Ο διεθνής Κύπριος τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, Νεόφυτος Μιχαήλ, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Θεόδωρου Τσολάκη, «Άθλημα και Θέαμα» του ΤΕΠΑΚ τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, την έλευση του Σωφρόνη Αυγουστή στους γαλαζοκίτρινους, στάθηκε στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα, ενώ αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο Εθνική Κύπρου.
Αναλυτικά:
Για το πως συνδύασε ποδόσφαιρο και σπουδές: «Ήταν ωραία χρόνια. Το καλό ήταν ότι συνδύαζα το ποδόσφαιρο με τις σπουδές μου. Κάτι ιδανικό. Ήταν κάτι που  με γέμιζε με προπονητές και μαθήματα. Ήταν πιο εύκολο γιατί ήμουν στο ΘΟΪ, ήμασταν Γ’ κατηγορία όταν είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου. Στο τέλος, τελευταία μου χρονιά, πήρα μεταγραφή στη Νέα Σαλαμίνα, ανέβηκε το επίπεδο των προπονήσεων, δεν είχα τόσο πολύ χρόνο για να πηγαίνω πανεπιστήμιό και να διαβάζω, αλλά, όταν το θέλεις στην τελική γίνεται εύκολο. Έχω το πτυχίο μου και παράλληλα με το ποδόσφαιρο να συνεχίσω τη ζωή μου».
Αν εξάσκησε το επάγγελμα του γυμναστή: «Είναι σχεδόν αδύνατο να το συνδυάσω αυτή τη στιγμή μέχρι να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Έκανα όμως, μια σπουδή που έχει άμεση θέση με το ποδόσφαιρο και κέρδισα πάρα πολλά πράγματα και το έβαλα μέσα στην καθημερινότητα μου ως Νεόφυτος. Βοηθήθηκα με την έξτρα προπόνηση εκτός της ομάδας, για να κάτω κάτι περισσότερο απ’ ότι μου πρόσφερε η ομάδα».
Για την καριέρα του: «Αν μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν στο ΘΟΪ ότι σε 7-8 χρόνια, θα είσαι στο ΑΠΟΕΛ και να παίζεις βασικός, θα τον έβγαζα τρελό και θα γελούσα. Αν όμως, δεις την πορεία στη συνέχεια, όλοι έχουμε στόχους και θέλουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας να εξελίσσεται. Εγώ είμαι χαρούμενος που τα πέτυχα όλα αυτά. Δεν έχω ταβάνι, θέλω να πάω ακόμα πιο ψηλά. Θέλω να σταθεροποιήσω την απόδοση μου και να γίνει ακόμα καλύτερη. Δεν μπορώ να σταματήσω να έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου».


Τι ήταν αυτό που τον έκανε να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει καριέρα μεγάλου τερματοφύλακα μετά τη μεταγραφή του στη Νέα Σαλαμίνα: «Όταν έρχεται μια ομάδα πρώτης κατηγορίας και ενδιαφέρεται να σε πάρει στην ομάδα της, δεν μπορείς να πεις και όχι. Σίγουρα πίστευα στις δυνατότητες μου, αλλά πριν να ενδιαφερθεί μια ομάδα, δεν ξέρεις αν μπορείς να ανταποκριθείς στο ψηλό επίπεδο. Όταν ήρθαν οι άνθρωποι της Νέας Σαλαμίνας, ο κύριος Μάκης, ο κύριος Φράγκος, και κατάφεραν να με πείσουν και να πάω στην ομάδα, μόνο χαρά και πρόκληση μπορούσε να μου δώσει αυτό για να ακολουθήσει η πορεία που ακολούθησε στην καριέρα μου».
Τι κράτησε από την εμπειρία στην Ελλάδα (ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης): «Ήταν μια πρωτόγνωρη  εμπειρία για μένα. Ήρθε σε μια περίοδο που ήμουν στο ΑΠΟΕΛ και ήμουν τρίτη επιλογή, και ήξερα ότι δεν θα πάρω παιχνίδια. Ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΣ και αμέσως είπα το ‘’ναι’’. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, σε μια νέα χώρα. Άσχετα με το ότι τη δεύτερη χρονιά στον Αστέρας Τρίπολης να μην έπαιξα όσο θα ήθελα, παίρνεις εμπειρίες ζωής που σε κάνουν πιο δυνατό και ψυχολογικά και αγωνιστικά. Ήταν δύο χρονιές που με βοήθησαν να ανεβώ ψυχολογικά και αγωνιστικά επίπεδο στην ποδοσφαιρική μου καριέρα».
Για το ΑΠΟΕΛ και την εξαιρετική του παρουσία κόντρα στην ΑΕΚ: «Να τα πάρουμε από την αρχή. Το πιο σημαντικό ήταν η γεμάτη σεζόν που είχα την περσινή χρονιά στον Ολυμπιακό. Απόκτησα αυτοπεποίθηση και απέδειξα στον εαυτό μου πρώτα, και μετά σε όλο τον κόσμο, ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε ψηλό επίπεδο. Τα συναισθήματα όταν βοηθάς μια μεγάλη ομάδα να πάρει βαθμούς και να ακούς τόσα καλά σχόλια από όλο τον κόσμο μόνο χαρά και περηφάνεια μπορώ να νιώθω. Δεν μπορούμε να σταθούμε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, πρέπει να έχουμε συνέχεια και εγώ και η ομάδα, γιατί υπάρχουν άλλοι 8 αγώνες. Μόνο αν νικήσουμε την Κυριακή θα είμαστε όλοι χαρούμενοι και θα πούμε ότι άξιζε τον κόπο. Όλη αυτή τη χαρά που νιώθουμε τώρα, να τη νιώσουμε και την Κυριακή».
Για το ντέρμπι με τον Απόλλωνα και πως είναι η ατμόσφαιρα στο ΑΠΟΕΛ πριν το μεγάλο ματς: «Το παιχνίδι της Κυριακής είναι κομβικό, παίζουμε με τον πρωτοπόρο στην έδρα μας. Περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο από την πλευρά της ομάδας μας. Θεωρώ ότι ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν είμαστε έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι. Ξέρουμε ότι είναι κομβικό γιατί με μια νίκη πάμε στο -2 και μετά θα είναι στο χέρι το δικό μας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Κερδίσαμε την ΑΕΚ στο τελευταίο λεπτό, αλλά όπως και να ήρθε η νίκη, εμείς το χαρήκαμε και πάμε με φουλ ψυχολογία και τον κόσμο δίπλα μας, να κερδίσουμε το παιχνίδι της Κυριακής. Μόνο αυτό σκεφτόμαστε, αυτός είναι ο σκοπός».


Για την αλλαγή προπονητή και τον Σωφρόνη Αυγουστή: «Η χρονιά η φετινή ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Αλλάξαμε τον προπονητή μετά την πρώτη αγωνιστική, και για εμάς ήταν ένα σοκ μπορώ να πω. Ο κύριος Αυγουστή όταν ήρθε προσπάθησε να αλλάξει την ψυχολογία και μέσω των προπονήσεων και μέσω τον ομιλιών. Το πρώτο που βελτίωσε στην ομάδα ήταν η ψυχολογία και μετά μέσω της προπόνησης βοήθησε και το αγωνιστικό. Γίναμε πιο επιθετικοί, βελτιώθηκε η άμυνα, δουλέψαμε πιο πολύ στις στατικές φάσεις και γι’ αυτό βάζουμε τόσα πολλά γκολ από αυτά. Γίναμε πιο ομάδα. Ο ένας παίζει για τον άλλο. Όταν κάποιος κάνει λάθος, ο άλλος θα τον σηκώσει. Όλα αυτά βοήθησαν για να φτάσει η ομάδα να είναι -5 από την κορυφή και να είναι μέσα και στους δύο στόχους της. Βλέπουμε τη συνέχεια με πολύ καλό μάτι και είμαστε αισιόδοξοι».
Τι του είπε ο κύριος Αυγουστή όταν κλήθηκε να μπει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ: «Δεν μιλήσαμε με τον προπονητή ξεκάθαρα. Το μόνο που είπαμε ήταν ‘’άτε πάμε, μπαίνεις μέσα’’. Πριν μπω στο γήπεδο, τα συναισθήματα ήταν γνώριμα γιατί πρόσφατα σε παιχνίδι της Εθνικής, αλλά και πέρσι στον Ολυμπιακό χρειάστηκε να μπω μέσα επειδή τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας. Το πιο σημαντικό είναι ότι ήμουν έτοιμος ψυχολογικά να μπω μέσα και να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο Σιμόνε. Έκανα το ζέσταμα με τον κ. Σκιαθίτη και κατάλαβε και αυτός ότι είμαι εντάξει. Δεν χρειάστηκε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Στα αποδυτήρια είχα την εμψύχωση απ’ όλη την ομάδα, τον προπονητή και τον Σκουφέτ. Όλα αυτά βοήθησαν να είμαι και εγώ καλά πνευματικά και ψυχολογικά για να βοηθήσω την ομάδα να πάρει το αποτέλεσμα».
Ποιο το συναίσθημα του στο γκολ του Καρώ «Όταν κερδίζει η ομάδα τελευταίο λεπτό τα συναισθήματα είναι μόνο χαρά και ανακούφιση. Λες ‘’ευτυχώς Θεέ μου’’. Όταν βοηθάς την ομάδα, μέσω των αποκρούσεων που έκανα, νιώθεις ακόμα παραπάνω αυτή την ανακούφιση, αυτή τη χαρά. Ξέρεις ότι έβαλες και εσύ το λιθαράκι σου για να κερδίσει η ομάδα. Νιώθεις και περηφάνεια, γιατί ‘’ξέρεις τι, εγώ είμαι εδώ’’, όποτε με χρειαστεί ο προπονητής, εγώ είμαι έτοιμος. Είναι συναισθήματα πολύ ωραία να τα νιώσεις».
Ποια είναι η πίστη των παικτών, αφού το ΑΠΟΕΛ είναι μέσα και στους δύο στόχους: «Από τη στιγμή που είμαστε μέσα και στους δύο στόχους βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Τώρα μας ενδιαφέρει το παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τώρα το κύπελλο, είμαστε αφοσιωμένοι στο πρωτάθλημα. Μετά υπάρχει και η διακοπή για την Εθνική. Το θέμα είναι να κερδίσουμε την Κυριακή. Να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε μαζί με τον κόσμο και ελπίζουμε για το θετικό αποτέλεσμα. Όταν έρθει η ώρα του κυπέλλου θα μιλήσουμε και για αυτό».
Για μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ: «Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ μας έχει στηρίξει από τις πρώτες αγωνιστικές που η ομάδα δεν πήγαινε καλά. Εγώ δεν μπορώ να στείλω κάποιο μήνυμα στον κόσμο. Ο κόσμος στέλνει μηνύματα στους παίκτες σε κάθε παιχνίδι. Ο κόσμος είναι εδώ, μας στηρίζει. Ξέρουμε πόσο πολύ θέλει να επιστρέψει η ομάδα εκεί που της ανήκει, εκεί που πρέπει να είναι, ειδικά μετά την περσινή σεζόν. Εμείς πρέπει να μπαίνουμε μέσα στο γήπεδο και να δείξουμε ότι αξίζουμε να φοράμε αυτή τη φανέλα και να δίνουμε τα πάντα για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Πρωτάθλημα και Ευρώπη. Το ΑΠΟΕΛ έχει συνηθίσει να κτυπάει πιο ψηλά από τα εγχώρια. Προσγειωμένα πρώτα απ’ όλα. Όμως, πάμε βήμα-βήμα την Κυριακή να πετύχουμε αυτό που πρέπει».
Για την Εθνική Κύπρου και ποιος ο δικός του στόχος: «Είναι ότι πιο σημαντικό να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος. Είμαστε οι πρώτοι εμείς οι ποδοσφαιριστές που νιώθουμε άσχημα όταν η ομάδα δέχεται ήττες και δέχεται όλη αυτή την πίεση από τον κόσμο. Θέλουμε να πετύχει η Εθνική, θέλουμε να φτάσει πιο ψηλά. Όταν έχουμε άσχημα αποτελέσματα και βλέπουμε ότι απομακρύνεται ο κόσμος από το γήπεδο, γίνεται ακόμα χειρότερο. Εγώ είμαι αισιόδοξος για την Εθνική μας. Βλέπω κάθε χρόνο να βγαίνουν πάρα πολλοί Κύπριοι και νεαροί και να είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Να κάνουν τη διαφορά. Θεωρώ πως θα έρθει η στιγμή που αυτή η διαφορά θα βγει και στα παιχνίδια της Εθνικής. Ελπίζω στα δύο παιχνίδια με την Εσθονία να δείξουμε αυτό το πρόσωπο γιατί πραγματικά το έχουμε ανάγκη ως ποδοσφαιριστές της Εθνικής. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας για να μας στηρίξει».