Η έκρηξη κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έχει φέρει αναστάτωση σε όλο τον αθλητισμό και η Ευρωλίγκα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μετά τις μαζικές αναβολές αγώνων, πέντε συνολικά την 18η αγωνιστική, η Ευρωλίγκα είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει το πρωτόκολλο που είχαν ψηφίσει οι ομάδες στην αρχή της σεζόν κι έτσι για την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη.
Στο τραπέζι μπορεί να πέσει ακόμη και η παύση της διοργάνωσης για 2-3 εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχαν κρούσματα σε ομάδες που είχαν τεθεί αντιμέτωπες τις τελευταίες αγωνιστικές. Πάντως αυτό θα επιφέρει «ασφυξία» στο καλεντάρι, ειδικότερα σε μια χρονιά που περιλαμβάνει προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και Ευρωμπάσκετ τον Σεπτέμβριο.
Φυσικά υπό συζήτηση είναι και το αν θα παραμείνει το όριο των οκτώ διαθέσιμων παικτών για να μην αναβάλλεται ένα παιχνίδι. Αρκετές ομάδες θεωρούν πως όταν υποχρεώνονται να κατεβαίνουν στους αγώνες με τόσες απουσίες και καλύπτοντας τα κενά ακόμη και με εφήβους αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός και τελικά η βαθμολογία της Ευρωλίγκας.
Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο του ΝΒΑ για λιγότερες μέρες καραντίνας, 5 ή 6 για ασυμπτωματικούς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να συναντήσει ως εμπόδιο τις κυβερνητικές αποφάσεις σε κάποιες χώρες, όπου παραμένει το πλαφόν των 10-14 ημερών και στις οποίες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ορισμένοι που νόσησαν αλλά βγήκαν από την απομόνωση.
Με το υπάρχον πρωτόκολλο προβλέπεται ότι μπορεί να υπάρξουν αναβολές αγώνων λόγω κρουσμάτων αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαθέσιμοι παίκτες, αλλά κανένας αγώνας δεν μπορεί να αναβληθεί πάνω από τρεις φορές και όσες ομάδες ξεπερνούν το όριο και δεν βρίσκουν διαθέσιμη ημερομηνία, θα χάνουν το ματς με 20-0 με δική τους υπαιτιότητα. Επίσης, προβλέπεται ήττα με 20-0 για τις ομάδες που δεν θα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πρώτο παράπτωμα και αποβολή τους από τη διοργάνωση στο επόμενο.
Σημειώνεται πως κανένας αναβληθείς αγώνας δεν θα μπορεί να διεξαχθεί μετά τις 14 Απριλίου (τέλος κανονικής περιόδου) στην Ευρωλίγκα ή μετά τις 6 Μαΐου που αρχίζουν τα playoffs. Μάλιστα, προβλέπεται και δυνατότητα διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερη έδρα, εφόσον παραστεί ανάγκη λόγω της πανδημίας.
Τέλος, στην ακραία περίπτωση διακοπής της σεζόν, η βαθμολογία που υπάρχει τη στιγμή της διακοπής μπορεί να θεωρηθεί τελική τόσο για την ολοκλήρωση της περιόδου, όσο και για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα δώσουν τα εναπομείναντα/αναβληθέντα παιχνίδια για να υπάρχει ισορροπία στον αριθμό αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα.