιβάσεων, τελείωσε τον αγώνα με 75%, ήταν στο 73% στο καλό πρώτο ημίχρονο.

Αυτή η πραγματικότητα, έφερε κόπωση στους ερυθρόλευκους και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν να αμύνονται με τις πάνω γραμμές. Στο πρώτο ημίχρονο, βλέπαμε έναν τακτοποιημένο Ολυμπιακό που έπαιζε ένα όμορφο απλωμένο 4-4-2, που ξεκινούσε από το μεσαίο μπλοκ.

Στην κυκλοφορία μπάλας των Γερμανών οι γραμμές έμεναν ψηλά, οι εξτρέμ, όταν άλλαζαν παιχνίδι οι παίκτες της Φράιμπουργκ, έμεναν ψηλά και κρατούσαν τον σχηματισμό και την μπάλα μακριά από την περιοχή του Ολυμπιακού. Δεν έφθανε δηλαδή η μπάλα στην τελευταία γραμμή άμυνάς του, γιατί σταματούσαν οι επιθέσεις από το επιθετικό δίδυμο και από την υποδειγματικά απλωμένη τετράδα των χαφ.

Όσο άντεχαν οι Χουάνγκ, Εμβιλά

Η μπάλα δεν μπήκε μέσα στην περιοχή του Πασχαλάκη και όταν δεν μπορούσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις οι Ελ Αραμπί, Μπιέλ, Μασούρας, Ροντρίγκες, καθάριζαν οι Χουάνγκ, Εμβιλά. Ο Κορεάτης παικταράς ήταν πρώτος σε επαφές μπάλας και μεταβιβάσεις παίκτης του Ολυμπιακού, σε ολόκληρο το παιχνίδι, συνολικά όμως είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο.

Στο καλό ημίχρονο του Ολυμπιακού, είχε 4 κλεψίματα, αλλά έμεινε εκεί, καθώς έσβησε από δυνάμεις στο δεύτερο. Σε χαμηλά μέτρα, καθάριζε ο Εμβιλά που υποχωρούσε, τελείωσε το παιχνίδι με 8 κοψίματα χαμηλά, τα 6 στο πρώτο μέρος.

Είναι λογικό μία ομάδα που προσπαθεί να κερδίσει με παιχνίδι ταχύτητας, ακόμα και αν ξεκινά να αμύνεται από χαμηλά μέτρα, στην διάρκεια στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα να υποχωρήσει. Όταν θα συμβεί αυτό, θα πρέπει να τον κρατήσει η τελευταία γραμμή άμυνας, αλλά και να υπάρχουν δυνάμεις και για κρατήματα μπάλας από τους υπόλοιπους.

Η διαφορά στα δύο ημίχρονα

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεν μπορούσε να κρατήσει τις γραμμές του στο ύψος του πρώτου ημιχρόνου. Αν δει κανείς με ηρεμία το παιχνίδι πολύ εύκολα θα δει την διαφορά ανάμεσα στα δύο ημίχρονα, με το πόσο χαμηλά βρίσκονται οι παίκτες του Ολυμπιακού στην επανάληψη, όταν οι Γερμανοί κυκλοφορούν την μπάλα και την πηγαίνουν από την μία πλευρά στην απέναντι.

Όταν άλλαζαν πλευρά με την μπάλα οι παίκτες της Φράιμπουργκ., δεν υπήρχε ψηλά παίκτης του Ολυμπιακού να πάρει τον μπακ ή τον εξτρέμ των Γερμανών, όλοι είχαν ταμπουρωθεί. Αυτό το στοιχείο τούς έφερνε με συχνότητα και με άνεση στην περιοχή του.

Όπως έγραψα παραπάνω, σε αυτήν την συνθήκη πρέπει να μπορεί να σε κρατήσει η τελευταία γραμμή άμυνας σου, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αυτήν την εποχή στον Ολυμπιακό. Οι στόπερ έτρωγαν όλες τις φάσεις, είτε από τα πλάγια έμπαινε η μπάλα στην περιοχή, είτε κάθετα είτε με σέντρες από στημένα.

Τους κράτησε μόνος του ο Πασχαλάκης

Την ομάδα του Μίτσελ την κράτησε μόνος του στο δεύτερο μέρος ο Πασχαλάκης, που έδειξε τα προσόντα του παίζοντας στην γραμμή του τέρματος. Ο Έλληνας γκολκίπερ έκανε εντυπωσιακές αποκρούσεις και αποτελεί τεράστιο κέρδος η εικόνα του. Είναι ένας τερματοφύλακας με σπουδαία προσόντα, δεν βρίσκεται τερματοφύλακας που να συνδυάζει το σώμα του με τα ρεφλέξ του.

Το πρόβλημα του ήταν πως έπαιζε την θέση με υπερβολή. Στον Ολυμπιακό, δείχνει πως καταλαβαίνει πως πρέπει να παίξει την θέση με μεγαλύτερη πειθαρχία.

Μακάρι να αποτελέσει τον κανόνα και να δούμε από εδώ και πέρα τον Πασχαλάκη να έχει αυτήν την συμπεριφορά, όσο πάντως θα παίζει την θέση με πειθαρχία και σοβαρότητα, ο Ολυμπιακός θα έχει κάτω από τα δοκάρια του, έναν σπουδαίο τερματοφύλακα. Τα προσόντα του δεν υπάρχουν.

Ο Μίτσελ έχει βάλει τον Ολυμπιακό σε ένα σωστό δρόμο. Έχει μάθει το ρόστερ του, έκανε το ξεσκαρτάρισμα του, κατέληξε σε παίκτες και σχηματισμό. Δείχνει πως κέρδισε το πρώτο το σημαντικό στοίχημα, να μαζέψει και να πάρει αποφάσεις για αυτό το χαοτικό γκρουπ ποδοσφαιριστών που ανέλαβε. Ο επόμενος στόχος είναι να καταφέρει να κρατήσει την ομάδα στην μάχη του τίτλου μέχρι την διακοπή.