Η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα καταγραφεί στις σημαδιακές ημερομηνίες στην ιστορία της ΑΕΚ από τη μέρα ίδρυσής της. Μπορεί για κάποιους να ακούγεται υπερβολικό, αλλά για όσους γνωρίζουν, μόνο «βαρύς» δεν είναι αυτός ο χαρακτηρισμός.
Ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρός της δήλωσε δημόσια, όχι απλά για μία σεζόν, αλλά για όσο θα βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση, ότι η ομάδα θα πηγαίνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ για πρωτάθλημα. Όχι «για Ευρώπη κι ότι προκύψει», ούτε «παιχνίδι με παιχνίδι», ούτε «αν μας τύχει η ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη». Από την αρχή, πρωτάθλημα. Τι σημαίνει αυτό:
**Αφαιρεί το οποιοδήποτε άλλοθι στους παίκτες και στους προπονητές. Σ’ αυτούς που βρίσκονται τώρα στην ομάδα και σ’ αυτούς που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Να μην νιώθει κανείς πως η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου είναι μία μεγάλη επιτυχία και τέλος. Ναι, ουδείς μπορεί να στο εξασφαλίσει κι όταν το πετυχαίνεις είναι από μόνο του μια επιτυχία, αλλά θα πρέπει ταυτοχρόνως να αισθάνεσαι και απογοήτευση για το ότι δεν πήρες το πρωτάθλημα. Να νιώθεις, με άλλα λόγια, ότι πέτυχες τον ΜΙΝΙΜΟΥΜ σου στόχο, όχι το μάξιμουμ.
**Στέλνει το μήνυμα στον Τσάβι Ρόκα ή στον οποιονδήποτε τεχνικό διευθυντή πως οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν στην ομάδα τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στόχος είναι ο πρωταθλητισμός.
**Επιπλέον, στέλνει το μήνυμα στον κόσμο ότι προχωρεί, επιτέλους, σ’ αυτό που τον κριτίκαραν αρκετοί. Ότι δηλαδή αποφεύγει να μιλήσει, ευθέως, για πρωτάθλημα. Πιο straight δεν θα μπορούσε να το πράξει. Ταυτοχρόνως, τους θέτει υπό των ευθυνών τους. «Εγώ το είπα, πλέον είναι η σειρά σας», σε… ελεύθερη μετάφραση. Ο Καραπατάκης θέλει περισσότερο κόσμο στην «Αρένα» διότι πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο κόσμος φέτος στήριξε την ομάδα, κυρίως εκτός έδρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί όμως ο αριθμός να γίνει μεγαλύτερος.
**Επιπροσθέτως, βάζει τον πήχη ψηλά ακόμη και στο οικονομικό. Η δήλωσή του αποτελεί μια δέσμευση, ότι το μπάτζετ θα παραμείνει σε τέτοια επίπεδα που θα της επιτρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Διότι (για παράδειγμα) με δύο εκατομμύρια ευρώ, ασφαλώς δεν μπορείς να μιλάς για τίτλο…
Η 24η Φεβρουαρίου είναι η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής για την ΑΕΚ κι επαναλαμβάνω, μόνο υπερβολικό δεν είναι. Η ΑΕΚ πλέον, δεν θα αντιμετωπίζεται απ’ όλους (αντιπάλους, Μ.Μ.Ε, απ’ τον ίδιο της τον κόσμο) απλά ως μία ομάδα που πρωταγωνιστεί, ως μία ομάδα που διεκδικεί μία θέση στην Ευρώπη, αλλά ως μία ομάδα που θα αρχίζει την (κάθε) σεζόν έχοντας το βλέμμα της στην κορυφή. Το να μην την κατακτήσεις δεν είναι αποτυχία. Θα ήταν όμως, εάν μετά από σχεδόν μία δεκαετία, δεν θα κατάφερνε να αλλάξει το στάτους της, σε έναν από τους ελάχιστους τομείς που υστερεί: στη νοοτροπία.
Μπορεί για τους άλλους να έχει ελάχιστη έως και μηδενική σημασία. Αλλά για τον κόσμο της ΑΕΚ, είναι αυτό ακριβώς που ήθελε να ακούσει (και να αισθανθεί) εδώ και πολλά χρόνια.
Η προσφορά του Άντρου Καραπατάκη, με τον οποίο πιστέψτε με είχα αρκετές διαφωνίες για την προσέγγισή του σε θέματα νοοτροπίας ή ακόμη και επικοινωνίας, θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο όταν αποχωρήσει απ’ αυτή την ομάδα. Τα (πολλά) εκατομμύρια που έχει βγάλει από τη τσέπη του, το γήπεδο, η επαγγελματικότητα, η οργάνωση. Ωστόσο, το λέω, το πιστεύω, το τονίζω και το υπογραμμίζω:
Αν καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία της ΑΕΚ (σε επίπεδο ομάδας και κόσμου γενικότερα), ακόμη κι αν δεν μπορέσει επί των ημερών του να φτάσει στην κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος, θα είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που θα έχει αφήσει, όταν θα έρθει η ώρα της αποχώρησής του. Στην ΑΕΚ, στη Λάρνακα.

Ανδρέας Βεντούρης