Για μία πολύ καλή σεζόν, για ένα νέο πλάνο και για την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση της Ισπανικής ΑS ο Τσάβι Ρόκα. Είναι εμφανές ότι ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ κρατάει περισσότερο από καθετί άλλο την επιστροφή της ομάδας στην Ευρώπη έπειτα από απουσία δύο χρόνων, σε μία σεζόν που πραγματοποίησε συνολικά 23 μεταγραφές.
Με μια… ψυχρή ματιά, ο Καταλανός έχει δίκιο. Ουδείς μπορεί να πει το αντίθετο στην προκειμένη περίπτωση. Είναι εμφανές βεβαίως ότι ο Ρόκα, ουσιαστικά, μέσω της ομάδας και της πορείας της, «διαφημίζει» τον ίδιο του τον εαυτό. Γι’ αυτό και μιλάει για μία «πολύ καλή σεζόν με έναν προϋπολογισμό από τους μεσαίους του πρωταθλήματος», Ουδέν μεμπτό. Θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας.
Οι διαφορές των μπάτζετ βεβαίως, δεν είναι πλέον τεράστιες. Παίζουν ασφαλέστατα το δικό τους-μεγάλο-ρόλο, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς άλλοθι για το οτιδήποτε. Παρί και Μάντσεστερ Σίτι έχουν πιθανότατα τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Ευρώπη, αλλά το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ θα το δουν για άλλη μία φορά από την τηλεόραση.
Όσα ανέφερε ο Τσάβι είναι η μία όψη του νομίσματος ή αν θέλετε, δεν αποτελούν ολόκληρη την αλήθεια. Διότι ναι, η ΑΕΚ εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά ο κόσμος της δεν είναι χαρούμενος διότι έχει την αίσθηση ότι φέτος, χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία για κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που αποτελεί άποψη και του γράφοντος. Όπως επίσης, μέσα στην «πολύ καλή σεζόν», όπως δήλωσε ο Ρόκα, υπάρχει η κηλίδα του αποκλεισμού στο κύπελλο από τον Εθνικό.
Βεβαίως, αν στο τέλος η ΑΕΚ καταφέρει να εξασφαλίσει τη 2η θέση, θα πρόκειται ασφαλώς για μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Πάλι όμως, δεν θα διαγράψει την αίσθηση πως χάθηκε όντως μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για τον τίτλο.
Δεν ωφελεί φυσικά σε τίποτα το να στέκεσαι στο παρελθόν, παρά μόνο να προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη που διέπραξες και με μεγαλύτερη εμπειρία και σοφία, να προχωράς στην επόμενη μέρα. Αυτό ακριβώς οφείλει να πράξει η ΑΕΚ, αλλά κι ο ίδιος ο τεχνικός διευθυντής της.
Θα συμφωνήσω με τον Ρόκα πως μπήκαν οι βάσεις για την επόμενη σεζόν, καθώς σίγουρα δεν θα χρειαστούν, ξανά, 19 καλοκαιρινές μεταγραφές. Το ζητούμενο βεβαίως είναι να γίνουν αυτά που χρειάζονται ώστε η ΑΕΚ να ανταπεξέλθει στη μία και μοναδική απαίτηση που θα υπάρχει από το ξεκίνημα της νέας σεζόν: στον πρωταθλητισμό.

Ανδρέας Βεντούρης