Ένας μαέστρος της προπονητικής που κατάφερε να μετατρέψει μία ομάδα στη μέση της βαθμολογίας της Τσάμπιονσιπ σε κόσμημα για την Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας μαγέψει τα πλήθη με το ενδιαφέρον στυλ παιχνιδιού του. Αυτό έκανε ο Μαρσέλο Μπιέλσα από όταν βρέθηκε στη Λιντς και την ανέβασε έπειτα από 16 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, κάνοντας τον κόσμο της να τον αγαπήσει ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, φέτος, όλα άλλαξαν. Με τους Κάλβιν Φίλιπς και Πάτρικ Μπάμφορντ εκτός για το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν και χωρίς κάποια ιδιαίτερη μεταγραφική ενίσχυση ούτε το καλοκαίρι αλλά ούτε και το Γενάρη, οι «Whites» έχουν βρεθεί στην 16η θέση της βαθμολογίας, μόλις στο +2 από τη Μπέρνλι που έχει 2 παιχνίδια λιγότερα.

Στα τελευταία 5 παιχνίδια, αυτά του Φεβρουαρίου, έχει δεχθεί 20 γκολ από Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουνάιτεντ, Άστον Βίλα και Λίβερπουλ και πλέον κατέχει την χειρότερη άμυνα της κατηγορίας με 60 γκολ παθητικό. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει μόνο τους τραυματισμούς για τη θέση που βρίσκεται η Λιντς.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ένας ιδιαίτερος προπονητής που δεν αρέσκεται στο παθητικό ποδόσφαιρο. Τα «παγώνια» δεν έχουν θέσεις μέσα στο γήπεδο, με το δεξί μπακ να βρίσκεται ακόμη και στην καρδιά της περιοχής ή το στόπερ να αγωνίζεται ως «6αρι». Η ασφυκτική πίεση των παικτών της δημιουργεί μεγάλα κενά στα μετόπισθεν και εφόσον οι αντίπαλοι καταφέρουν να την «σπάσουν», τότε οδηγεί τις περισσότερες φορές σε γκολ.

Αυτή η νοοτροπία του Αργεντινού τεχνικού δεν άλλαξε σε καμία φάση μέσα στη σεζόν, ούτε απέναντι στα μεγαθήρια της Πρέμιερ Λιγκ, με αποκορύφωμα τα 7 γκολ από τη Σίτι και τα 6 από τη Λίβερπουλ. Ωστόσο, ακόμη και αν αποχωρήσει, κάτι που φαντάζει το πιθανότερο σενάριο, οι φίλοι της ομάδας θα του είναι ευγνώμονες για όλα όσα έκανε για το σύλλογο τα τελευταία 4 χρόνια.

Μπορεί να ήταν μία άτυχη χρονιά, με αρκετούς τραυματισμούς και κακουχίες, όμως οι εμμονές του «Ελ Λόκο» τού στοίχισαν τη θέση του στον πάγκο της Λιντς, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας.