Από τότε που καθιερώθηκε σαν διοργάνωση το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, μόνο οι βραζιλιάνικες ομάδες έχουν καταφέρει να σπάσουν το μονοπώλιο των Ευρωπαίων στις κατακτήσεις των τροπαίων. Με αφορμή το σημερινό τελικό της Παλμέιρας με την Τσέλσι, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει σε ποιες χρονιές έχει συμβεί αυτό.
2000: Κορίνθιανς – Βάσκο Ντα Γκάμα 0-0 (4-3 πεν.)

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρχε σαν σκέψη η δημιουργία ενός μίνι-πρωταθλήματος, που θα αντικαθιστούσε το διηπειρωτικό κύπελλο. Η συγκεκριμένη ιδέα υλοποιήθηκε λίγα χρόνια μετά, με τη νέα – πιλοτική – διοργάνωση να διεξάγεται το 2000 στη Βραζιλία. Μεταξύ των οκτώ συμμετεχόντων, υπήρχαν η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1999, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η κάτοχος του διηπειρωτικού κυπέλλου του 1998, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι οκτώ ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων, με τις δύο πρώτες κάθε γκρουπ να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό. Ούτε η «βασίλισσα», ούτε οι «κόκκινοι διάβολοι» κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά στους ομίλους τους και ο τελικός έγινε βραζιλιάνικη υπόθεση. Κορίνθιανς εναντίον Βάσκο, με την πρώτη να κατακτά το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.

2005: Σάο Πάολο – Λίβερπουλ 1-0

Μετά την πρώτη διοργάνωση του 2000, το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων έγινε πέντε χρόνια μετά, στην Ιαπωνία. Εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Λίβερπουλ, η οποία μέχρι τότε δεν είχε φτάσει ποτέ στην κορυφή του κόσμου, χάνοντας σε δύο τελικούς διηπειρωτικού, το 1981 και το 1984. Κάτι που δεν κατάφερε ούτε το 2005, στη Γιοκοχάμα. Αντίπαλος των «κόκκινων» στον τελικό ήταν η Σάο Πάολο, η οποία κατάφερε να φτάσει για τρίτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Μετά το 1992 και το 1993, οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, νικώντας με 1-0 την αγγλική ομάδα.

2006: Ιντερνασιονάλ – Μπαρτσελόνα 1-0

Ένα χρόνο μετά το «στραπάτσο» στη Γιοκοχάμα, οι Ευρωπαίοι έχασαν σε έναν ακόμη τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από Βραζιλιάνους, ξανά στην ίδια πόλη. Ο Ροναλντίνιο την… πάτησε από τους συμπατριώτες του, με την Ιντερνασιονάλ να επικρατεί με 1-0 της Μπαρτσελόνα και να κατακτά το τρόπαιο. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Η πρώτη ήταν το 1992, όταν είχαν ηττηθεί στον τελικό του διηπειρωτικού κυπέλλου από μία ακόμη βραζιλιάνικη ομάδα, τη Σάο Πάολο.

2012: Κορίνθιανς – Τσέλσι 1-0

Λίγους μήνες νωρίτερα, οι «μπλε» έφτασαν για πρώτη φορά στη ιστορία τους στην κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αγωνίστηκαν με νέο προπονητή. Στον πάγκο της Τσέλσι βρισκόταν πλέον ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος το 2005 είχε ηττηθεί στον τελικό της διοργάνωσης, ως τεχνικός της Λίβερπουλ. Επτά χρόνια μετά, ο Ισπανός έφυγε και πάλι με σκυμμένο το κεφάλι, ξανά από μία βραζιλιάνικη ομάδα. Το 2005 θύτης ήταν η Σάο Πάολο, το 2012 η Κορίνθιανς. Οι Λονδρέζοι ηττήθηκαν με 1-0 από τους Βραζιλιάνους και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχουν την ευκαιρία να πάρουν το αίμα τους πίσω, απέναντι στην Παλμέιρας.