Διανύουμε εβδομάδα Εθνικής ομάδας και η διακοπή στα πρωταθλήματα επιτρέπει συζητήσεις και σχόλια για κάθε κατηγορία.

Μαζί μας σήμερα Κυριακή (14/11) ο παλαίμαχος άσος και νυν τεχνικός ποδοσφαίρου, Γιάννης Ταραλίδης.

Ο 40χρονος πλέον κυπροποιημένος Ελλαδίτης πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς (2004-07), του ΟΦΗ (2007-09), του Λεβαδειακού (2009-11), του ΑΟ Γλυφάδας (2011-12), της Δόξας Δρόμας (2012-13), της Νέας Σαλαμίνας (2013-14), του Ερμή Αραδίππου (2014-15, 2017-19), του Κισσαμικού (2015-16), της Καρμιώτισσας Πολεμιδιών (2016-17), του ΠΟ Ξυλοτύμπου (2019) και του Αστέρα Μενεού (2020), μιλά στο Balla για όλους και για όλα.

Για την Ομόνοια Αραδίππου U14 που έχει υπό την ευθύνη του εδώ και ενάμισι χρόνο, το πρώταθλημα πρώτης κατηγορίας, τη δεύτερη κατηγορία, τα δεδομένα στις Ακαδημίες, αλλά και για την κατάσταση στην Εθνική Κύπρου.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Balla:

Καλημέρα Γιάννη, που σε βρίσκουμε σήμερα;

«Βρίσκομαι στις Ακαδημίες της Ομόνοιας Αραδίππου και ασχολούμαι με την Κ14 από πέρσι το καλοκαίρι και τώρα κλείνουμε ενάμισι χρόνο σχεδόν με τους συνεργάτες μου. Γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά από όλο το επιτελείο. Αυτό φαίνεται και με πράξεις γιατί προωθούνται αρκετά παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, όπως ήταν ο στόχος μας και αυτό είναι πολύ ευχάριστο για όλους μας».

 

Α’΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά από εννιά αγωνιστικές έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας ή όχι;

«Όχι, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος. Νομίζω ότι κάθε χρόνο αυτές οι ομάδες που βρίσκονται νωρίς στην πρώτη εξάδα στη συνέχεια βρίσκονται κάπου αλλού, αν όχι στη θέση τους. Διότι αργότερα υπάρχουν ανακατατάξεις γιατί υπα΄ρχουν απώλειες βαθμών. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρόνο ακόμη».

Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΛ βρίσκονται πίσω στη βαθμολογία. Φταίει η παρουσία τους στην Ευρώπη για αυτό;

«Δώσανε ναι μεγάλη έμφαση στο να πετύχουν κάποια θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη και να λάβουν κάποια έσοδα στο ταμείο τους. Δώσανε μεγαλύτερη έμφαση εκεί παρά στο πρωτάθλημα, κάτι που φάνηκε από τα αποτελέσματα και από την κόπωση των παικτών. Φάνηκαν και άτυχοι σε κάποια παιχνίδια. Θεωρώ ότι στη συνέχεια αυτές οι ομάδες λόγω του ότι έχουν αποκλειστεί από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα επικεντρωθούν στο πρωτάθλημα και είμαι σίγουρος ότι επειδή είναι μεγάλες και ιστορικές ομάδες θα ανακάμψουν».

Έπαιξες τον Ολυμπιακό Πειραιώς, σε μια περίοδο που έφερε την ετικέτα του πολυπρωταθλητή Ελλάδας για πολλά χρόνια. Την ίδια ετικέτα έφερε και το ΑΠΟΕΛ μέχρι πέρσι. Μπορεί να την επανακτήσει ή τελείωσε η παντοδυναμία του;

«Έτσι ακριβώς. Το ΑΠΟΕΛ όμως είναι μια μεγάλη ομάδα με μεγάλη δυνάμη. Δεν έκανε το ιδανικό ξεκίνημα κάτι που πρέπει να περίμεναν και οι ίδιοι. Με κάποιες μεταγραφές και πίστωση χρόνου σίγουρα θα δούμε ένα διαφορετικό ΑΠΟΕΛ στη συνε΄χεια και θα ανεβαίνει. Δεν μπορεί κανείς να ξεγράφει το ΑΠΟΕΛ».

Είναι ομάδα έκπληξη ο Άρης φέτος ή αυτό που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα πίστωσης αρκετού χρόνου στον Λιάσο Λουκά;

«Ο Άρης όχι μόνο από τα αποτελέσματα, αλλά από την εικόνα που βγάζει κάθε αγωνιστή αποτελεί έκπληξη. Αυτό οφείλεται από τη δουλειά του επιτελείου του Λιάσου, αλλά και από τη σωστή διαχείριση στον προγραμματισμό, Παίζει πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και έχει ο Λιάσος με τους ποδοσφαιριστές και το επιτελείο του αποδείξει ότι ο προγραμματισμός που έγινε ήταν σωστός».

Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό Λευκωσίας; Ήρθε από τη Β’ Κατηγορία και έφτασε μέχρι και τον τελικό κυπέλλου πέρσι… Φέτος είναι ξανά ομά΄δα για πρώτη εξάδα…

«Κατατάσσω τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στις ομάδες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους μεγάλους και να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω κάθε αγωνιστική. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από το νέο προπονητή με φιλοδοξίες και η διοίκηση έκανε σωστή διαχείριση. Είναι ομάδες νεοφώτιστες, αλλά παλαιότερα έγραψαν τη δική τους ιστορία στην κατηγορία και οι παράγοντες΄ τους έχουν εμπειρία».

Η πορεία της νεοφώτιστης ΠΑΕΕΚ τι εντυπώσεις σου έχει αφήσει;

«Μπορώ να πω ότι θα δυσκολευτεί αρκετά, όχι λόγω της βαθμολογικής της κατάταξης ή της δυνατότητάς της, αλλά λόγω μικρότερου εκτοπίσματος. Σίγουρα θα πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα για να παραμείνει στην κατηγορία. Η πίεση και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ΠΑΕΕΚ η παραμονή… ».

Συμφωνείς ότι με όσα είδαμε τα τελευταία χρόνια, Πάφος FC, Δόξα και Εθνικός αξίζουν περισσότερα στη φετινή σεζόν ή όχι;

«Από τις τρεις ομάδες, νομίζω ότι η μόνη ομάδα που δεν έχει δείξει τα αναμενόμενα φέτος σε σχέση με πε΄ρσι είναι ο Εθνικός. Μαζί με την ΠΑΕΕΚ είναι από τώρα σε δύσκολη θέση και πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τον υποβιβασμό».

Υπάρχουν δηλαδή ομάδες που αδικούν εαυτόν ή ο ανταγωνισμός και η αλλαγή δεδομένων είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων;

«Ο βαθμολογικός πίνακας δεν είναι πάντα ο καθρέφτης του τι αξίζει η κάθε ομάδα. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή, ότι υπάρχει αρκετός δρόμος στη σεζόν και τα δεδομένα για την κάθε εξάδα είναι διαφορετικά. Τα δεδομένα ναι αλλάζουν πιο εύκολα και θα υπάρξουν ανακατατάξεις στη βαθμολογία».

B’ KATHΓΟΡΙΑ

ΕΝΠ, Αλκή, Ερμής και Καρμιώτισσα προηγούνται στο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας μετά από οκτώ αγωνιστικές…

«Είναι ομάδες που έχουν πέρσι από την πρώτη κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια και είναι από τα φαβορί για να επανέλθουν. Εάν δεν παρουσιάζονται μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος σοβαρές αυτές οι ομάδες τότε το έργο τους θα είναι δύσκολο για την πρώτη τετράδα».

Η Νέα Σαλαμίνα είναι αρκετά πίσω. Μπορεί να ανακάμψει;

«Επειδή και σε αυτή την κατηγορία υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτές τις κατηγορίες τα ρόστερ και οι παίκτες δεν φέρνουν πάντα μόνοι τους την άνοδο. Έχει δυνατό υλικό και μπάτζετ η Νέα Σαλαμίνα, αλλά δεν έχει δείξει αυτό που περίμενε ο κόσμος της. Αν διαχειριστούν σωστά το κλίμα και με κάποιες αλλαγές τον Γενάρη, θα διορθωθεί η κατάσταση… ».

Όπως και στην Α’ Κατηγορία έτσι και στη Β’ Κατηγορία έχουμε ομάδα έκπληξη. Αυτή της Ολυμπιάς Λυμπιών…

«Δεν το περίμενα ότι θα βρίσκεται τόσο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα η Ολυμπιάς. Το μόνο που έχω να πω είναι συγχαρητήρια για τους ανθρώπους εκεί για τη δουλειά που κάνουν».

Ανακοίνωσε τον Νίκο Παναγιώτου η ομάδα του ΑΣΙΛ, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θε΄ση. Μπορεί να πετύχει το θαύμα της παραμονής;

«Είναι ένας έμπειρος προπονητής. Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο το έργο του. Όμως ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα. Υπάρχει αρκετός χρόνος. Έχει να διανύσει ένα Γολγοθά. Γνωρίζει όμως ο ίδιος καλά την κατηγορία και καλά κάνουν και τον εμπιστεύονται. Δεν πρέπει να τον πνίξουν, πρέπει να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να μπορέσει να υπερβάλει αυτόν και με κάποιες αλλαγές τον Γενάρη να πετύχει στο τέλος της σεζόν τον στόχο της παραμονής…».

Τι πήγε λάθος με Σπύρο Μπαξεβάνο στην Ομόνοια Αραδίππου;

«Όταν μια ομάδα την ξεκινάει με ένα προπονητή με το τιμ του από το καλοκαίρι και υπάρχουν προβλήματα στον προγραμματισμό, τότε στην πρώτη στραβή την πληρώνει σχεδόν πάντα ο προπονητής. Δυστυχώς στην Κύπρο και στην Ελλάδα όποιοι δεν μπορούν να διώξουν κάτι άλλο, διώχνουν τον προπονητή. Διώχνουν τον ένα που έχει την ευθύνη. Δεν δίνεται πίστωση χρόνου για να διορθωθούν λάθη και αυτό ούτε και σε εμένα αρέσει….».

Κράτησε τελικά τον Βαλεντίν Ιγνάτοβ η διοίκηση…

«Για εμένα αυτή τη στιγμή είναι ο ιδανικότερος προπονητής για την Ομόνοια Αραδίππου. Είναι χρόνια στην ομάδα. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και άνθρωπος. Έχει και αυτός τη δική του ιστορία. Γνωρίζει το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και την ψυχολογία των παικτών. Βρίσκεται εκεί αρκετό καιρό και καλά έκανε η διοίκηση και τον εμπιστεύτηκε. Όπως είπα και πριν πρέπει όμως να δίνεται πίστωση χρόνου στους προπονητές. Τουλάχιστον ένας χρόνος, ό,τι και να συμβαίνει…».

Γενικά είσαι υπέρ της αλλαγής προπονητών σε αυτή τη φάση της σεζόν; Ποια είναι η ιδανική περίοδος για να αλλάζει προπονητή μια ομάδα;

«Το πιο ιδανικό για εμένα προσωπικά είναι να δίνεται πίστωση χρόνου στους προπονητές και να μην γίνονται αλλαγές κάθε 1-2 αγωνιστικές. Σε όποια κατηγορία και αν παίζεις. Είναι μεγάλο κεφάλαιο αυτό και πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορετικές λύσεις από το να φταίει πάντα για τους όλους ο ένας…».

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Είναι η πρώτη χρονιά που δουλεύεις σε Ακαδημίες;

«Αυτή τη στιγμή κλείνω οκτώ χρόνια δουλεύοντας σε ακαδημίες. Έχω μια σημαντική εμπειρία θεωρώ. Κάθε χρόνο και πιο έμπειρος και μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά καινούργια πράγματα και αλλάζει ο τρόπος σκε΄ψης…».

Ποια τα δικά σου συμπεράσματα για τα παιδιά των Ακαδημιών και το ταλέντο που υπάρχει στην Κύπρο;

«Ταλέντο υπάρχει άφθονο. Ειδικά από πέρσι που ανέλαβα τους Κ14 στην Ομόνοια Αραδίππου έχω συναντήσει σε κάθε αγωνιστική ακαδημίες με απίστευτο υλικό. Αν κάποιος έρθει και παρακολουθήσει τα παιχνίδια θα βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα. Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες ομάδες λόγω της θέσης μου, αλλά αυτό πρέπει να τονιστεί».

Έχουν μέλλον τα παιδιά που αγωνίζονται σε Ακαδημίες ομάδων Β’ Κατηγορίας στην Κύπρο ή όχι;

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, το έχετε δει και οι ίδιοι, το έχουμε δει και εμείς, ότι ενδιαφέρον υπα΄ρχει μόνο από τους προπονητές τους. Δεν φαίνεται να υπάρχει όμως από τις αρχές του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, έχει καταντήσει η ίδια καραμέλα ξένοι-ξένοι-ξένοι. Και δεν υπονοώ κάτι κακό για την ΚΟΠ. Εννοώ για κάποιους παράγοντες που θέλουν να λένε ότι όλα είναι όμορφα. Ε δεν είναι έτσι και τα αποτελέσματα είναι εκεί. Θέλουμε να έχουμε μέλλον σαν κυπριακό ποδόσφαιρο; Να επενδύσουμε πρώτα στα μικρά παιδιά και με το σωστό τρόπο…».

Γιατί ένας γονιός να στείλει τα παιδιά του σε μια Ακαδημία όπως της Ομόνοιας Αραδίππου και όχι σε μια ιδιωτική;

«Οι ιδιωτικές ακαδημίες έχουν διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικά είναι τα δεδομένα και σε ένα σύλλογο. Είναι διαφορετικές οι ευκαιρίες που δίνονται σε σχέση με τη ενσωμάτωσή τους στις πρώτες ομάδες των συλλόγων. Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι δεν διαφέρουν. Ο κάθε προπονητής όπου και  αν δουλεύει αξίζει σεβασμού και γνωρίζω ότι γίνεται καλή δουλειά από τους πλείστους συνάδελφους».

Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε ως προπονητές σε αυτές τις μικρές ηλικίες;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις Ακαδημίες στην Κύπρο είναι οι γονείς. Κανένας άλλος. Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ ότι δεν αφήνουν τους προπονητές να δουλέψουν πάνω στα παιδιά τους και παρεμβαίνουν στο έργο τους, επηρεάζοντας πράγματα και καταστάσεις. Χρειάζεται υπομονή και εμπιστοσύνη στους ειδικούς».

 

ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ

Προκαλεί και σε εσάς μελαγχολία και απογοήτευση η πορεία της Εθνικής Κύπρου;

«Σίγουρα όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Με τις ακαδημίες παρακολουθήσαμε και με άλλες ακαδημίες την εικόνα της ομάδας από κοντά. Η εικόνα που βγάζει η ομάδα είναι απογοητευτική. Όχι μόνο από τα αποτελέσματα, αλλά από το ίδιο το παιχνίδι. Δεν είναι αυτό που θέλουμε εμείς. Ούτε αρέσει στα παιδιά. Είναι πολύ πιο μεγάλο το αντίκτυπο στα παιδιά από ότι στους μεγάλους. Αυτό ναι με πληγώνει…».

Τι πάει λάθος και ποια η δική σας άποψη στο τι πρέπει να διορθωθεί;

«Σε αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε θέση εμείς που έχουμε υπό την ευθύνη μας ομάδες παιδιών ή εγώ προσωπικά. Καταλαβαίνουν όμως όλοι ότι είναι θέμα παικτών. Δεν μπορεί κάποιος που παίζει στη Β’ Εθνική ή στην Γ’ Εθνική να μην έχει θέση σε αυτή την ομάδα ή να μην μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχουν ανάγκες στο ρόστερ. Κλειστήκαμε σε ένα καβούκι του ότι πρέπει να έχουν θέση μόνο οι σταρ. Ε δεν είναι έτσι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να βρούμε λύσεις…»

Τάσος Θεοδώρου