Ο Ματέους Πονίτκα μίλησε για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, στάθηκε στο «καυτό» τριήμερο μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. 
Ο Πολωνός φόργουορντ αποτελεί και επίσημα παίκτη του Παναθηναϊκού από το βράδυ της Παρασκευής (23/9) καθώς η μεταγραφή του ανακοινώθηκε από το cube του ΟΑΚΑ λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα με την Αναντολού Εφές για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».
Μάλιστα την ώρα που… τελείωσε το παιχνίδι ο ίδιος «προσγειώθηκε» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Σάββατο (24/9) θα δώσει το «παρών» στο ΟΑΚΑ προκειμένου να παρακολουθήσει δια ζώσης τον τελικό κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ματέους Πονίτκα μίλησε σε μέσο της πατρίδας του και δη στο «TVP Sport» και αναφέρθηκε στην μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.
«Σίγουρα δεν περίμενα μια τέτοια εξέλιξη πριν από την έναρξη του Eurobasket. Με τον ατζέντη μου, υπολογίζαμε περισσότερο ότι κάπου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα ψάχναμε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να επιστρέψουμε στην Euroleague. Παρόλα αυτά, το Eurobasket, το οποίο και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την ομάδα και τη χώρα μας, έπεισε τις ομάδες της Euroleague οι οποίες δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένες πριν, ότι θα μπορούσα να αγωνιστώ εκεί και να βοηθήσω» ανέφερε ο 29χρονος παίκτης του Παναθηναϊκού και συνέχισε:
«Το τελευταίο τριήμερο ήταν… καυτό καθώς ήμουν όλη την ώρα στα τηλέφωνα. Προσπαθούσαμε να τακτοποιήσουμε όλα τα θέματα έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές. Τελικά καταφέραμε να οριστικοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες και το μόνο που μου μένει είναι να μπω στο γήπεδο και να ξεκινήσω» ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να αγωνιστεί και στο παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο: «Υπάρχει άλλος ένας αγώνας το Σάββατο στο τουρνουά, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να παίξω σε αυτό. Θα πρέπει να υποβληθώ σε ιατρικές εξετάσεις».
Και κατέληξε μιλώντας για τον Παναθηναϊκό και την επιλογή του να βρεθεί στους «πράσινους» τη νέα αγωνιστική σεζόν: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθε σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Το γεγονός ότι προηγήθηκαν δύο δύσκολες σεζόν για τον Παναθηναϊκό, αυτό δεν μειώνει το μέγεθός του. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στην Ευρώπη. Υπήρξαν σπουδαίοι παίκτες και σπουδαίοι προπονητές στο παρελθόν» και κατέληξε:
«Νιώθω υπέροχα που είμαι και εγώ κομμάτι αυτού του συλλόγου. Ελπίζω ο φετινός Παναθηναϊκός να δείξει ότι θέλει να προχωρήσει. Το brand του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να ξαναχτιστεί, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις επιτυχίες ώστε να πάρει δυναμική που του αξίζει. Και εμείς θα παλέψουμε ώστε να φέρουμε χαρά στους φιλάθλους.»