Προάγγελος μιας μεγάλης βραδιάς, για την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ο πρωινός προκριματικός της Κάλιας Αντωνίου στα 100μ. Ελεύθερο. Η κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού έκανε τον καλύτερο χρόνο στις σειρές με χρόνο 55.11 και έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της ενόψει του τελικού (18.48 ώρα Αλγερίας).
Στις υπόλοιπες πρωινές συμμετοχές στους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες τόσο οι τέσσερις αθλητές του Τραπ της Σκοποβολής, όσο και οι τρεις του ΤάεΚβοΝτο αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των αγωνισμάτων τους.
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας για την στενή συνεργασία και την στήριξη που της παρέχει, καθώς και όλους τους Χορηγούς της, τον Πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοϊατρική Κύπρου, που χωρίς την παρουσία τους θα ήταν πολύ δύσκολη η συμμετοχή μας στους Αγώνες.

Αναλυτικότερα :
Κολύμβηση
Η πρόκριση της Κάλιας Αντωνίου στον τελικό των 100μ. με τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών ξεχώρισε από τις συμμετοχές των κυπρίων κολυμβητών στα πρωινά προκριματικά. Το 55.11 είναι μια πολύ καλή επίδοση και αφετηρία για κάτι μεγάλο στον βραδινό τελικό του αγωνίσματος.
Τα πλήρη αποτελέσματα για την Κυριακή 3 Ιουλίου των κυπρίων κολυμβητών/ κολυμβητριών στους πρωινούς προκριματικούς είναι τα ακόλουθα :

Προκριματικοί

400μ. Ελεύθερο (Α)    Μανώλη Χρίστος        4:09.52            13ος

50μ. Ύπτιο (Α) Μούγης Σοφοκλής      26.50               12ος

Ιακωβίδης Φίλιππος   26.55               14ος

100μ. Ελεύθερο (Γ)     Αντωνίου Κάλια          55.11               1η

Χατζηλοΐζου Άννα       56.57               10η

Σκοποβολή
Στο Τραπ της Σκοποβολής και οι τέσσερις σκοπευτές δύο άνδρες και δύο γυναίκες, απέτυχαν να πλασαριστούν στην οκτάδα των τελικών, κυρίως γιατί έμειναν πολύ πίσω την πρώτη μέρα. Ο Ανδρέας Μακρής με 116/125 έμεινε δύο δίσκους πίσω από την πρόκριση ολοκληρώνοντας στη 11η θέση και ο Νιχάτ Ακτερτζή με 115/125 ήταν 13ος επί συνόλου 28 αθλητών.
Στις Γυναίκες η Γεωργία Κωνσταντινίδου έκανε πολύ καλή δεύτερη μέρα αλλά το αποτέλεσμα της πρώτης μέρας όπου έμεινε στους 64/75 κυρίως λόγω των χαμένων δίσκων στην «πούλα» που η ομίχλη κατέβηκε πολύ χαμηλά στο σκοπευτήριο, ήταν καθοριστικό. Ολοκλήρωσε με 110/125 στη 10η θέση, τρεις δίσκους πίσω από την είσοδο στον τελικό. Η νεαρότερη εκ των τεσσάρων Άντη Ιερείδη, απέκτησε τις εμπειρίες της μεγάλης διοργάνωσης ολοκληρώνοντας στην 14η θέση με 106/125.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων αθλητών είναι :

Προκριματικός

Τραπ (Γ)           Γεωργία Κωνσταντινίδη         110/125          10η

Τραπ (Γ)           Άντη Ιερίδη                             106/125          14η

Προκριματικός

Τραπ (Α)          Ανδρέας Μακρής        116/125          11ος

Τραπ (Α)          Νιχάτ Ακτερτζή           115/125          13ος

 Το ΤαεΚβοΝτο στόχευσε στο μετάλλιο κυρίως με την Κυριακή Κουττούκη, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο του. Την μοναδική νίκη έκανε η Μαρκέλλα Τέγγερη που επικράτησε στο πρώτο της αγώνα της Αλγερινής Ζεγκάνε. Η νίκη την έβαλε στην οκτάδα όπου αντιμετώπισε την χάλκινη Ολυμπιονίκη Ιλγκούν Χατίσε από την Τουρκία σε ένα άνισο αγώνα. Κατέλαβε τελικά την 5η θέση στο αγώνισμα.
Αντίθετα η Κυριακή Κουττούκη ξεκίνησε από τον 2ο γύρο, όμως έχασε από τον πρώτο αγώνα από την Χοσεινί Σαντ από την Αίγυπτο μένοντας και αυτή στην 5η θέση.

Τέλος καλό αγώνα έκανε ο Γιάννης Πηλαβάκης απέναντι στο Τζουίρντο Καμί από την Αλβανία όπου το σκορ ανέβηκε ψηλά, με δύο ανατροπές κατά τη διάρκεια του. Ο αγώνας κρίθηκε στους δύο σημεία διαφορά (24-26) σε βάρος του κύπριου αθλητή που κατετάγη 9ος.

Ταε Κβο Ντο

(-68Kg) (A)       Προκρ. Πηλαβάκης Ιωάννης Vs Τζουίρντο Καμί (ALB)           24-26   9η θέση

(-49Kg) (Γ)       «8»      Κουττούκη Κυριακή Vs Ελ Χοσεϊνί Σαντ (Egy)            3-12     5η θέση

(-57Kg) (Γ)       Προκρ. Τέγγερη Μαρκέλα Vs Σαμία Ζεγκάνε (ALG)   26-6

«8»      Τέγγερη Μαρκέλα Vs Ιλγκούν Χατίσε (Tur)   2-22     5η θέση    

Οι ώρες που αναφέρονται παραπάνω είναι ώρες Αλγερίας, δύο ώρες πίσω από τις ώρες Κύπρου.