Κάποτε, γράφαμε εμείς και λέγατε εσείς, ότι υπήρχε ένα ισχυρό λόμπι στην ΚΟΠ, το οποίο καθοδηγούσε όπως ήθελε και αναλόγως συμφερόντων και γνωριμιών ανάμεσα σε άλλα την Εθνική ομάδα της Κύπρου.
Ο ένας εν φίλος του Κουτσοκούμνη .Ο άλλος επειδή εν του ΑΠΟΕΛ και επειδή επίσης ήταν υπεύθυνος των εθνικών, ο ΑΠΟΕΛΙΣΤΑΣ Χάρης Λοϊζίδης βολευόταν και είτε γινόταν ομοσπονδιακός προπονητής, είτε αν ήταν ποδοσφαιριστής, λάμβανε κλήση στην Εθνική.
Το λόμπι αυτό διαλύθηκε. Ο Κουτσοκούμνης έφυγε από τη ζωή (ο θεός να τον προσέχει), ο Λοϊζίδης αντικαταστάθηκε, αλλά η Εθνική Κύπρου, πάει από το κακό στο χειρότερο.
Άρα λοιπόν, δεν ήταν λόγω του πιο πάνω λόμπι που η Εθνική Κύπρου ήταν κομπάρσος σε κάθε διοργάνωση.
Γιατί αν ήταν ευθύνη δική τους, στα επόμενα τρία χρόνια με τη νέα τάξη πραγμάτων, γιατί δεν βελτιώθηκε η κατάσταση;
Πήγαμε διαβάθμιση στο Nations League και όπου νάναι τερματίζουμε τελευταίοι στη  βαθμολογία του ομίλου που συμμετέχουμε στην εν εξελίξει διοργάνωση.
Τι να φταίει άλλο άραγε; Για μένα, η ευθύνη δεν μπορεί να είναι ενός ή δύο ή τριών ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις για την ομάδα.
Πιθανόν, να έχει ευθύνη ο πρόεδρος της ΚΟΠ, επειδή έφερε τον Κωστένογλου, όπως τον έφερε. Και συμφώνησαν τότε μαζί του, όλα τα άλλα στελέχη που αποτελούν την Εθνική ομάδα.
Πιθανόν επίσης, να έπρεπε ο κύριος Κούμας, να λάβει κάποιες άλλες παραμέτρους, υπόψη του πριν προχωρήσει με ένα προπονητή που δεν έχει καν υποφερτό βιογραφικό και τον έφερε όπως λέγεται γιατί «έπρεπε να τον φέρει» μετά από υποδείξεις άλλων!
Ούτε ευθύνη π.χ του τεχνικού διευθυντή της ΚΟΠ, είναι το σημερινό σκηνικό στην Εθνική. Άλλωστε, ο Σάββας Κωνσταντίνου, έχει παραμεληθεί σε απόλυτο μάλιστα βαθμό,  και ούτε προπονήσεις επί Κωστένογλου δεν πάει να παρακολουθήσει.
Που καταλήγω; Αυτοί είμαστε σαν Εθνική ομάδα και σαν ποδόσφαιρο της Κύπρου. Προσέξτε, της Κύπρου και όχι σε ομαδικό επίπεδο, αφού εκεί κάνουμε τις επιτυχίες που κάνουμε, έχοντας την αρωγή και των ξένων παικτών.
Μείναμε στην ιδέα και άποψη, ότι διαθέτουμε πληθωρικό ταλέντο Κυπρίων παικτών. Στην πράξη όμως, αποδεικνύεται το αντίθετο. Έγινε ανανέωση με το Γιόχαν Βάλεμ και με τον Κωστένογλου συνεχίστηκε αλλά ενισχύθηκε και με έμπειρους παίκτες.
Πάλι όμως το ίδιο αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν, ο Κούμας που έφερε τον Κωστένογλου, έχει μεν ευθύνη, όμως δεν είναι μόνο του Κωστένογλου το πρόβλημα.
Ένα απλό παράδειγμα; Θυμηθείτε τη φάση που έκαναν το 2-2 οι Μαλτέζοι. Ο Νικόλας Ιωάννου κάνει αδικαιολόγητο φάουλ, εκτός περιοχής και όταν εκτελέστηκε το φάουλ, όλη η άμυνα της Εθνικής μας, αντέδρασε σαν άμυνα ομάδας Αγροτικού πρωταθλήματος!
Πάμε παρακάτω. Η Εθνική Κύπρου, υποφέρει από δική της ανικανότητα. Λόγω αδυναμίας των διεθνών, λόγω του ότι επίσης, δεν είναι ούτε για τους διεθνείς η βασική τους προτεραιότητα.
Υποφέρει ακόμα, λόγω του ότι αποφασίζουν για…πάρτι της άτομα τα οποία δεν έπαιξαν ποτέ τους ποδόσφαιρο. Εδώ δεν χρειάζεται αναφορά ονομάτων.Απλά ο καθένας ξέρει ποιοι απαρτίζουν ( βλέπε διαχρονικά) την επιτροπή εθνικών ομάδων, ενώ ξέρει ακόμα, ότι κανένας πρόεδρος της ΚΟΠ, ο οποίος αποφασίζει για τον προπονητή και άλλες θέσεις, δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.
Και καταλήγω με το εξής. Η Εθνική Κύπρου, όσα χρόνια και αν περάσουν όσοι προπονητές και να έρθουν, όποιοι και αν είναι οι διεθνείς, δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω με τη νοοτροπία και με το καθεστώς εκείνο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για την συγκεκριμένη ομάδα.

Μιχάλης Παπαγεωργίου