Η διαφθορά έχει καταγωγή! (AΡΘΡΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ)
Α' Κατηγορία

Η διαφθορά έχει καταγωγή! (AΡΘΡΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ)

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια μέρα κατά  της διαφθοράς.
Η διαπλοκή , η διαφθορά και η ατιμία προσέλαβαν τεράστιες διαστάσεις σ’ όλο τον κόσμο και τραυματίζουν τις κοινωνίες και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και το κύρος όλων των χωρών.
Πάντοτε υπήρχε η διαφθορά στις κοινωνίες ανάλογα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την παιδεία και  την κουλτούρα του κάθε λαού.
Στη σύγχρονη εποχή όμως η διαπλοκή και η διαφθορά , έφθασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα .Αυτή η Βιομηχανία  της διαφθοράς ακμάζει και κανένας δεν ξέρει που θα σταματήσει και πως θα ελεχθεί και να τσακιστεί.
Στην πατρίδα  μας, η διαφθορά και η ατιμία  έφθασαν σε πολύ ψηλά επίπεδα και σε θεσμικό και σε προσωπικό επίπεδο. Η βρωμιά είναι διάχυτη παντού.
Η μανία  του γρήγορου και εύκολου πολιτισμού , η μανία της γρήγορης ανέλιξης και της αναγνωρισιμότητας, η μανία της κατανάλωσης και της επιδειξιμανίας , η απληστία, η έλλειψη εσωτερικών αντιστάσεων στις προκλήσεις  , οδηγούν τους ανθρώπους , στην διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμία.
Από την φράση των μανάδων μας, « καλύτερα να βγει το μάτι σου, παρά το όνομα σου», φθάσαμε στη φράση « καλύτερα να βγει το όνομα σου παρά το μάτι σου».
Ολόκληρες γενιές στη Κύπρο γαλουχήθηκαν με την φράση αυτή της εντιμότητας και της ηθικής. Οι γονείς μας, φοβόντουσαν την προσβολή, από την  κλεψιά , την ψευτιά, την ανηθικότητα, την διαφθορά. Η τιμιότητα έπρεπε πάντοτε να σκεπάζει το σπίτι μας, να τιμά την οικογένεια μας.
Ο πλούτος στους ανθρώπους ήταν η εντιμότητα , καθαρότητα και η ανθρωπιά και τα στοιχεία αυτά ήταν το αντίβαρο στην πλουτοκρατία. Η φτώχεια μπορούσε να αντιπαραταχθεί με τον πλούτο, μόνο με αυτές τις αρετές , της ακεραιότητας, της ηθικής και της ανθρωπιάς. Ο  πλούτος του ανθρώπου ήταν η τιμιότητα. Δημιουργήθηκε έτσι μια κουλτούρα ηθικής , η οποία προσέφερε υπερηφάνεια και  Αξία στην οικογένεια. Να περπατάμε έλεγαν οι παλιοί, με το μέτωπο ψηλά και καθαρό. Όχι να περπατάμε με το κεφάλι σκυφτό.
Η κάθε οικογένεια οφείλει να εκπαιδεύεται συνεχώς και να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά της την ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια, καθαρότητα και ανθρωπιά. Το πρώτο σχολείο της ηθικής πρέπει να είναι το σπίτι , η οικογένεια. Η εντιμότητα και η ανθρωπιά είναι το φάρμακο το οποίο δημιουργούν πλείστα τόσα αντισώματα, στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης που  λέγεται διαφθορά, διαπλοκή. Είναι το φάρμακο που σκοτώνει κάθε προδιάθεση  ατιμίας και διαφθοράς.
Αυτές είναι οι Αρχές και Αξίες  μιας άλλης εποχής, των προγόνων μας. Ο Άγγλος φιλόσοφος Φραγκλίνος Βάκων ( 1561 – 1626) έλεγε: Η ευημερία ανακαλύπτει την αμαρτία , η αντιξοότητα ανακαλύπτει την αρετή.
Η σημερινή εποχή δυστυχώς είναι άκρως διαφορετική από τις πιο παλιές εποχές. Όχι γιατί δεν υπήρχε προηγουμένως διαφθορά για να λέμε την αλήθεια. Όμως σε τέτοιο ψηλό επίπεδο διαπλοκής και διαφθοράς, όπως στην σημερινή εποχή δεν υπήρχε.
Κατά την άποψη μου, το πρόβλημα της διαφθοράς στον τόπο μας, δεν είναι μόνο στην σχέση των ανθρώπων με το κράτος, αλλά και στις  σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Συμφωνώ με την άμεση ψήφιση ενός ισχυρού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου διαφάνειας το οποίο να αποθαρρύνει και να σκοτώνει κάθε προδιάθεση διαφθοράς , διαπλοκής και  ατιμίας.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην Κύπρο έφθασε στο απροχώρητο. Η έλλειψη παιδείας , ηθικής και  ακεραιότητας, η έλλειψη θετικών προτύπων στην κοινωνία, η έντονη και διαρκής καταναλωτική μανία, ο αποπροσανατολισμός από τις Αρχές και Αξίες και την Ηθική, η απληστία οδηγά την κοινωνία  στο βάραθρο της ανηθικότητας και  του εξευτελισμού.
Η διαπλοκή και η διαφθορά  δεν παρουσιάζονται μόνο στις σχέσεις των  ανθρώπων με το κράτος και τους διάφορους θεσμούς.
Μήπως η αδικία με διάφορες μορφές, η ευνοιοκρατία, το ρουσφέτι, η απληστία, η ζήλεια, η συκοφαντία, ο φθόνος, η υποκρισία, η κακία, δεν αποτελούν κομμάτια της διαφθοράς;
Κατά την άποψη μου, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε μια κοινωνία και οι συμπεριφορές και ο χαρακτήρας τους, καθορίζουν  και την ποιότητα μιας κοινωνίας και  την γενικότερη διαπλοκή και διαφθορά.
Οφείλουμε σαν κοινωνία να προστατεύσουμε τις  νέες γενιές . Να μην δηλητηριάσουμε τους νέους μας με αρνητικές και διεφθαρμένες συμπεριφορές. Ας μην γεμίζουμε τις ψυχές τους, με προβληματισμούς και ερωτήματα. Να τους υπενθυμίζουμε καθημερινά την αξία της υπερηφάνειας και της Αξίας που ο κάθε ένας αποκτά και  απολαμβάνει όταν είναι και  φαίνονται ακέραιοι και πεντακάθαροι. Να δημιουργήσουμε κουλτούρα ηθικής, ακεραιότητας και αρετής. Να εμφανίσουμε και  να προβάλουμε τα θετικά πρότυπα μας στην κοινωνία, να μην μείνουν στην γωνιά  και να βασιλεύουν τα αρνητικά πρότυπα. Να δημιουργήσουμε μια πατρίδα για την οποία όλοι να είμαστε υπερήφανοι και  όχι ντροπιασμένοι.
Ομολογουμένως , χρειάζεται μεγάλη , έντονη και καθημερινή προσπάθεια και ολομέτωπος αγώνας. Ο κάθε ένας από εμάς  μπορεί   να βοηθήσει στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Το κράτος , η βουλή , τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια, οι διάφοροι φορείς ,τα δημαρχεία, οι αθλητικοί φορείς , η εκκλησία, τα οργανωμένα  σύνολα, οι απλοί πολίτες , όλοι μας. Την λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής πρέπει να την σκοτώσουμε. Ολοι μαζί, με τις πράξεις  και το  έργο μας και όχι με τα λόγια μας και τις ευχές μας μόνο.
Να δημιουργήσουμε επιτέλους μια δυνατή κουλτούρα ανθρωπιάς και ηθικής , κτίζοντας μια κοινωνία στην οποία να ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας,  με υπερηφάνεια χαρά, και αισιοδοξία και όχι με ντροπή και διαρκή λύπη. Να καταστήσουμε κάθε μέρα μας, ημέρα αδιάφθορη με τις πράξεις  συμπεριφορές και  τις ενέργειες μας. Να δημιουργήσουμε μια Κύπρο που μας αξίζει , εμάς και των παιδιών μας.

Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα σ’ όλους .
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

Related posts