Ο Σωφρόνης Αυγουστή ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «ΧΩΡΙΣ VAR» της Cablenet.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του προπονητή του ΑΠΟΕΛ:
Η αρχική τοποθέτηση:
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά αυτή που πέρασε. Ευχόμαστε να δούμε καλύτερες μέρες. Η πανδημία μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Μάθαμε με αυτήν και σιγά σιγά να αρχίσουμε να μπαίνουμε στις συνήθειες μας».
Για τη σπουδαία νίκη κόντρα στην Ομόνοια: «Ποτέ στην Κύπρο δεν ξαναζήσαμε αγώνα 26 Δεκεμβρίου. Και οι δύο ομάδες προσέφεραν θέαμα. Ήταν ένα ντέρμπι και κρατάμε τον καλό ρυθμό που είχαμε. Πρέπει να είμαστε τώρα για τον αγώνα με τον Εθνικό».
Για τις πολλές απουσίες το τελευταίο διάστημα: «Ήταν μια δύσκολη στιγμή, όπως για όλες τις ομάδες.  Πρέπει να είμαστε σε ψηλό βαθμό ετοιμότητας. Βγάλαμε κάποια προγράμματα για τους ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να βρούμε ξανά τον καλό μας ρυθμό και να πάρουμε τα θετικά αποτελέσματα. Είμαστε η ομάδα που χρησιμοποίησε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Με αυτό το ρόστερ, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στις δύο διοργανώσεις».
Για το δύσκολο ξεκίνημα στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ: «Ξέρω πολύ καλά πού ήρθα. Θα ήταν καλό, να παίρναμε θετικά αποτελέσματα από την αρχή. Δουλέψαμε πολύ, μας βοήθησε πολύ ο κόσμος. Αυτό που έγινε, το εκτιμώ πολύ και θέλω να τους ευχαριστήσω. Αυτό που έχει σημασία είναι να διεκδικήσουμε τους δύο μεγάλους στόχους».
Για τον κόσμο που στηρίζει την ομάδα: «Είναι το μεγάλο κλειδί της ομάδας. Όταν καταφέρουμε και φέρουμε τον κόσμο, σημαίνει ότι κάτι καλό θα έχουμε κάνει. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Σε κάποια παιχνίδια που δεν πήραμε το ζητούμενο, ο κόσμος χειροκρότησε την ομάδα. Το φετινό πρωτάθλημα έχει πιο λίγες αγωνιστικές. Θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου. Θα έχουμε αγώνα σε δύσκολη έδρα, όμως αν είναι εκεί θα μας βοηθήσει».
Για τα σκαμπανεβάσματα του ΑΠΟΕΛ: «Όταν προσπαθείς για τη νίκη και παίρνεις μόνο ένα βαθμό, δεν είναι το καλύτερο. Ξέρουμε ότι στο φετινό πρωτάθλημα αν δεν δώσεις το 100% των δυνάμεων σου, θα σου στοιχίσει. Είναι μια λεπτή γραμμή. Θέλει μεγάλη προσπάθεια. Οι λεπτομέρειες στα παιχνίδια που ακολουθούν, θα παίξουν ρόλο».
Για το ρόστερ του ΑΠΟΕΛ: «Κάποιοι ποδοσφαιριστές έκαναν προετοιμασία, κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό δεν είναι το καλύτερο για τη φυσική κατάσταση. Αυτό που θέλουμε είναι να τους κάνουμε να ακολουθήσουν το δικό μας τρόπο παιχνιδιού. Η ομάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και έχουν πιστέψει και οι ίδιοι ότι μπορούν. Βλέπουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν και ότι μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους μας».
Για το ότι δεν ανταποκρίθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές: «Πρέπει να πάρουμε το καλύτερο στη συνέχεια. Θέλουμε όλο το ρόστερ να ανταποκριθεί. Για μένα το πρωτάθλημα τώρα άρχισε. Κάθε αγώνας είναι έξι βαθμοί. Πιστεύω πολύ σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω ότι υπάρχει ποιότητα. Κάθε παιχνίδι πρέπει να βελτιώνεσαι. Η συνέχεια είναι το πιο σημαντικό. Ο αγώνας με τον Εθνικό, είναι ο πιο σημαντικός μέχρι τον επόμενο. Ο Εθνικός έχει μια δύσκολη έδρα. Οι λεπτομέρειες σε αυτό το γήπεδο μετράνε. Είναι ένα μικρό γήπεδο και από το πουθενά, μπορεί να δεχθείς γκολ».
Για το ότι ήταν αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ τα προηγούμενα χρόνια: «Για μένα είναι ένα στοίχημα. Στον Απόλλωνα, όταν ξεκίνησα άκουγα διάφορα. Όμως διεκδικήσαμε τα πάντα σε Κύπρο και Ευρώπη. Τώρα είναι ένα νέο στοίχημα. Όταν ακούς από τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ ότι δικαιωματικά αξίζεις, είσαι υπόχρεος να τους δικαιώσεις. Θέλουμε να τα καταφέρουμε και στο ΑΠΟΕΛ».
Μπορείς από φέτος να δικαιώσεις τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ; «Είπα ότι θα έρθω για ένα χρόνο και μετά να αποφασίσει ο πρόεδρος αν μπορώ και για τον επόμενο χρόνο. Ξέρουμε που βρισκόταν το ΑΠΟΕΛ τα τελευταία δύο χρόνια. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τους στόχους μας. Πιστεύω πολύ στους ποδοσφαιριστές μου. Με τη βοήθεια του κόσμου, θα προσπαθήσουμε για να τα καταφέρουμε».
Για την ενίσχυση με Έσελινγκ και Πέδρο: «Πιστεύω ότι αυτοί οι παίκτες, ακόμα θα προσφέρουν. Στην ΑΕΚ έλεγαν για την ηλικία του Ακοράν. Βλέπουμε τι κάνει. Έχω αρκετά καλή εικόνα για τον Πέδρο, ο οποίος έρχεται έτοιμος. Δεν υπήρχε δεύτερο δεξί μπακ. Θέλω να έχω δύο ισάξιες ενδεκάδες για να γίνονται μάχες στην ενδεκάδα. Με τους Πέδρο και Έσελινγκ θα έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα στις προπονήσεις. Ο Πέδρο θα δώσει αυτά που θέλω. Το ρόστερ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια. Ο κόσμος μόλις είδε τρεις αλλαγές στον αγώνα με την Ομόνοια, πανικοβλήθηκε. Κατάφερε όμως η ομάδα και πήρε τη νίκη».
Για τα όσα έγιναν πριν το ντέρμπι: «Όλοι είχαν διάθεση. Στο ξενοδοχείο, είχαν διοργανώσει ένα ωραίο παιχνίδι μετά το φαγητό. Όλοι μαζί, καθίσαμε και περάσαμε όμορφα. Την επόμενη μέρα υπήρχε διάθεση».
Για την αναφορά που έκανε ότι «κάποιος θα την πληρώσει»: «Κάποιοι μπορούσαν να πουν ότι πήρα ρίσκο. Όμως, έβλεπα τους ποδοσφαιριστές που είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θέλαμε αυτό το αποτέλεσμα για να μας βοηθήσει στη συνέχεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε κόντρα στην Ομόνοια».
Για τα αγωνιστικά: «Θα είμαστε ένα δυνατό σύνολο. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Έχουμε και δύο αγώνες που αναβλήθηκαν.
Για τα πολλά παιχνίδια το αμέσως επόμενο διάστημα: «Η ομάδα που θα κάνει σωστή διαχείριση θα πάρει τους περισσότερους βαθμούς και θα περάσει στην επόμενη φάση. Έχω κάνει κάποιες σκέψεις για το πως θα χειριστούμε τα συνεχόμενα παιχνίδια».
Για τη δύσκολη θέση του ΑΠΟΕΛ και για όσους λένε ότι δεν μπορεί να κάνει αντεπίθεση: «Για αυτούς που λένε ότι είναι δύσκολο, μας δίνει κίνητρο για να τους διαψεύσουμε. Το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ καλό. Θα πρέπει να παίρνουμε τις νίκες, για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε κάποιες ομάδες».
Για τον Πρόδρομο Πετρίδη: «Πρώτη φορά μίλησα τόσο πολύ με τον πρόεδρο. Είναι αισιόδοξος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύει για την ομάδα. Το πιστεύει. Και εγώ το πιστεύω. Για αυτό είμαι εδώ. Και οι ποδοσφαιριστές το πιστεύουν. Αυτό που μένει είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε με την Ομόνοια».
Για τον Σατσιά: «Ο Γιάννης έχει καλά στοιχεία. Έχει ποδοσφαιρική παιδεία και καθημερινά δουλεύει σκληρά στον Αρχάγγελο.  Θέλουμε να έχουμε δύο ισάξιες ενδεκάδες. Όποιος απουσιάζει, αυτός που θα μπει, θα πρέπει να παίξει καλύτερα από αυτό που θα αντικαταστήσει. Είναι πολύ ποιοτικό το ρόστερ. Σε κάθε παιχνίδι δικαιούσαι πέντε αλλαγές. Αλλάζει η μισή ομάδα. Αυτό είναι κλειδί».
Για το σερί των τεσσάρων ισοπαλιών: «Κάναμε ότι μπορούσαμε. Για να μην κερδίσεις τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο προπονητής. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι λεπτομέρειες και σε αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν με το μέρος μας. Η νίκη κόντρα στην Ομόνοια έχει δώσει δυναμική στην ομάδα».
Για τη διαιτησία: «Η τεχνολογία έχει μπει στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να βοηθήσουμε το άθλημα. Ότι είναι για την κάθε ομάδα, να δίνεται. Είδαμε το νεαρό διαιτητή στο ΑΕΚΑπόλλων που τα πήγε πολύ καλά σε ένα δύσκολο παιχνίδι. Όσο πιο κοντά έρθουν στους διαιτητές, τόσο πιο εύκολο θα γίνει το έργο τους. Θέλουμε να έχουμε Κύπριους διαιτητές. Ελπίζω να είναι σε καλή κατάσταση, γιατί η κάθε λεπτομέρεια μετρά.  Από τη στιγμή που δύο ομάδες θα αγωνιστούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα».
Για τον κόσμο και την προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων: «Είμαστε υπόχρεοι να τους ανταμείψουμε. Αρχίζουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμα. Υπάρχουν, βέβαια, οι ομάδες που βρίσκονται πιο ψηλά. Ακολουθούν σημαντικά παιχνίδια».
Γενικότερα ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο: «Το 2016 όταν ανέλαβα τον Απόλλωνα, έχασα τη μητέρα μου. Έτσι άρχισε η προπονητική μου καριέρα. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να πετύχουμε τους στόχους μας. Όπως είπα και στα παιδιά μου, αντίπαλους, να σας βρω, θα προσπαθήσω να σας κερδίσω. Το ίδιο και ο κόσμος. Πρέπει να υπάρχει υγιής ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Δεν μπορούν να κερδίσουν και οι δύο. Είμαστε μια μικρή κοινωνία. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, πως απλά είναι ένα άθλημα. Δεν μου αρέσει να χάνω. Δεν κλείνω μάτι μέχρι το πρωί αν χάσουμε.