Η πιο…ζημιωμένη ομάδα, από τον καιρό που εισάχθηκε από την ΚΟΠ ο κανονισμός των δύο Κυπρίων στην 11άδα, ήταν μέχρι πρόσφατα η ΑΕΚ.
Σαν…είδος πολυτελείας, ήταν ο καλός Κύπριος στο ρόστερ της. Προσπάθησε είτε με το Μάριο Αντωνιάδη, είτε με το Ματία Σπόλιαριτς, είτε και με το Θωμά Ιωάννου, να βρει λύσεις, όμως και πάλι, τα πρόστιμα, έπεφταν…σαν βροχή.
Οι εκάστοτε προπονητές, με την αρωγή και της διοίκησης στα πλείστα ματς, κατέβαζαν την ομάδα στο γήπεδο χωρίς έστω ένα Κύπριο και κάποτε είχε ένα.
Ένα σκηνικό, το οποίο άρχισε να διαφοροποιείται από την περσινή σεζόν, με την προώθηση νεαρών Κυπρίων.
Στην τότε ομάδα όμως, που βρέθηκε από νωρίς εκτός στόχων και κατά γενική ομολογία, ήταν ίσως η πιο αδύνατη των τελευταίων χρόνων.
Αλλάζει όμως, πλέον ολότελα το σκηνικό. Στη νέα και φιλόδοξη ΑΕΚ, φιγουράρουν στην 11άδα δύο και τρεις Κύπριοι. Και δεν είναι μόνο λόγω του κανονισμού για να αποφύγει το πρόστιμο, αλλά είναι καθαρά, λόγω ποδοσφαιρικής αξίας των Κυπρίων που βρίσκουν θέση στην ομάδα του Νταβίντ Καταλά.
Μέχρι και Κύπριο τερματοφύλακα βρήκε η νέα ΑΕΚ. Ειλικρινά, δεν μπορώ να θυμηθώ, πριν πόσα χρόνια, η ομάδα, είχε κύπριο βασικό κήπερ.
Ο Ιωακείμ Τούμπας, επέστρεψε, όχι για να μείνει, αλλά για να καθιερωθεί στην ομάδα και πολύ πιθανόν να πάρει κλήση στην Εθνική Ανδρών.
Ο Ραφαήλ Μάμας στη μεσαία γραμμή, λειτουργεί σαν μηχανάκι και είναι πλέον παίκτης απαραίτητος στο πλάνο του Καταλά.
Μπήκε αθόρυβα και ο Κύπρος Χριστοφόρου, ο οποίος δείχνει έτοιμος να «τα βάλει» τόσο με τον Μιλίσεβιτς όσο και με τον Γκονζάλεθ και να γίνει αυτός βασικός κεντρικός αμυντικός.
Έχει ακόμα τους Γιώργο Ναούμ, Νικόλα Εγγλέζου και Ανδρέα Μακρή, οι οποίοι έρχονται συνήθως από τον πάγκο, ενώ άρχισαν και στην 11άδα, είναι ακόμα στον…προθάλαμο οι Αναστασίου και Καλαιτζής. Ας μη ξεχνάμε επίσης τους Παρασκευά και Σιαθά, οι οποίοι στάθηκαν άτυχοι με το σοβαρό τραυματισμό τους.
Όλα, τα θετικά και ενθαρρυντικά μαζεμένα δηλαδή. Από τη μία, η ομάδα με αισθητή αγωνιστική βελτίωση. Μεταμορφωμένη σε σχέση με εκείνο το προβληματικό πρόσωπο που παρουσίασε στην 1η αγωνιστική, ενώ ταυτόχρονα, η διοίκηση αποφεύγει την πληρωμή προστίμου στην ομοσπονδία και ο κόσμος, είναι αλήθεια, ότι νοσταλγούσε και ήθελε να δει μία καλή ομάδα αλλά μεταγγισμένη από…αίμα (ποδοσφαιρικό) από την Κύπρο!

Μιχάλης Παπαγεωργίου