Ο νεότερος ποδοσφαιριστής της ιστορίας της Πρέμιερ Λιγκ, Χάρβεϊ Έλιοτ, «βγάζει μάτια» με την φανέλα της Λίβερπουλ και αποδεικνύει πως η Φούλαμ είχε «μάτι» όταν τον χρησιμοποιούσε σε ηλικία μόλις 16 ετών και 30 ημερών. Τι έκαναν όμως στην καριέρα τους οι υπόλοιποι… νέοι του πρωταθλήματος;
4 Μαΐου 2019. Είχε πέρασε μόλις ένας μήνας από την ημέρα των 16ων γενεθλίων του Χάρβεϊ Έλιοτ και η ομάδα του, η Φούλαμ, αντιμετώπιζε στην Πρέμιερ Λιγκ την Γουλβς. Ο Σκοτ Πάρκερ, προπονητής της ομάδας, θα του έδινε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στο 88ο λεπτό, κάτι που θα τον έκανε παράλληλα τον νεότερο ποδοσφαιριστή που έχει παίξει στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Το εκκολαπτόμενο ταλέντο του τον οδήγησε στην Λίβερπουλ, όπου πλέον, στα χέρια του Γιούργκεν Κλοπ, αποδεικνύει πως είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα.
Αυτό βέβαια θα το δείξει μόνο η ιστορία. Για τους υπόλοιπους… νεότερους της Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε πάντοτε λάμψη η συνέχεια. Τελικά η καλή μέρα… φαίνεται από το πρωί;

Μάθιου Μπριγκς
Το ρεκόρ που έσπασε ο Έλιοτ το 2019 ανήκε στον αριστερό μπακ της Φούλαμ, Μάθιου Μπριγκς. Σε ηλικία 16 ετών και 68 ημερών πέρασε ως αλλαγή στην ήττα της ομάδας του από την Μίντλεσπρο με 3-1 στο 77ο λεπτό και έγινε έτσι ο νεότερος -τότε- ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ. Το ταλέντο του το είχε δείξει από νωρίς, δεν κατάφερε ποτέ όμως να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Στο Κρέιβεν Κότατζ θα έμενε μέχρι το 2014, χωρίς όμως να αποτελέσει ουσιαστικά μέλος της ομάδας, έχοντας τέσσερις ανεπιτυχείς δανεισμούς στο διάστημα αυτό. Τελικά θα αποχωρούσε από την Φούλαμ, «πέφτοντας» κατηγορία για χάρη της Μίλγουολ. Η καριέρα του δεν θα έφτανε ποτέ τα «ύψη» που αναμένονταν, με τον Μπριγκς να γίνεται ουσιαστικά «γυρολόγος» των μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας. Τα τελευταία χρόνια πέρασε για λίγο από την Δανία και από το καλοκαίρι ανήκει στην Γκόσπορτ Μπόρο της έβδομης κατηγορία της Αγγλίας χωρίς να έχει κάνει εμφάνιση. Έχει την αγγλική υπηκοότητα, επέλεξε όμως να αγωνιστεί για την εθνική Γουιάνας, με την οποία έχει 15 εμφανίσεις.

Αϊζάια Μπράουν
Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Τσέλσι είναι ακόμα 25 ετών, αλλά παρ’ όλο που δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια δεν φαίνεται πως θα εκπληρώσει τις προσδοκίες. Ο κατά κόσμον Ίζι έκανε το ντεμπούτο του με την Γουέστ Μπρομ στις 4 Μαΐου του 2013 στην ήττα της ομάδας του με 3-2 από την Γουίγκαν ως αλλαγή. Ήταν μόλις 16 ετών και 117 ημερών και έγινε έτσι ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Το ταλέντο του μέσου έπεισε την Τσέλσι να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2014. Ακολούθησε η συνηθισμένη «συνταγή» για τους νέους των «Μπλε», μια σειρά δανεισμών μέχρι και το 2021 όταν θα αποχωρούσε οριστικά από το Στάμφορντ Μπριντζ, έχοντας σημειώσει μόλις μια εμφάνιση. Πλέον αγωνίζεται στην Πρέστον Νορθ Εντ.

Άαρον Λένον
Ένας από τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιριστές της λίστας, ο Άαρον Λένον είναι ο τέταρτος νεότερος που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα το έκανε με την φανέλα της Λιντς στις 23 Αυγούστου του 2003, εναντίον της μελλοντικής ομάδας του, της Τόττεναμ, όντας 16 ετών και 129 ημερών. Στους «Σπερς» θα πήγαινε τελικά το καλοκαίρι του 2005 και θα έμενε για δέκα ολόκληρα χρόνια σημειώνοντας 365 εμφανίσεις ως εξτρέμ. Θα ακολουθήσουν Έβερτον και Μπέρνλι, πριν «ξενιτευτεί» για την τουρκική Καϊσέρισπορ το 2020. Το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε στην Μπέρνλι, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Χοσέ Μπάξτερ
Την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2008-09, ο 16 ετών και 191 ημερών Χοσέ Μπάξτερ έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Έβερτον, περνώντας ως αλλαγή στον αγώνα της ομάδας του με την Μπλάκμπερν. Το ταλέντο του ήταν τεράστιο και οι προσδοκίες το ίδιο, δεν κατάφερε ποτέ όμως να τις εκπληρώσει. Με την Έβερτον o επιθετικός μέσος θα έκανε μόλις 15 εμφανίσεις και θα αποχωρούσε τελικά το 2012 για να υπογράψει με την Όλταμ της Λιγκ 1. Μερικές καλές εμφανίσεις θα του χάριζαν μια μεταγραφή στην Σέφιλντ, όπου θα ζούσε και τα πιο παραγωγικά χρόνια του. Η εξωγηπεδική ζωή του όμως θα τον «πρόδιδε». Τον Μάιο του 2015 θα έβγαινε θετικός σε τεστ ναρκωτικών και θα δεχόταν πεντάμηνη αποβολή από την Ομοσπονδία.
Η Σέφιλντ τελικά θα τον άφηνε ελεύθερο τον Μάιο του 2016. Η Έβερτον του έδωσε μια ευκαιρία να αναγεννήσει την καριέρα του το 2017, επιτρέποντάς του να αγωνιστεί με την Κ23. Θα ακολουθούσε η επιστροφή του στην Όλνταμ και ένα πέρασμα από την Πλίμουθ πριν πάει στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Μέμφις 901. Αποσύρθηκε τελικά το καλοκαίρι του 2021 σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Ρούσιαν Χέπμπερν-Μέρφι
Μην μπερδεύεστε από το όνομα, είναι Άγγλος. Ο Χέμπερν-Μέρφι έκανε το ντεμπούτο του με την Άστον Βίλα στο 14 Μαρτίου του 2015 σε ηλικία 16 χρονών και 198 ημερών. Θα έμενε στο Μπέρμιγχαμ μέχρι το 2020, έχοντας στο ενδιάμεσο τρεις δανεισμούς, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο επιθετικός θα συμπλήρωνε 17 εμφανίσεις με τους «Χωριάτες» και θα αποχωρούσε τελικά για λογαριασμό της κυπριακής Πάφου. Με την ομάδα αυτή έχει 23 παρουσίες, ενώ όντας ακόμα 23 ετών έχει χρόνο να αποδείξει το ταλέντο του.

Γκάρι ΜακΣέφρεϊ
Ο Γκάρι ΜακΣέφρεϊ έκανε το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Κόβεντρι στην ίδια ακριβώς ηλικία με τον Χέπμπερν-Μέρφι. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1999 πέρασε ως αλλαγή στην νίκη της ομάδας του επί της Άστον Βίλα με 4-1 στο 89ο λεπτό. Στην Κόβεντρι θα έμενε μέχρι το 2006, φεύγοντας τέσσερις φορές ως δανεικός και τελικά θα αποχωρούσε για την Μπέρμιγχαμ. Θα επέστρεφε όμως στην αγαπημένη του Κόβεντρι το 2010 και θα έμενε για μια τριετία ακόμη. Συνολικά με τους «Γαλάζιους» θα σημείωνε 278 εμφανίσεις και 73 γκολ. Από το 2013 μέχρι και το 2020, όταν και αποσύρθηκε, βρέθηκε σε διάφορες ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών της Αγγλίας, χωρίς να καθιερωθεί πουθενά.

Ρις Όξφορντ
Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που δεν τον έχουν «πάρει τα χρόνια». «Προϊόν» των ακαδημιών της Γουέστ Χαμ, ο Όξφορντ έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα στις 9 Αυγούστου του 2015 στην νίκη της επί της Άρσεναλ με 2-0 στο Έμιρεϊτς, σε ηλικία 16 ετών και 236 ημερών. Ξεκίνησε μάλιστα ως βασικός, έπαιξε για 79 λεπτά ως αμυντικός μέσος (η κανονική του θέση είναι κεντρικός αμυντικός) και ήταν εξαιρετικός. Οι προσδοκίες μετά από ένα τέτοιο ντεμπούτο ήταν εύλογα μεγάλες, αλλά οι ευκαιρίες λίγες. Την σεζόν 2015-16 θα φορούσε την φανέλα των «Σφυριών» 12 φορές, αλλά δεν θα έπειθε και τον Ιανουάριο του 2017 θα πήγαινε δανεικός στην Ρέντινγκ. Θα ακολουθούσαν δύο διαδοχικοί δανεισμοί στην Γκλάντμπαχ και ένας στην Άουγκσμπουργκ, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα, καθώς ο γερμανικός σύλλογος τον αγόρασε το 2019. Όντας 23 ετών, αποτελεί βασικό «γρανάζι» της ομάδας και έχει ακόμα πράγματα να αποδείξει.

Τζακ Ρόμπινσον
Ο πρώην αριστερός μπακ της Λίβερπουλ έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα στον τελευταίο αγώνα του Ράφα Μπενίτεθ με τους «Κόκκινους». Στις 9 Μαΐου του 2010 πέρασε ως αλλαγή στο ματς εναντίον της Χαλ σε ηλικία 16 ετών και 250 ημερών. Αν και διεθνής με τις μικρές εθνικές της Αγγλίας, στο Άνφιλντ δεν θα καθιερωνόταν ποτέ και μετά από δύο δανεισμούς σε Γουλβς και Μπλάκπουλ θα αποχωρούσε το 2014 για την ΚΠΡ. Θα ακολουθούσαν Νότιγχαμ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίζεται από το 2020 μέχρι και σήμερα. Δεν έχει καταφέρει να γίνει παίκτης παγκόσμιας κλάσης, είχε όμως μια τίμια παρουσία σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε.

Τζακ Γουίλσιρ
Δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο Τζακ Γουίλσιρ είναι ίσως ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιριστής αυτής της λίστας. Ξεκίνησε φυσικά την καριέρα του στην Άρσεναλ, όπου έκανε το ντεμπούτο του στις 13 Σεπτεμβρίου του 2008 σε ηλικία 16 ετών και 256 ημερών. Μετά από έναν πολύ πετυχημένο δανεισμό στην Μπόλτον, ανάγκασε τον Αρσέν Βενγκέρ να τον λάβει υπόψη του για την βασική ενδεκάδα των «Κανονιέρηδων». Παρά το νεαρό της ηλικίας του πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις σε Αγγλία και Ευρώπη και εύλογα χαρακτηρίστηκε το νέο «αστέρι» της εθνικής Αγγλίας. Αποτέλεσε βασικό μέλος των «Τριών Λιονταριών» στα καλά του χρόνια έχοντας 34 εμφανίσεις.
Οι τραυματισμοί όμως αποτέλεσαν τροχοπέδη στην καριέρα του. Σιγά σιγά θα έχανε την φόρμα του και την θέση του στην Άρσεναλ, ενώ την σεζόν 2016-17 θα πήγαινε ως δανεικός στην Μπόρνμουθ. Θα επέστρεφε στο Έμιρεϊτς για μια σεζόν, αλλά το καλοκαίρι του 2018 θα αποχωρούσε οριστικά από τον αγαπημένο του σύλλογο για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ.
Για ένα μικρό διάστημα βρέθηκε στην Μπόρνμουθ τον Ιανουάριο του 2021, το καλοκαίρι όμως θα έμενε ελεύθερος και ανήμπορος να βρει ομάδα. Μετά από μερικούς μήνες απραγίας, επέστρεψε τελικά στα γήπεδα. Πριν λίγες ημέρες, στις 20 Φεβρουαρίου, υπέγραψε με την Άαρχους στην Δανία! Τα χρόνια της δόξας έχουν περάσει, το πάλαι ποτέ «αστέρι» της Αγγλίας και της Άρσεναλ όμως είναι ακόμα 30 ετών και μπορεί να αποδείξει πως έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στο ποδόσφαιρο.