Η Ουαλία χρειάστηκε ένα αυτογκόλ του Αντρέι Γιαρμολένκο για να νικήσει 1-0 την ανώτερη Ουκρανία στο Κάρντιφ και να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό “εισιτήριο” για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.
Η Ουκρανία ήταν ανώτερη, έχασε σωρεία ευκαιριών αλλά την εξουδετέρωσε ο Γουέιν Χένεσι και η Ουαλία χάρη σε ένα αυτογκόλ πήρε τη νίκη με 1-0 και συνάμα την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Το αυτογκόλ του Αντρέι Γιαρμολένκο από το 1ο ημίχρονο ήταν αρκετό για την παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ, που κατάφερε να κρατήσει το μηδέν μέχρι τέλους και να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό “εισιτήριο”, μέσω μπαράζ.
Η Ουαλία προκρίνεται σε τελική φάση του Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 1958, με τους Ουκρανούς να επιστρέφουν απογοητευμένοι στις βάσεις τους, μακριά από την πατρίδα τους που βρίσκεται σε πόλεμο.
Η Ουκρανία έδιεξε από τα πρώτα λεπτά τις διαθέσεις της και δεν παρεμποδίστηκε από τη βροχή που έπεφτε σταθερά στο Κάρντιφ. Με πρωτεργάτες τον Γιαρμολένκο και τον Αλεκσάντρ Ζιντσένκο, ο οποίος αγωνίστηκε στο κέντρο και όχι ως αριστερό μπακ όπως συμβαίνει στη Μάντσεστερ Σίτι, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες απέναντι στην ανοργάνωτη άμυνα των Ουαλών.
Ο Χένεσι έκανε διαρκώς επεμβάσεις και ολοκλήρωσε το 1ο ημίχρονο με πέντε εξ αυτών. Αν και δεν σημειώθηκε κάποια πολύ μεγάλη ευκαιρία, όλα έδειχναν ότι είναι υπέρ των Ουκρανών, εκτός από τη φάση του 34ου λεπτού. Ο Μπέιλ εκτέλεση φάουλ με χαμηλό γέμισμα, ο Γιαρμολένκο επιχείρησε να διώξει, όμως έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.
Το 2ο ημίχρονο άρχισε με τον ίδιο τρόπο. Η Ουκρανία ήταν ανώτερη και δημιουργούσε επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Χένεσι, ο οποίος χρειάστηκε να επέμβει ξανά, ιδίως στη διπλή ευκαιρία του 55ου λεπτού (απέκρουσε σουτ του Βίκτορ Τσιγκάνκοφ και στη συνέχεια ο Ρόμαν Γιαρεμτσούκ έστειλε την μπάλα άουτ).
Μέσα σε ένα λεπτό μεταξύ 75′ και 76′, οι Ουαλοί προσπάθησαν να κλειδώσουν τη νίκη, έχοντας ένα δοκάρι με τον Μπρένταν Τζόνσον και ένα καλό σουτ με τον Μπέιλ που απέκρουσε ο Γκιόργκι Μπούστσαν.
Τα τελευταία λεπτά ανήκαν ξανά στους Ουκρανούς, που έχασαν ακόμα δύο ευκαιρίες με τους Αρτέμ Ντόβμπικ και Σεργκέι Σιντόρτσουκ. Ο Χένεσι ήταν ξανά απροσπέλαστος και το 1-0 παρέμεινε μέχρι τέλους, με τον διαιτητή Ματέου Λαόθ να δίνει το έναυσμα για το πάρτι στις κερκίδες του ουαλικού γηπέδου.
ΟΥΑΛΙΑ: Χένεσι, Άμπαντου, Ρόντον, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Ράμσεϊ, Άλεν, Τζέιμς (71′ Τζόνσον), Ν. Γουίλιαμς (90+3′ Νόρινγκτον Ντέιβις), Μπέιλ (82′ Γουίλσον), Μουρ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Ματβιένκο, Μικολένκο, Στεπανένκο (70′ Σιντόρτσουκ), Γιαρμολένκο, Μαλινόβσκι (70′ Σαπαρένκο), Ζιντσένκο, Τσιγκάνκοφ (77′ Μούντρικ), Γαρεμτσούκ (77′ Ντόβμπικ)