Ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε και δεύτερη βόμβα, ερχόμενος σε συμφωνία με τον Χάμες Ροντρίγκες. Όπως και στην περίπτωση Μαρσέλο, πρόκειται για ποδοσφαιριστή που οι φίλοι των ερυθρολεύκων δεν χρειάζεται να διαβάσουν άρθρα για να ενημερωθούν για την αξία του.

Ο Ροντρίγκες έχει κάνει μία τεράστια καριέρα, έχοντας κατακτήσει συνολικά 24 τίτλους σε Αργεντινή, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία. Έχει αγωνιστεί σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εκτός του ιταλικού και βρίσκεται στα 31, δηλαδή όχι σε κάποια προχωρημένη ηλικία.

Γκολ ή ασίστ κάθε δύο ώρες ποδοσφαίρου

Είναι δεδομένο πως το να κάνει… παπάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική κατάσταση που θα βρεθεί. Αν έχει όρεξη να δουλέψει και να φέρει το σώμα του σε επιθυμητά επίπεδα, είναι δεδομένο πως θα κάνει τη διαφορά. Μιλάμε άλλωστε για ποδοσφαιριστή που όπου κι αν έπαιξε στην Ευρώπη, είχε γεμάτα νούμερα.

Στη Ρεάλ, σε έβαλε 35 τέρματα και έδωσε 42 ασίστ 135 συμμετοχές, στην Μπάγερν έβαλε 15 γκολ κι έδωσε 20 ασίστ σε 67 συμμετοχές, στην Πόρτο έβαλε 32 γκολ κι έδωσε 42 ασίστ σε 108 συμμετοχές, στη Μονακό έβαλε 10 γκολ κι έδωσε 14 ασίστ σε 38 συμμετοχές, στην Έβερτον έβαλε 6 γκολ κι έδωσε 9 ασλιστ σε 26 συμμετοχές.

Συνολικά στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο έχει αγωνιστεί σε 429 παιχνίδια, έχει πετύχει 115 γκολ κι έχει δώσει 141 ασίστ. Με την εθνική Κολομβίας, σε 86 παιχνίδια έχει σημειώσει 24 γκολ κι έχει δώσει 35 ασίστ. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει ένα μέσο όρο καριέρας γκολ ή τελική πάσα που μετατρέπεται σε γκολ σχεδόν κάθε δύο ώρες ποδοσφαίρου.

Μετέτρεψε σε όπλο το άνοιγμα της μεταγραφικής περιόδου

Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να αξιοποιήσει υπέρ του, να κάνει όπλο του, το γεγονός πως παρατάθηκε η μεταγραφική περίοδος μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Σε μία αγορά που στην Ευρώπη έπαιζαν μόνοι τους οι Τούρκοι ήρθαν να τη χτυπήσουν και οι ερυθρόλευκοι, με την παράταση 15 ημερών.

Η διοίκησή του έχει την ικανότητα να κάνει μεγαλύτερα συμβόλαια από τον ανταγωνισμό, να προσεγγίσει τα μεγάλα αστέρια που έχουν ξεμείνει από ομάδα κι ελπίζει μέσα από αυτές τις κινήσεις, να διορθώσει τα λάθη που συνολικά έγιναν τόσο στο φετινό σχεδιασμό, αλλά και στο συνολικό τρόπο δουλειάς από το προηγούμενο τεχνικό τιμ τον τελευταίο χρόνο.

Ποιοτική απόφαση στο 1/3 του αντιπάλου

Το σίγουρο είναι πως ο Κάρλος Κορμπεράν χρειάζεται δημιουργία και μεγαλύτερη ποιότητα στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου. Ο Ισπανός τεχνικός έχει στο μυαλό του να αξιοποιήσει την ποιότητα του Ινμπόμ Χουάνγκ στη θέση 8, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται μία ποιοτική προσθήκη πιο ψηλά.

Ο Ολυμπιακός γέμισε με γρήγορους ακραίους ποδοσφαιριστές που δεν έκαναν και δεν κάνουν τη διαφορά τα δύο τελευταία χρόνια και για διάφορους λόγους έχασε σε ποιότητα στην τελική απόφαση. Αυτό το στοιχείο είναι δεδομένο πως ο Χάμες μπορεί να το δώσει στην ομάδα και με το παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός έμεινε στις ισοπαλίες στο ξεκίνημα της σεζόν κι έχει χάσει τέσσερις βαθμούς με τον Αστέρα και με τον Βόλο. Στην Τρίπολη κόλλησε στο μηδέν σε παιχνίδι που είχε κατοχή μπάλας 74% και με τον Βόλο στο 1-1 σε παιχνίδι με κατοχή μπάλας στο 67%. Ακόμη και αυτήν την εποχή, που δεν είναι στα καλύτερα τους οι ερυθρόλευκοι, στην πλειοψηφία των εγχώριων παιχνιδιών μπορούν και παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο.

Την περασμένη Κυριακή στο 2ο ημίχρονο, κλείδωσαν τον Βόλο στο μισό γήπεδο, στο τελευταίο τρίτο όμως έλειπε ο παίκτης που θα προσφέρει την ποιοτική τελική, είτε στη δημιουργία είτε στην εκτέλεση. Ο Ροντρίγκες μπορεί να προσφέρει και τα δύο, με μεγάλη συχνότητα και ποιότητα και από όλους τους χώρους.

Παίζει με άνεση και στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ

Στην καριέρα του, εκτός από τη φυσική θέση, που είναι αυτή του επιτελικού χαφ, έχει αγωνιστεί πολλές φορές και στα δύο άκρα. Σε 95 παιχνίδια που έχει ξεκινήσει στα δεξιά, έχει πετύχει 32 γκολ κι έχει βγάλει 34 ασίστ. Σε 73 παιχνίδια έχει ξεκινήσει στα αριστερά, έχει πετύχει 21 γκολ κι έχει μοιράσει 23 ασίστ.

Όταν δίνουν στον Ροντρίγκες ρόλο που να ξεκινά από τις πλευρές, οι προπονητές γνωρίζουν πως θα έχουν έναν ποδοσφαιριστή, που θα είναι τόσο δεύτερος επιτελικός χαφ όσο και δεύτερος επιθετικός.

Μεγάλο νούμερο εκτελέσεων και σε key passes

Στο πιο υψηλό επίπεδο είχε πάντοτε την άνεση να πηγαίνει σε μεγάλο αριθμό key passes και εκτελέσεων. Ουσιαστικά, μιλάμε ακριβώς για το στοιχείο που λείπει για να κερδίσουν οι ερυθρόλευκοι τα εγχώρια παιχνίδια με τις ομάδες που ταμπουρώνονται.

Αν θυμηθεί κανείς τα δύο παιχνίδια που πέταξαν βαθμούς, οι παίκτες του Κορμπεράν είχαν χώρο και πήραν πολλές αποφάσεις έξω από την περιοχή των αντιπάλων.

Ο Χάμες στο πιο υψηλό επίπεδο έχει ένα μέσο όρο καριέρας 2,4 εκτελέσεων το 90λεπτό και 2,9 key passes. Μιλάμε για μεγάλα νούμερα, που αν ο Κολομβιανός βρεθεί σε καλή ατομική κατάσταση θα τα εκτοξεύσει, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες τον Ολυμπιακό.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που σκοράρει και δίνει ασίστ με όλους τους τρόπους, που μπορούσε κι έκανε μόνιμα τη διαφορά με την ποιότητά του στην τελική απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο. Το να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα ο Χάμες εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο, από την ατομική κατάσταση που θα βρεθεί. Για την ακρίβεια, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Χάμες μόνο ο εαυτός του μπορεί να τον σταματήσει.