Υπάρχουν δύο διαφορετικά δεδομένα για την ανέγερση και παράδοση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό.
Το πρώτο, αφορά την μεγάλη αναμονή και επιθυμία όλων των ενδιαφερόμενων για να γίνει κατορθωτό, ένα όνειρο πολλών χρόνων και το οποίο είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί.
Το δεύτερο, αφορά τις διαδικασίες που έχουν γίνει και γενικότερα, κατά πόσο αυτές ήταν οι ενδεδειγμένες. Σε κατασκευαστικό αλλά και πολύ περισσότερο σε οικονομικό επίπεδο.
Δεν μιλάμε για ένα απλό έργο, παρά μόνο για μία κατασκευή που ενώ υπολογίστηκε αρχικά στα 15 εκατομμύρια, έφτασε στα 40 εκατομμύρια συν άλλα 10 εκατομμύρια για την κατασκευή οδικού δικτύου.
Όλα τα χρήματα θα βγουν από τα δημόσια ταμεία και αυτό συνεπάγεται τεράστια ευθύνη για να πάνε τα εκατομμύρια στον σωστό προορισμό και όπως λέμε συνήθως, να πάνε σε καλή μεριά.
Λόγω του ότι σημειώθηκε μεγάλη απόκλιση από τον αρχικό μέχρι τον τελικό σχεδιασμό και εννοώ τα 15 εκατομμύρια έγιναν 40 εκατομμύρια πραγματικά ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούν όσοι άρχισαν ήδη να λένε και να συζητάνε το πως και γιατί θα φτάσει σε ύψη-ρεκόρ η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεμεσού.
Σημειώστε επίσης. Ότι αυτό το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα το διαχειρίζονται οι τρεις ομάδες της πόλης (ΑπόλλωνΑΕΛΆρης) με ιδιοκτήτη τον ΚΟΑ.


Για σκοπούς σύγκρισης, παραθέτω κάποια ξεκάθαρα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν και αφορούν την κατασκευή του ΑΕΚ Αρένα.
Με δημόσιο χρήμα ( περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ) κατασκευάστηκε και παραδόθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
Το γήπεδο της Λεμεσού σχεδιάστηκε το 2010 και θα παραδοθεί το 2022. Η ΑΕΚ Αρένα κόστισε συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 10 εκατομμύρια προήλθαν από ιδιωτική χορηγία σε σύγκριση με τα 40 εκατομμύρια και συνολικά 50 εκατομμύρια για το γήπεδο της Λεμεσού. ΟΛΑ μάλιστα από κρατική χορηγία.
Για σκοπούς σύγκρισης επίσης. Η ΑΕΚ Αρένα έχει χωρητικότητα 8 χιλιάδες φιλάθλους και το γήπεδο της Λεμεσού απλά θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες.
Και κάτι ακόμα. Η ΑΕΚ Αρένα μετά από τα τρία χρόνια λειτουργίας έγινε κατηγορίας 4 και στην ίδια κατηγορία θα ανήκει το νέο γήπεδο Λεμεσού.
Είναι στοιχεία που παραθέτουμε για σύγκριση αλλά και για προβληματισμό. Σαφώς και θέλουμε νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ασφαλώς επίσης, έπρεπε (εδώ και χρόνια μάλιστα) να έχει η Λεμεσός ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να φτιάχνουμε γήπεδα, να φτιάχνουμε και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντα με προγραμματισμό και πάντα με τις σωστές διαδικασίες.
Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει εμπλοκή δημόσιου χρήματος και μάλιστα σε ιλιγγιώδη αριθμό, όπως είναι τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Υ.Γ: Μακάρι να διαψευστούν όσοι ήδη κάνουν λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, λόγω του ότι τα 15 έγιναν 50 εκατομμύρια.
Υ.Γ 2: Είχαμε γράψει και για τις διαδικασίες που έγιναν ώστε να αναγερθεί το νέο γήπεδο της Δόξας Κατωκοπιάς (Διαβάστε ΕΔΩ).

Μιχάλης Παπαγεωργίου