Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει πολλά χαρίσματα κουμπωμένα στο ταλέντο του, την αθλητικότητά του και τον εγωισμό που βγάζει στους αγώνες. Ένα από αυτά τα χαρίσματα είναι ότι μπορεί άμεσα να διορθώσει τα σημεία που τον κρατάνε πίσω στα άλματά του. Τα εντοπίζει με τον προπονητή του και στην επόμενη προσπάθειά του μπορεί να εκτελέσει με ακρίβεια τις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι.

Το ίδιο έκανε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Προκρίθηκε στον τελικό με επίδοση στα 7,94 μ.. Δεν ένιωθε καλά στον προκριματικό. Διάβασε αμέσως τις αδυναμίες που είχε το άλμα του και είπε ξεκάθαρα ”ξέρω τι πρέπει να κάνω στον τελικό, θα πάω τη φόρα μου πιο πίσω”. Το “ξέρω τι πρέπει να κάνω” με το “τα κατάφερα στην επόμενη προσπάθεια” μοιάζει εύκολο, αλλά δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό όσων διαθέτουν αθλητική ευφυΐα και εκτελεστική δεινότητα και ο αθλητής από τα Γρεβενά τα έχει αμφότερα στον υπερθετικό βαθμό.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν διόρθωσε το άλμα του προκριματικού, αλλά την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, απ’ όπου έφυγε σκασμένος, επειδή δεν έβγαλε μια επίδοση πάνω από τα 8,40 μέτρα, ένα άλμα που θα τον ικανοποιήσει. Με μεγάλα άλματα θέλει να συνδυάζει τις παρουσίες του στους αγώνες και το 8,32 μ. δεν του άρεσε. Όχι, μόνο δεν του άρεσε αλλά δεν μπόρεσε παράλληλα να κατακτήσει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του.

Τότε, ο Γιώργος Πομάσκι είχε πει στο SPORT24 ότι έρχεται ένα μεγάλο άλμα από τον Γρεβενιώτη άλτη. Μπορεί να εννοούσε το ρεκόρ αγώνων που πέτυχε στο Μόναχο με 8,52 μέτρα, μπορεί και όχι. Ο Μίλτος ήθελε να τελειώσει τον αγώνα του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με ένα άλμα πάνω από τα 8,47 μέτρα. Και το έκανε. Γι’ αυτό ήταν πολύ χαρούμενος. Επίσης, δεν έκρυψε ότι θέλει να καταγράψει μια επίδοση στα 9 μέτρα. “Τα εννιά μέτρα είναι το όνειρο των ονείρων κάθε αθλητή”, είπε και εξήγησε ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο.

Το αποψινό του άλμα ήταν και μια απάντηση στο σχόλιο που είχε κάνει ο Καρλ Λιούις μετά τον τελικό του μήκους στο Όρεγκον. Ο Αμερικανός θρύλος του στίβου που είχε διακριθεί και στο μήκος είχε γράψει “Long jump, I just can’t” στο twitter, εννοώντας ότι τα άλματα που έκαναν οι αθλητές ήταν μικρά για τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι Αμερικανοί είθισται να είναι λίγο πιο φλογεροί στα σχόλιά τους, όταν δεν αγωνίζεται συμπατριώτης τους στον τελικό. Αυτό το φλογερό σχόλιο άναψε φωτιές στον Μίλτο Τεντόγλου που εκτιμά και σέβεται τον Καρλ Λιούις και όλους τους μεγάλους αθλητές του στίβου. Τα λόγια του 61χρονου ήταν η σκόνη που κόλλησε πάνω στη στεναχώρια του. Όμως, στο μεσοδιάστημα καθάρισε το μυαλό του, το γυάλισε και το ακόνισε.

Ο Τεντόγλου απόψε έδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει με θετικό τρόπο μια δύσκολη γι’ αυτόν αθλητική στιγμή και να επανέλθει καλύτερος. Και τούτο εντάσσεται στα πολλά χαρίσματά του. Δεν τον τράβηξε κάτω το 8,32 μ. του Όρεγκον. Αντιθέτως, έδειξε ότι το φιλοσόφησε και έδωσε στο αργυρό μετάλλιο τη σπουδαία αξία που έχει. Το έκανε σήμερα, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μόναχο. Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε ότι τελικά το σημαντικό είναι ότι παραμένει σταθερά στο βάθρο σε αντίθεση με πολλούς άλλους αθλητές που έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους.

Τη στιγμή των δηλώσεων έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα παράλληλα. Παρακολουθούσε τις ερωτήσεις, απαντούσε και ταυτόχρονα δεν έχανε στιγμή απ’ όσα γίνονταν στο στίβο, αλλά και όσα κατέγραφαν οι οθόνες. Συμμετείχε παράλληλα με το κοινό στις αποθεωτικές αντιδράσεις, ενώ απαντούσε. Με το μοναδικό του τρόπο ενημέρωσε την ΕΡΤ και το πανελλήνιο ότι θα έχουμε αλλαγή στα μετάλλια του μήκους, κάτι που αντιλήφθηκε πρώτος. Είναι ένα genius εκτός και εντός σταδίων.