Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, ο τόπος μας μαστίζεται από διαδοχικές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Το 1999 – 2000 είχαμε το πιο επιστημονικό τέχνασμα – σκάνδαλο, του Χρηματιστηρίου. Κάποιοι γνωστοί, άγνωστοι έβαλαν στο μάτι, τις καταθέσεις του Κυπριακού λαού, τις οποίες οι πολίτες μέσα από την προσφυγιά και την σκληρή δουλειά τους, ακόμα και στο εξωτερικό, ξενιτεύτηκαν για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους. Καταλήστευσαν τον λαό μας, στήνοντας απαίσια παιγνίδια σε βάρος του χωρίς, καμιά τιμωρία!
Το 2007 ξεκίνησε μια Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, συστημικής δυναμικότητας και έκτασης η οποία ταρακούνησε όλο τον πλανήτη και τον τόπο μας συνάμα. Το 2013 η πατρίδα μας αντιμετώπισε μια Τραπεζική Κρίση, η οποία διαφοροποίησε εκ βάθρων, την κοινωνική και οικονομική δομή της κυπριακής κοινωνίας.
Πριν ακόμα συνέλθει ο τόπος μας από την τεράστια αυτή εξέλιξη, εμφανίσθηκε η Πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία πρόσθεσε στα τόσα δεινά της κοινωνίας και με την οποία πανδημία, ζούμε πλέον τραγικές συνθήκες με ανασφάλεια και αβεβαιότητες. Με απλά και σύντομα λόγια , κατέθεσα τα γεγονότα από το 2000 μέχρι σήμερα, για να αντιληφθούμε όλοι μας τις διαστάσεις της νέας εποχής και που αυτή οδηγείται.
Η περίοδος της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης το 2007, προετοίμασε το έδαφος για τα τραγικά γεγονότα το 2013. Δόθηκαν οι ευκαιρίες και οι αφορμές για να κτυπήσουν τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων τα κεκτημένα των Κυπρίων πολιτών και γενικά της Κυπριακής Κοινωνίας. Προς την κατεύθυνση τούτη δε, βοήθησαν και ντόπιοι παράγοντες και οργανωμένα σύνολα. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα λάθη και τις αδυναμίες μας.
Τι έγινε το 2013; Με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, έκλεισε μια τράπεζα, έγινε το περιβόητο κούρεμα καταθέσεων, αφού προηγουμένως κουρεύτηκαν και οι τράπεζες με τα Ελληνικά Ομόλογα, με τεράστιες ζημιές.
Φανταστείτε για μια μικρή οικονομία, όπως της Κύπρου, να γίνουν κουρέματα των καταθέσεων, τέτοιας διάστασης και να μην δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και ανατροπές. Δεν προτίθεμαι να αναλύσω τις αποφάσεις αυτές, αλλά θα καταπιαστώ με τις παρενέργειες τους. Την ίδια περίοδο με χίλιες προφάσεις και εκβιασμούς ο Συνεργατισμός πωλείται στην Ελληνική Τράπεζα.
Ενας ανθρωποκεντρικός Οργανισμός πέραν των εκατόν χρόνων, με μέλη και πελάτες την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, βάζει τέλος στην ιστορική του διαδρομή. Για την περιπέτεια του Συνεργατισμού, θα αναφερθώ εκτενέστερα, με στοιχεία σε άλλη παρέμβαση μου. Όλα τα γεγονότα που με μεγάλη συντομία ανέφερα πιο πάνω, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον λαό μας, στην κυπριακή κοινωνία. Με διάφορους τρόπους, έγινε προσπάθεια να μετριασθεί το κόστος όλων αυτών των γεγονότων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι Κύπριοι πολίτες έγιναν και οικονομικά και κοινωνικά και ψυχολογικά φτωχότεροι. Παρ’ όλο ότι ο κόσμος δεν είχε καμιά ευθύνη για τα γεγονότα και τις αποφάσεις αυτές, δυστυχώς αυτός πληρώνει τις ζημιές.
Με την πτώση του Συνεργατισμού αναφέρω ταπεινά, ότι μια ιστορικά μεγάλη και ποιοτική μεσαία εισοδηματική και κοινωνική τάξη, σε μικρό χρονικό διάστημα μετετράπη σε μια τάξη φτωχών, αδύνατων και υπερχρεωμένων πολιτών.
Η διαστρωμάτωση της Κυπριακής κοινωνίας, διαφοροποιείται και μετατρέπεται σε τάξη λίγων πλούσιων και πολλών φτωχών , με την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, παρ’ όλες τις πλούσιες , ανέξοδες και θεωρητικές δηλώσεις και ισχυρισμούς, των υπεύθυνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τοπικής ολιγαρχίας, των συμφεροντολόγων της εκάστοτε δύσκολης εποχής.
Ο Κυπριακός λαός , προσπαθεί να επιβιώσει στις τραγικές αυτές εποχές. Δισεκατομμύρια ευρώ, χρωστά στις Τράπεζες και στον Συνεργατισμό. Δεν αρκεί που έχασε τις δουλειές του και έκλεισε τις επιχειρήσεις του, τρέχει να διαπραγματευθεί τα χρέη του, τα οποία δημιουργήθηκαν από όλην αυτή την κατάσταση και τα τραγικά γεγονότα.
Αρρωσταίνει, αυτοκτονεί, πεθαίνει. Οι ηγετίσκοι και οι ντόπιοι συμφεροντολόγοι όμως καλά διαβιούν, πλουτίζοντας και δημιουργώντας κέρδη για τους εαυτούς τους.
Γνωρίζω καλά την κυπριακή κοινωνία και τα προβλήματα τους. Οι άνθρωποι θα νοιώσουν ανακούφιση όταν κυρίως ξεπληρώσουν τα Δάνεια τους και τις υποχρεώσεις τους στις Τράπεζες και στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
Μέσα σε πολλά άρθρα μου για τα ΜΕΔ, από το 2003, επαναλαμβάνω την θέση ότι τα Δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν, διότι δόθησαν για συγκεκριμένους σκοπούς, και είναι ευθύνη τεράστια η εξόφλησης τους.
Ταυτόχρονα τόνιζα και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι οι Τράπεζες και η ΚΕΔΙΠΕΣ, οφείλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον αγώνα δίκαια, ευαίσθητα, ανθρωποκεντρικά , με ηθική και σεβασμό προς τους Δανειολήπτες. Σεβασμό και εκτίμηση, προς τους ανθρώπους οι οποίοι χωρίς να ευθύνονται βρίσκονται σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, αβοήθητοι και απελπισμένοι. Δεν είναι όλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτοί είναι ελάχιστοι.
Γνωρίζουμε τις συμπεριφορές των Τραπεζών. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για τις ενέργειες και συμπεριφορές τους. Η τοκογλυφία είναι μέσα στο αίμα τους, είναι η κουλτούρα τους, εμπεδωμένη εδώ και πολλά χρόνια.
Η ΚΕΔΙΠΕΣ, αυτή που κληρονόμησε τον Συνεργατισμό και τα υπάρχοντα του, οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, ανθρώπινη, φιλική, ευαίσθητη και διαλεκτική. Επειδή πολλά λέχθηκαν για τον Συνεργατισμό, σε μια περίοδο λαϊκιστικής έξαρσης και δαιμονοποίησης του, ισχυρίζομαι ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, σε σύγκριση με την κρατική βοήθεια και υποστήριξη , είναι περισσότερα και όχι λιγότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορεί η ΚΕΔΙΠΕΣ να μας παρουσιάσει την μέχρι σήμερα λογιστική κατάσταση των διαφόρων οικονομικών παραμέτρων , τον ισολογισμό της.
Διαισθάνομαι, νοιώθω με βάση τις πληροφορίες που έχω , ότι οι συμπεριφορές της ηγεσίας της ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι ανάλογες με αυτές των Εμπορικών Τραπεζών.
Επειδή η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι Τραπεζικό Ίδρυμα και δεν έχει τις πάμπολλες απαιτήσεις της Ε.Κ.Τ. νοιώθει μια δύναμη εξουσίας και υπεροχής και δεν βοηθά και δεν διαπραγματεύεται δίκαια, σωστά και ανθρώπινα με τους διάφορους Δανειολήπτες του Συνεργατισμού. Μια παράμετρος την οποία συχνά επικαλούνται είναι τα περιουσιακά στοιχεία των Δανειοληπτών. Περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσα από τους αγώνες τους μια ζωή, ολόκληρης της οικογένειας τους. Δεν σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ενός Δανειολήπτη, να εκλαμβάνονται ως λάφυρα για Τοκογλυφικές πρακτικές. Την Τοκογλυφία ο Συνεργατισμός την σκότωσε χρόνια πολλά πριν με την ίδρυση και δημιουργία του. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί η ΚΕΔΙΔΕΣ να συμπεριφέρεται ως Τοκογλύφος.
Η κύρια επιδίωξη της ΚΕΔΙΠΕΣ, πρέπει να είναι μια δίκαιη διευθέτηση, χωρίς να ζημιώνει η εταιρεία. Πρέπει να αναζητείται μια λύση η οποία να ικανοποιεί και τα δύο μέρη, παρ’ όλο ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση.
Η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν πρέπει να εποφθαλμιά την ακίνητη περιουσία του άλλου. Δεν είναι η δουλειά της αυτή. Στόχος της πρέπει να είναι, μέσα από τους κώδικες συμπεριφοράς και ηθικής, να βρίσκει λύσεις, δίκαιες και αποδεκτές.
Δεν πρέπει να είναι η στρατηγική τους η αρπαγή της περιουσίας των Δανειοληπτών. Δεν συμφέρει η συμπεριφορά αυτή, η φτωχοποίηση των ανθρώπων, η φτωχοποίηση της κοινωνίας , η φτωχοποίηση της οικονομίας, η φτωχοποίηση του τόπου μας, και της πατρίδας μας.
Τελειώνοντας ακόμα μια φορά υπενθυμίζω, ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι ο απόγονος του Ιστορικού Κυπριακού Συνεργατισμού και έχει σοβαρή ευθύνη, αυτή την διαχρονική ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ανθρωπιά, να την συνεχίσει, με επαγγελματική κουλτούρα και κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη και ευαισθησία.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου