Ο Ρίτσαρντ Οφόρι αποτελεί ένα από τα (αρκετά) νέα αποκτήματα της Νέας Σαλαμίνας. Ο Γκανέζος αριστερός μπακ δεν είναι η μεταγραφή που θα στρέψει τους προβολείς απάνω του, τουλάχιστον στα… χαρτιά. Κουβαλώντας ωστόσο μία πορεία εννέα χρόνων στην Πορτογαλία, έρχεται στην Κύπρο για πρώτη φορά ώστε να ενισχύσει τους «ερυθρόλευκους».
Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής μίλησε στο balla για την απόφασή του να συνεχίσει στη Νέα Σαλαμίνα, τους στόχους του και μας παραθέτει δύο ωραίες ιστορίες με Ντάργουϊν Νούνιες και τον… τερματοφύλακα Ρίτσαρντ Οφόρι, με τον οποίο δεν έχουν καμία σχέση αλλά τους μπερδεύουν!

-Ρίτσαρντ, πες μας καταρχάς δύο λόγια για την πορεία σου στο ποδόσφαιρο.
«Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο από πολύ μικρός. Από το σχολείο, έπαιξα στην Άκρα όπου γεννήθηκα, στη δεύτερη κατηγορία. Αγωνίστηκα μία σεζόν στην Γκάνα και μετά πήγα στο Βέλγιο, συγκεκριμένα στη Σαρλερουά. Δυστυχώς είχα τραυματιστεί. Επέστρεψα στην Γκάνα, στην Κάζα Σλότι, για δοκιμαστικά, όμως η σεζόν είχε ήδη αρχίσει. Πήγα ξανά στο Βέλγιο, στη Λιρς, στην οποία έκανα καλή χρονιά αλλά είχα πάλι έναν τραυματισμό. Ο μάνατζέρ μου με έστειλε στην Πορτογαλία, στην Μπέιρα Μαρ και μετά στην Ακαντέμικα. Στη συνέχεια αγωνίστηκα σε Σπόρτινγκ Κοβίγια, Φάφε και Βιζέλα».

-Μετά από 9 χρόνια αποφάσισες να φύγεις από την Πορτογαλία. Έψαχνες το κάτι καινούριο;
«Χρειαζόμουν μια καινούρια πρόκληση. Όπως είπες, μετά από εννέα χρόνια στην Πορτογαλία, ήθελα μία αλλαγή».

-Γιατί επέλεξες τη Νέα Σαλαμίνα;
«Δεν ήξερα για την ομάδα. Όμως ένας φίλος μου αγωνίστηκε εδώ, ο Οσέι Μπαρνς κι όταν η ομάδα επικοινώνησε με τον μάνατζερ μου, μίλησα μαζί του και μου είπε ότι είναι ένα καλό κλαμπ, καλοί άνθρωποι και αποφάσισα να έρθω στη Νέα Σαλαμίνα και στο κυπριακό πρωτάθλημα».

-Τι γνωρίζεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο;
«Ξέρω ότι βελτιώνεται, υπάρχουν ταλέντα εδώ. Είμαι 29 ετών, έχω εμπειρία πλέον στο ποδόσφαιρο και μ’ αρέσει να παίρνω εμπειρίες. Γι’ αυτό ήθελα να δοκιμάσω αυτή την εμπειρία».

-Τι θα ήθελες να πετύχεις με τη Νέα Σαλαμίνα;
«Είναι μια ομάδα με ιστορία. Ξέρω ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από αυτή την ομάδα. Θέλω να γράψω κι εγώ ιστορία με αυτή την ομάδα. Σίγουρα δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου, είναι ομαδική η προσπάθεια. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε κάτι καλό».

-Ποιους παίκτες γνωρίζεις από την ομάδα;
«Τον Ρενάτο Μαργκάσα».

-Τι θα ήθελες προσωπικά να πετύχεις;
«Θέλω να κάνω μια καλή σεζόν και να τερματίσει η ομάδα σε μία καλή θέση στη βαθμολογία».

-Αγωνίζεσαι αποκλειστικά στη θέση του αριστερού μπακ;
«Μπορώ να αγωνιστώ κι ως εξτρέμ. Πέρυσι έπαιξα 8-9 παιχνίδια φουλ μπακ. Μπορώ επίσης να αγωνιστώ και στο δεξί άκρο της άμυνας. Είμαι αριστεροπόδαρος, αλλά παίζω και δεξιά».

-Παρεμπιπτόντως, σε έχω δει σε φωτογραφία να μαρκάρεις τον Ντάργουϊν Νούνιες, ο οποίος πρόσφατα πήρε μεταγραφή για τη Λίβερπουλ. Ήταν ο δυσκολότερος σου αντίπαλος; Πιστεύεις ότι θα πετύχει στο Μερσεϊσάιντ;
«Ναι, πολύ δύσκολος αντίπαλος. Τεράστια ποιότητα, εξαιρετικός τεχνίτης. Σε εκείνο το ματς είχε αγωνιστεί ως δεξί μπακ κι ο Νούνιες έπαιζε αριστερά. Ήταν πολύ δύσκολο να τον μαρκάρω. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Πιστεύω ότι θα πετύχει στη Λίβερπουλ, είναι μεγάλο ταλέντο».

-Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της Νέας Σαλαμίνας;
«Να μας βοηθήσουν, να υποστηρίζουν την ομάδα. Σίγουρα δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας. Εγώ από την πλευρά μου θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για την ομάδα. Να έχει υπομονή, χρειάζονται όλοι μπροστά».

-Λύσε μου μια απορία. Υπάρχει κι ένας Γκανέζος Ρίτσαρντ Οφόρι αλλά είναι τερματοφύλακας. Έχετε κάποια σχέση;
«Όχι, απλή συνωνυμία»!

-Κι όμως έχετε τρομερή φυσιογνωμία! Αποκλείεται να μην σας μπέρδεψαν…
«(γέλια) Θα σου πω μια ιστορία να γελάσεις. Έδινε παιχνίδι η Εθνική Γκάνας και ο Οφόρι ήταν βασικός. Ήταν τηλεοπτικός ο αγώνας και στις φωτογραφίες όταν έδειχνε την ενδεκάδα, έβαλαν τη δική μου αντί τη δική του»!

Ανδρέας Βεντούρης