Εποχή… Σπιλέφσκι στον Άρη με τον Λευκορώσο προπονητή να μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά. Το πρώτο του παιχνίδι, θα είναι αυτό στο ΓΣΠ κόντρα στο ΑΠΟΕΛ. Ένα παιχνίδι όπου ο στόχος στην ομάδα της Λεμεσού είναι η επιστροφή στις νίκες και το ντεμπούτο του νέου κόουτς θα έχει δύσκολο έργο.
Αποτελεί όμως ερωτηματικό ο Άρης το πως θα παρουσιαστεί, στο πρώτο επί Σπιλέφσκι ματς. Ποιον σχηματισμό χρησιμοποιεί; Θα είναι επιθετικό το ποδόσφαιρο που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει στη νέα του ομάδα; Πολλά, πάντως, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Βλέποντας όμως το πως επιλέγει να αγωνίζεται στις προηγούμενές του ομάδες, βλέπουμε -σχεδόν πάντα- ότι μετατρέπει σιγά σιγά το σχήμα σε 4-4-2, πλην της θητείας του στην Ντιναμό Μπρεστ.
Στον τελευταίο του σταθμό για παράδειγμα, που ήταν η Άουε στην δεύτερη τάξη κατηγορία της Γερμανίας, άρχισε τη σεζόν με 3άδα στην άμυνα. Έπαιξε κάποια ματς το 3-4-1-2 (4 στα 8 συγκεκριμένα), όμως το… γύρισε έπειτα σε καθαρό 4-4-2, πριν αποχωρήσει.
Πιο πριν, στη θητεία του στην Καϊράτ Αλμάτι… τα δοκίμασε όλα! Άλλωστε ήταν για 78 ολόκληρα ματς στην ομάδα του Καζακστάν. Έπαιξε και με 3άδα στην άμυνα και 4-3-3, και 4-5-1 αλλά πολύ περισσότερο χρησιμοποίησε το 4-1-3-2 (πλην του 4-4-2). Το τελευταίο πάντως, είναι ένα σχήμα που βλέπουμε και από τον Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, με τον οποίον συνυπήρξαν στο τεράστιο πρότζεκτ της Λειψία παλαιότερα (στην 1η ομάδα ο Γερμανός, στην U19 ο Σπιλέφσκι), πράγμα που δείχνει την ομοιότητα στην επιθετική φιλοσοφία τους.
Από τα 78 ματς, στα 45 επέλεξε το σχηματισμό 4-4-2, με δύο ανασταλτικά χαφ.
Αν θα το δούμε αυτό στον Άρη, θα φανεί πάντως σε βάθος χρόνου, διότι και στις δύο προηγούμενες ομάδες, αρχικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει το σχήμα το οποίο δούλεψαν περισσότερο οι παίκτες που είχε να διαχειριστεί.

Κύπρος Εγγλέζος