Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έγινε γνωστό το συνολικό ποσό που χρειάστηκε για τη διεξαγωγή τους. Μία διοργάνωση που -θυμίζουμε ότι- πήγε ένα χρόνο πίσω λόγω της πανδημίας, έγινε σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, έστειλε όμως παράλληλα το μήνυμα της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα.
Όπως έγινε λοιπόν επίσημα γνωστό, το συνολικό κόστος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ανήλθε στα 10.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα ποσό αρκετά πιο υψηλό σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις (7.3 δισ. δολάρια ήταν η πρώτη εκτίμηση το 2013), αλλά ταυτόχρονα χαμηλότερο σε σχέση με τις τελικές προβλέψεις (12.6 δισ. δολάρια το 2019).
Από το συνολικό ποσό, περί τα 5.9 δισεκατομμύρια δολάρια πλήρωσε η οργανωτική επιτροπή (ήτοι η Ιαπωνία), ενώ 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια έβαλαν οι τοπικοί χορηγοί. Η συμμετοχή της ΔΟΕ έφτασε στα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως οι διοργανωτές είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά πολύ λόγω της πανδημίας και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, με περίπου 800 εκατ. δολάρια να είναι ζημιά μόνο από τα εισιτήρια.