Η επόμενη μέρα του μεγάλου ντέρμπι του ΓΣΠ βρίσκει την Ανόρθωση να χαμογελά, το ΑΠΟΕΛ να βλέπει το αήττητο του σερί να λαμβάνει τέλος και τις δύο ομάδες να κοιτάζουν την συνέχεια.
Ο Κύπριος προπονητής Σάββας Δαμιανού μίλησε στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy και ανέλυσε το μεγάλο παιχνίδι. Η απόδοση των ομάδων, οι κινήσεις των δύο προπονητών και το «κλειδί» που χάρισε τη νίκη στην «Κυρία».
Η ανάλυση του Σάββα Δαμιανού:
«Η στρατηγική της Ανόρθωσης ήταν σωστή. Απέναντι στην επιθετικότητα του ΑΠΟΕΛ αντιπαρέβαλε ψηλή πίεση και της βγήκε. Με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού κατάφερε να φτιάξει φάσεις και την ίδια στιγμή δεν άφησε το ΑΠΟΕΛ να χτίσει τις δικές του επιθέσεις. Ο Κετσπάγια ανέβασε τους ακραίους μπακ του που μετατρέπονταν σε ακραίους επιθετικούς και αυτό αποσυντόνισε το ΑΠΟΕΛ. Έτσι κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό με εξαίρεση το πρώτο 10λεπτο του αγώνα όπου οι γηπεδούχοι έβγαλαν μια επιθετικότητα και ενθουσιασμό. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε δυνατά το ΑΠΟΕΛ και για ένα 10λεπτο κυριάρχησε, φαινόταν ότι θα ισοφαρίσει αλλά η Ανόρθωση άντεξε. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αλλαγή του συστήματος από τον προπονητή της Ανόρθωσης. Ήρθε ο Σωφρόνης και έβαλε έναν επιθετικό περιοχής (βλέπε Μάγκλιτσα), το έκανε το σύστημα 4-4-2 και αμέσως ο Κετσπάγια έβαλε τον Ρισβάνη, γύρισε το σύστημα, έβαλε ύψος στην περιοχή του, έδωσε πλάτος στην γραμμή της άμυνας και κέρδισε και έναν ποδοσφαιριστή στη μεσαία γραμμή. Αμέσως μετά ήρθε το φρεσκάρισμα με τους Ιωάννου και Χρυσοστόμου οι οποίοι είχαν συνέπεια μεσοαμυντικά αλλά την ίδια στιγμή είχαν την ποιότητα και την φρεσκάδα να βγουν μπροστά και να σκοτώσουν το παιχνίδι όπως έγινε με το πολύ όμορφο γκολ του Χρυσοστόμου. Στην φάση εκείνη φάνηκε και η ποιότητα και το ποδοσφαιρικό του θράσος»
Έπαιξαν ρόλο στο ΑΠΟΕΛ οι απουσίες των Ζοάο Πέδρο και Σαρφό; «Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι δύο αυτές απουσίες. Ο Τσεπάκ δεν είναι του επιπέδου του Πέδρο, ενώ είναι διαφορετικό να παίζει στην μεσαία γραμμή ο Σόουζα με τον Σαρφό. Και η Ανόρθωση είχε απουσίες αλλά τα κατάφερε και η επικράτηση της ήταν δίκαιη».
Ποιο θεωρείς ότι ήταν το κλειδί της νίκης της Ανόρθωσης; «Το είπα και πριν στην ανάλυση μου ότι το κλειδί ήταν η απόφαση-επιλογή του Τιμούρ να πιέσει ψηλά, να ανεβάσει ψηλά τους μπακ. Το κάνει στα τελευταία παιχνίδια ο προπονητής της Ανόρθωσης και παίρνει ασίστ από τους Κορέια και Αμπαρτζουμιάν και πήρε και κάποια γκολ. Είναι δυο επιθετικογενή μπακ και το εκμεταλλεύεται ο Τιμούρ αυτό στα τελευταία ματς. Τους έδωσε ελευθερία με αποτέλεσμα να ελέγχει καλύτερα τα παιχνίδια. Με τον Άρη είχε 60-65% κατοχή της μπάλας, πράγμα που δεν μας έχει συνηθίσει μέχρι και πριν λίγο καιρό. Αντίδοτο υπάρχει αλλά ήταν ξαφνικό. Το ΑΠΟΕΛ δεν περίμενε την Ανόρθωση να παίξει με αυτό τον τρόπο και έτσι τους αποσυντόνισε».

Χρίστος Χρίστου