Αν και το φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μια μικρή ακτίδα ελπίδας ξεπροβάλει μέσα από τα δεδομένα της εθνικής αναφοράς. Μετά από τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών, ο αριθμός των διαγνώσεων άρχισε να μειώνεται, κάτι που παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κατά συνέπεια ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται κάτω από το 1.

Δρ Μιχάλης Πετρίκκος – Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πια που μας επιτρέπει να έχουμε μια ελπίδα οτι θα αρχίσουμε να έχουμε καθοδική τάση»

Τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν 46.487 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, με την διάμεση ηλικία να ανέρχεται στα 32 έτη, αφού η πλειοψηφία των ατόμων που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό ήταν από 20 μέχρι 39 ετών.

 

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας

«Αυτή την στιγμή βλέπουμε την κάθοδο της όμικρον και του παρόντος κύματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή αυτή την στιγμή κυκλοφορεί και η δέλτα, ξαφνικά η δέλτα δεν θα βρει την ευκαιρία να μας δείξει τα δόντια της πάλι».

Καθοδική πορεία ακολουθούν και οι επιδημιολογικοί δείκτες ανά επαρχία, παρά το γεγονός πως η αθροιστική επίπτωση όλων των επαρχιών βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το όριο ασφαλείας. Την υψηλότερη κατέχει η επαρχία Αμμοχώστου και ακολουθούν οι επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Παγκύπρια, η αθροιστική επίπτωση ανέρχεται στα 5.235 επιβεβαιωμένα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας
«Ίσως να υπάρξει κάποιο στέλεχος το οποίο θα μας θορυβήσει πάλι, επομένως δεν πρέπει να αυτή την στιγμή να θεωρούμε οτι ξεκάναμε. Πρέπει να συνεχίζουμε με την εμβολιαστική κάλυψη και την συγκεκριμένη στιγμή δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διαφορετική είναι η εικόνα στους νοσοκομειακούς δείκτες.
Όπως καταδεικνύει η εθνική αναφορά, βρίσκονται στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων είναι τα 66 έτη.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος τύπου ΟΚΥπΥ
«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Πιστεύουμε, υπολογίζουμε, θεωρούμε οτι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών και μάλιστα τις τελευταίες 2-3 ημέρες έχουμε δει μια μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων ασθενων και αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Πίεση δέχονται και οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών σε σοβαρή κατάσταση. Η διάμεση ηλικία είναι τα 65 έτη.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος τύπου ΟΚΥπΥ

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν τελευταίες και αδειάζουν τελευταίες άρα τις επόμενες δύο βδομάδες θα έχουμε αυτή την συμφόρηση στην μονάδα εντατικής θεραπείας».

Κατά τον τρέχοντα μήνα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχασαν την ζωή του εξαιτίας του κορωνοϊού ήταν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Μετράμε ήδη 5 ημέρες από την έναρξη χορήγησης του πρώτου αντιικού φαρμάκου στην Κύπρο σε ασθενείς με κορωνοϊό, χωρίς να καταγράφεται οποιαδήποτε αναφορά στις φαρμακευτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το χάπι της merck έχουν λάβει μέχρι στιγμής 60 ασθενείς.