Το Gazzetta γράφει για το ήθος του προπονητή της Κ17 του Ολυμπιακού ο οποίος έκανε την κίνηση της χρονιάς στον αγώνα με τον Απόλλωνα.

Εάν το ευ αγωνίζεσθαι είναι απλώς ένα ζητούμενο στον αθλητισμό, όταν μιλάμε για παιδιά και για τμήματα υποδομών πρέπει να θεωρείται απαρέγκλιτος κανόνας. Συνεπώς, στη σημερινή μας περιήγηση στα σημαντικότερα γεγονότα του Σαββατοκύριακου θα σταθούμε πρωτίστως σε όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο του Πανοράματος Φυλής. Παράλληλα, εγκαινιάζουμε την ενότητα «Πρωταγωνιστής», όπου θα παρουσιάζουμε ένα πρόσωπο ή σύλλογο που ξεχωρίζει στις διοργανώσεις υποδομών της Super League.

Στη μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος Κ17, ο Απόλλων πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας του σε επίπεδο υποδομών επί του Ολυμπιακού, επικρατώντας 2-1 σε ματς που έγιναν… τα πάντα. Στο 35΄ ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα έπεσε και παρέμεινε στο έδαφος μετά από σύγκρουση με συμπαίκτη του. Ο διαιτητής αδράνησε χαρακτηριστικά, παρότι οι παίκτες (και των δύο ομάδων) περίμεναν σφύριγμά του.

Τελικά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα. Αμέσως, ο προπονητής του, Δημήτρης Μαυρογενίδης, έδωσε εντολή στους παίκτες του να επιτρέψουν στους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν, όπως και έγινε, υπό τις επευφημίες όσων παρακολούθησαν το ματς. Η κίνησή του μετράει διπλά, αν αναλογιστούμε ότι είναι ένας προπονητής που βρίσκεται υπό πίεση, παρόλα αυτά δεν το σκέφτηκε δευτερόλεπτο για να πράξει το σωστό και γι’ αυτό του αξίζουν τα εύσημα.

Στο β΄ ημίχρονο το ματς έγινε «ροντέο» με τον Απόλλωνα να προηγείται με πέναλτι του πρώτου σκόρερ του Κωσταδήμα στο 65΄, τον Ολυμπιακό να πιέζει και να κερδίζει πέναλτι στο 90΄. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μοίρας ο γκολκίπερ των γηπεδούχων απέκρουσε εντυπωσιακά.

Και ποιος ήταν αυτός; Όχι ο Ζακόπουλος που ξεκίνησε το ματς και τραυματίστηκε στη φάση του πρώτου γκολ, αλλά ο Νικολούδης που τον αντικατέστησε. Ήταν φαίνεται γραφτό, αφού ο Ζακόπουλος έλεγε στο ημίχρονο «πονάω, αλλά μπορώ να συνεχίσω», όμως ο προπονητής του δεν ήθελε να ρισκάρει.

Οι στόπερ Παπαδόπουλος, Δόριζας και ο επιθετικός Καλύμνιος πανηγύρισαν ακόμα πιο έντονα, προερχόμενοι από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και αντιμετώπισαν τους παλιούς τους συμπαίκτες.

Παναθηναϊκός Κ17- Πράσινο χατ-τρικ από νίκες

Το Σαββατοκύριακο ανήκε (και) στον Παναθηναϊκό. Η Κ19 νίκησε 1-0 στη Λαμία σε ένα πολύ «ζόρικο» ματς, σε γήπεδο εντελώς ακατάλληλο και με το παιχνίδι να ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια ειδικά από την πλευρά των γηπεδούχων. Κρίθηκε από γκολ του Νάσου Νταμπίζα ο οποίος εξελίσσεται σε πολύτιμη μονάδα για την ομάδα του Βαγγέλη Σάμιου που «πάτησε» κορυφή. Η Κ17 έκανε πολύ μέτρια εμφάνιση εναντίον του ουραγού Πανιώνιου, του οποίου επικράτησε 3—0 στο Κορωπί. Φάνηκε ξανά, όμως, ότι αυτή η γεμάτη ταλέντο ομάδα παιδιών του 2005 ακόμα «ψάχνεται». Η Κ15 βρίσκεται σε «δαιμονιώδη» φόρμα και πέρασε με 3-2 επί του Άρη από τη Νέα Ραιδεστό με τον προπονητή Φώτη Παπαπαναγή να έχει βρει έναν κορμό 7-8 παιδιών που μπορούν εύκολα να σταθούν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Το ματς παρακολούθησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κ17, Αλέξανδρος Αλεξιάδης.

Τέλος το αήττητο της Κ17 της ΑΕΚ

Για την ΑΕΚ, αντίθετα, το Σαβββατοκύριακο δεν ήταν καλό. Στο γήπεδο του Ηφαίστου, έπεσε το «κάστρο» της Κ17 που γνώρισε την πρώτη της ήττα μετά από εννέα αγωνιστικές. Οι γηπεδούχοι του Ατρόμητου επικράτησαν 1-0 με σκόρερ τον Κώστα Μπέκο. Ο Βολιώτης εξτρέμ είναι ένα από τα παιδιά που αφίχθησαν στο Περιστέρι πριν από δύο χρόνια, μαζί με τους Πιζάνια, Αγγέλη, Λέντζα και μένουν στους ξενώνες του συλλόγου. Πρωταγωνίστησαν στην σπουδαία Κ15 του συλλόγου η οποία έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος τη σεζόν 2019/20 και ηττήθηκε στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό. Η σημερινή Κ17 αποτελείται κατά κύριο λόγο από αυτά τα παιδιά και δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες να έχει βρει τα «πατήματά» της, θέτοντας υποψηφιότητα για το final four.

Η Κ15 της ΑΕΚ πέρασε εύκολα 3-1 από το Ηράκλειο επί του ουραγού ΟΦΗ, όμως χάνει τον ηγέτη της. Ο Δημήτρης Ανδριώτης τραυματίστηκε στον ώμο και θα μείνει εκτός για περίπου τρεις εβδομάδες. Θα λείψει από σημαντικά ματς της ομάδας του, αλλά το κυριότερο είναι ότι ίσως δεν προλάβει να είναι έτοιμος στις κλήσεις της εθνικής, όπου η παρουσία του ήταν δεδομένη.

ΑΕΚ Κ17 – Γκολάρες από Κωστούλα, Δαρβίρα στον Κορυδαλλό

Ένα άλλο αήττητο που έσπασε ήταν αυτό της Κ15 του ΠΑΟΚ, που πήγε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον Κορυδαλλό ως η μοναδική ομάδα όλων των διοργανώσεων της Super League με απόλυτο ρεκόρ (5Χ5 νίκες). Ηττήθηκε 3-1 καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αφού κυριάρχησαν ολοκληρωτικά στο χώρο του κέντρου, πέτυχαν και τρία γκολ που συνήθως βλέπουμε από πολύ πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές. Το πρώτο με «ψαλίδι» του Μπάμπη (γιου του Θανάση) Κωστούλα και τα άλλα δύο με ατομικές ενέργειες και «σλάλομ» του Χρήστου Δαρβίρα. Καταγράφονται όλα αυτά στο μπλοκάκι του αυτόπτη μάρτυρα Άγγελου Χατζόπουλου ο οποίος προγραμματίζει σύντομα τις πρώτες κλήσεις παιδιών στην εθνική Κ15 για προπονήσεις στον Άγιο Κοσμά.

Έτσι ο ΠΑΟΚ οπισθοχώρησε (μετά την Κ19) και στην Κ15, όμως σταθερή αξία παραμένει η Κ17 με τη δέκατη συνεχόμενη νίκη της (2-0 στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού) και εξασφαλισμένη την πρωτιά στον βόρειο όμιλο. Εκεί, όπου την έκπληξη κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες ανέβηκαν δεύτεροι μετά το 5-1 επί του Βόλου, παρά την απουσία του πρώτου σκόρερ τους, Τζίμι Σάλο και «βλέπουν» final four.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ – Απόλλων Σμύρνης

Δεν είναι μόνο η νίκη επί του Ολυμπιακού στην Κ17 που συνδυάστηκε με το «διπλό» της Κ19 στο Αγρίνιο (1-0 τον Παναιτωλικό). Είναι ότι η «Ελαφρά Ταξιαρχία» μεταμορφώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και ο αριθμοί το αποδεικνύουν: το 2020/21 ολοκλήρωσε τις 13 αναμετρήσεις με συγκομιδή 5 βαθμών στην Κ19, ενώ τώρα έχει 11 σε 9 ματς. Ομοίως, στην Κ17 έχει 12 βαθμούς σε 9 αγώνες, ενώ πέρσι πήρε 2 στις 6 αγωνιστικές που διεξήχθησαν.

Ο επικεφαλής των ακαδημιών και προπονητής της Κ19, Λευτέρης Βελέντζας εξηγεί τους λόγους στο Gazzetta:

«Γίνεται σοβαρή επένδυση στις ακαδημίες και ο πρόεδρος Παναγιώτης Μονεμβασιώτης βρίσκεται στο πλευρό μας. Στην Κ19 υπάρχουν τέσσερις επαγγελματίες και άλλα τρία παιδιά που προπονούνται με την πρώτη ομάδα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Οι συνεργάτες μου Παντελής Μπούσιας στην Κ17 και Γιάννης Πολίτης στην Κ19 κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι ότι βρήκαμε ένα καλό γήπεδο για να προπονούμαστε στο Πανόραμα και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη θέληση του προέδρου, είναι νομίζω τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Παρόλα αυτά το γηπεδικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια για όλα τα τμήματά μας. Θεωρώ ότι εφέτος κάνουμε μια αξιόλογη προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα βάζουμε και τις βάσεις για την επόμενη περίοδο αφού έχουμε πολύ καλά 5άρια στην Κ17 που από του χρόνου θα πλαισιώσουν τα 4άρια μας και μαζί με κάποιους του 2003 που θα γίνουν επαγγελματίες, θα είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί».