Το δίχως άλλο πειστική, χαρακτηρίζεται η εμφάνιση που πραγματοποίησε η Άρσεναλ απέναντι στην Γουέστ Χαμ, με τους «κανονιέρηδες» να επικρατούν με 2-0 και να επιστρέφουν στην πρώτη τετράδα της Premier League, μετά τον Οκτώβριο του 2020. Το ότι το έκαναν με την… Under-23 τους, το καθιστά ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα, αποδεικνύοντας πως βασίζονται στο παρελθόν τους και δεν ξεχνούν το «we don’t buy super stars, we make them», του Αρσέν Βενγκέρ!
Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν η Άρσεναλ παρευρισκόταν για πρώτη φορά στην τετράδα της Premier League, υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα. Έκτοτε, μεσολάβησαν 425 ημέρες έως ότου οι «κανονιέρηδες» να βιώσουν ξανά ένα αντίστοιχο συναίσθημα, σε ακόμη καλύτερη… έκδοση, αν αναλογιστεί κανείς πως πλέον μιλάμε για την 17η αγωνιστική!
Η νίκη επί της Γουέστ Χαμ ήταν η κρισιμότερη όλων και το επίτευγμα του Μικέλ Αρτέτα, για το οποίο αμφισβητήθηκε εντόνως μετά το πέρας των τριών πρώτων αγωνιστικών, ήταν πως το κατάφερε με τον δικό του τρόπο.
Με ανάπτυξη από πίσω, με το ριψοκίνδυνο passing game, δίχως μεγάλες μεταβιβάσεις και με… νέα παιδιά. Με ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους δεν ξεπερνούν τα 24 τους χρόνια, καθιστώντας δεδομένα την Άρσεναλ, τη νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος κατά μέσο όρο.
Αυτοί είναι που την έχουν φτάσει στην τετράδα. Ο Άαρον Ράμσντεϊλ που έφτασε τα 8 clean sheet σε 14 ματς και μόνο τυχαία δεν έχει αναδειχθεί πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής δύο συνεχόμενων μηνών.
Ο Τομιγιάσου που αποκτήθηκε και κατάφερε να πείσει άπαντες πως μπορεί να ανταπεξέλθει, ο Μπεν Γουάιτ που δικαιολογεί τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του, όντας η 3η ακριβότερη αγορά της ομάδας ιστορικά. Ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες, που ακόμη και αν δεν του φαίνεται «πατά» τα 23 και ο Κίραν Τίρνεϊ που αν δεν έχει τραυματισμούς, ενδέχεται να είναι και ο μελλοντικός αρχηγός της Άρσεναλ.
Δεν τελειώνει εκεί όμως η συζήτηση… Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται άλλωστε, ο εκπληκτικός Μπουκάγιο Σάκα, ο πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ, Έμιλ Σμιθ Ρόου, ο Νούνο Ταβάρες που συχνά-πυκνά αγωνίζεται, ο Σάμπι Λοκόνγκα που επίσης αποτελεί καλοκαιρινή προσθήκη, ο Μαρτίν Έντεγκααρντ που διανύει την καλύτερη ποδοσφαιρική του περίοδο και ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι που επί της ουσίας αντικαθιστά τον Ομπαμεγιάνγκ στην ενδεκάδα!
Αναφερθήκαμε σε μία ενδεκάδα ποδοσφαιριστών, αφήνοντας εκτός συζήτησης τους Αλεξάντερ Λακαζέτ, Γκρανίτ Τσάκα και Τόμας Πάρτεϊ. Τους μοναδικούς δηλαδή που αγωνίστηκαν κόντρα στην Γουέστ Χαμ και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τα… 27 τους χρόνια!
Για την ιστορία, η ενδεκάδα της Άρσεναλ εδώ και σχεδόν ένα μήνα δεν διαφοροποιείται! Τρία ματς, δύο νίκες και μία ήττα, ίδιοι ποδοσφαιριστές και επιστροφή στο… παρελθόν. Το 2016 το έκανε ο Αρσέν Βενγκέρ και τώρα το πραγματοποιεί ο Μικέλ Αρτέτα.
Μάλλον η νοοτροπία του «δεν αγοράζω σούπερ σταρ, αλλά τους δημιουργώ», είναι πάγια στο Βόρειο Λονδίνο!