Τη φετινή σεζόν είχαμε μέχρι στιγμής αρκετά περιστατικά ποδοσφαιριστών με διάσειση, οι οποίοι συνέχισαν τον αγώνα αντί να γίνουν άμεσα αλλαγή.

Για αυτό το λόγο ο ΠΑ.Σ.Π. καλεί ποδοσφαιριστές και επιτελεία των ομάδων να παρακολουθήσουν το πιο κάτω σύντομο βίντεο, που έφτιαξε η FIFPRO με τη συμμετοχή του Petr Cech και δίνει κατευθυντήριες γραμμές για τα περιστατικά διάσεισης στο γήπεδο.

Εκτός γηπέδου ακόμη και με υποψία διάσεισης
«Εάν μια διάσειση δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως κατάθλιψη, κόπωση, πονοκεφάλους», εξηγεί ο Petr Cech και συμπληρώνει «Το να συνεχίσεις να παίζεις μπορεί να είναι και θανατηφόρο».

Σημεία κλειδιά:

  • Αν η διάσειση δεν τύχει σωστού χειρισμού τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκεφαλικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.
  • Αν ένας παίκτης συνεχίσει να αγωνίζεται έχοντας διάσειση υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του!
  • Συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η διάσειση είναι σύγχυση, απώλεια ισορροπίας, πονοκέφαλος, αδυναμία σκέψης ή μνήμης, πρόβλημα όρασης, ναυτία, διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, απώλεια αισθήσεων.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστές μετά από κτύπημα που επιφέρει διάσειση, δεν το αντιλαμβάνονται και ζητάνε να συνεχίσουν τον αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει τη διάσειση το ιατρικό επιτελείο ή τα άτομα που βρίσκονται στο γήπεδο (διαιτητές, συμπαίκτες, αντίπαλοι) ώστε να ο ποδοσφαιριστής να γίνει αμέσως αλλαγή.
  • Ποδοσφαιριστής/ια που διαγνωστεί με διάσειση, πρέπει να απέχει από τις προπονήσεις της ομάδας, για προκαθορισμένο διάστημα μερικών ημερών.