Τρεις άνθρωποι που πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμη στον Κυπριακό Αθλητισμό, ο κάθε ένας από το άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε, θα τιμηθούν στη 49η Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Πρόκειται για τους Τάκη Λύρα, Ηλία Μιχαηλίδη και Αντώνη (Τόνι) Κωνσταντινίδη, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Δ.Σ. της ΕΑΚ όπως λάβουν αντίστοιχα τα έπαθλα ΟΠΑΠ «Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς», «Ήθους Θεόδωρος Στυλιανού» και «Στέλιος Κυριακίδης».

 

ΕΠΑΘΛΟ ΟΠΑΠ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Τάκης Λύρας

«Είμαι πολύ συγκινημένος, ευχαριστώ την ΕΑΚ. Πιστεύω ότι επάξια επιβραβεύει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αθλητισμό» δηλώνει ο Τάκης Λύρας στον οποίο θα απονεμηθεί το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς» και συμπληρώνει: «Το αφιερώνω σε όλους τους αφανείς ήρωες που επί δεκαετίες αφιέρωσαν την προσπάθειά τους στην ανάπτυξη του αθλητισμού».

Ο Τάκης Λύρας αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον κυπριακό αθλητισμό και κυρίως την καλαθόσφαιρα. Αγάπησε όσο λίγοι το άθλημα και ανέδειξε πολλά ταλέντα και τους έκανε σπουδαίους καλαθοσφαιριστές. Υπήρξε και μεγάλος αθλητής στα 400μ. με εμπόδια, ενώ το 1965 ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της ίδρυσης της κυπριακής καλαθόσφαιρας. Συνδέθηκε με τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, κτίζοντας μία πανίσχυρη ομάδα η οποία «σάρωνε» τα τρόπαια. Εργάστηκε, επίσης, σε ΑΠΟΕΛ, ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου, Κεραυνό Στροβόλου, όλες τις Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών και ήταν ιδρυτής και της Εθνικής ομάδας Ενόπλων. Μάλιστα, το 1985 πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, οι οποίοι έγιναν στο Σαν Μαρίνο.

ΕΠΑΘΛΟ ΟΠΑΠ ΗΘΟΥΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ»

Ηλίας Μιχαηλίδης

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους «Θεόδωρος Στυλιανού» θα δοθεί στον Ηλία Μιχαηλίδη, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην κυπριακή πετόσφαιρα. Είναι ο προπονητής ο οποίος κατέκτησε δεκατρία συνεχόμενα τρόπαια με την γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ, κάτι σπάνιο ανά το παγκόσμιο. Υπό τις οδηγίες του αναδείχθηκαν σπουδαίες αθλήτριες του αθλήματος. Στην ΑΕΛ ήταν για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια (1979-1991) και στη συνέχεια πήγε στον Απόλλωνα και στη Νέα Σαλαμίνα. Την φετινή αγωνιστική περίοδο βρίσκεται στην Ένωση Νέων Αγίου Αθανασίου.

«Στα 48 χρόνια που ασχολούμαι με την πετόσφαιρα θεωρώ τον εαυτό μου ένα εργάτη του αθλήματος, που αποσκοπούσε να βγάλει ταλέντα για το καλό της κυπριακής πετόσφαιρας και να έχει την εκτίμηση των κοριτσιών όταν φθάσουν ψηλά» λέει ο Ηλίας Μιχαηλίδης, ο οποίος δούλεψε για τρία χρόνια με αντρικές ομάδες και τα υπόλοιπα 45 με γυναικείες.

ΕΠΑΘΛΟ ΟΠΑΠ «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ»

Τόνις Κωνσταντινίδης

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», το οποίο απονέμεται σε άτομα που εκπροσωπούν επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό, θα δοθεί στον προπονητή καλαθόσφαιρας Αντώνη (Τόνι) Κωνσταντινίδη, ο οποίος για επτά χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό. «Ευχαριστώ την ΕΑΚ, αποτελεί τεράστια τιμή το συγκεκριμένο έπαθλο για εμένα. Είναι ένας είδος επιβράβευσης για τη δουλειά στο εξωτερικό, όπου βρίσκομαι εδώ και επτά χρόνια. Χρονιά με χρονιά είναι ακόμη καλύτερα» αναφέρει ο έμπειρος κόουτς. Στη συνέχεια προσθέτει: «Έφθασα στο πιο ψηλό επίπεδο, εργάστηκα στην Ελλάδα και επίσης Ρουμανία και Ουγγαρία, που μπασκετικά είναι σε καλό επίπεδο. Προσπαθώ με τον τρόπο μου, τη δουλειά μου, να διαφημίσω την Κύπρο».

Ο 47χρονος προπονητής ξενιτεύτηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15 για λογαριασμό της ρουμανικής Ενέρτζια κι από τότε, με εξαίρεση την περίοδο 2017-18, όταν κάθισε στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και ένα διάστημα τη σεζόν 2019-20 στον Απόλλωνα, βρίσκεται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σε Σιγκάλ Πρίστινα (Κόσοβο, σε δύο χρονικές περιόδους), Εθνική Αλβανίας, Ρέθυμνο (Basket League Ελλάδας), Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία), ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα είναι στην Κορμέντ Ουγγαρίας. Στην Κύπρο υπήρξε προπονητής σε Ομόνοια, ΕΘΑ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, ενώ υπήρξε και Ομοσπονδιακός τεχνικός.