Στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» κοντράρονται το βράδυ της Κυριακής (24/10) οι δύο ομάδες που κατέκτησαν τελευταίες πρωτάθλημα στην Ελλάδα και που φαντάζουν ως εκ των μεγαλύτερων φαβορί και για το φετινό. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Το φαληρικό γήπεδο έχει υπάρξει το μεγάλο όπλο των Πειραιωτών από τότε που άνοιξε ξανά τις πύλες του το 2004, ωστόσο υπάρχει μία ομάδα που έχει καταφέρει να φύγει από εκεί με τη νίκη περισσότερες φορές απ’ ό,τι οι δύο έτεροι μεγάλοι αντίπαλοι, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Ο λόγος για τον «Δικέφαλο του Βορρά», που έχει έξι νίκες σε 25 επισκέψεις στο «Γ. Καραϊσκάκης» τα τελευταία 17 χρόνια.

Την ίδια ώρα, «πράσινοι» και Ένωση έχουν… πέντε αθροιστικά, δύο οι μεν (αμφότερες στο πρωτάθλημα) και τρεις η δε (δύο στο πρωτάθλημα, μία στο Κύπελλο).

Τα έξι «διπλά» του ΠΑΟΚ είναι μοιρασμένα κατά το ήμισυ μεταξύ της προ Σαββίδη και της μετά Σαββίδη εποχής. Τρεις φορές είχαν αποδράσει οι Θεσσαλονικείς με τη νίκη από το Φάληρο προτού τους ανεβάσει επίπεδο ο Ιβάν.

Η πρώτη είχε έρθει τη σεζόν 2005/06, με τον ΠΑΟΚ να γίνεται τότε η πρώτη ελληνική ομάδα που είχε νικήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο νέο του γήπεδο. Η ομάδα του Γιώργου Κωστίκου είχε περάσει με 2-1 από το άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», με τον Τουρέ να ανοίγει το σκορ για τους «ερυθρόλευκους» και τον Κωνσταντινίδη να ανατρέπει τα δεδομένα με δύο τέρματα μέσα σε ένα πεντάλεπτο (66’, 71’). Αξίζει να σημειωθεί πως την χρονιά εκείνη, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το νταμπλ, μετρώντας συνολικά 5/5 σε ματς με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ!

Η συνέχεια δόθηκε με δύο συνεχόμενες επικρατήσεις τη σεζόν 2009/10. Η αρχή είχε γίνει με το 1-0 χάρη σε γκολ του Εντίνιο τον Ιανουάριο, για την κανονική διάρκεια της Super League, με τους Θεσσαλονικείς να επαναλαμβάνουν το εν λόγω αποτέλεσμα στα playoffs, με τέρμα του Ίβιτς. Αυτές είναι και οι μοναδικές συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ εις βάρος των Πειραιωτών.

Για να έρθει το επόμενο «διπλό», χρειάστηκε να περάσουν 4,5 χρόνια. Με τον Ιβάν Σαββίδη πλέον στο τιμόνι και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη, τον Δεκέμβριο του 2014 ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε με 2-1 από το Φάληρο χάρη σε γκολ των Αθανασιάδη και Περέιρα. Ο Φουστέρ είχε ισοφαρίσει προσωρινά, με τους Θεσσαλονικείς να παίρνουν τελικά τη νίκη και να ξεφεύγουν στο +5 στη βαθμολογία. Η συνέχεια πάντως, δεν ήταν ανάλογη, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν τελικό τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις σεζόν για να καταφέρει να ανέβει τελικά στην κορυφή. Τη σεζόν 2018/19, ο οιωνός τίτλου δόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ένα ασύλληπτο αυτογκόλ του Βούκοβιτς είχε επιτρέψει στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να φύγει με τους τρεις βαθμούς από το Φάληρο, παρότι ο Ολυμπιακός είχε δημιουργήσει σωρεία ευκαιριών. Ήταν νωρίς στη σεζόν, όμως κάπου εκεί οι «ασπρόμαυροι» είχαν καταλάβει πως εκείνη ήταν η χρονιά τους.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να επιστρέψει στις επιτυχίες έναν χρόνο μετά, όταν η πανδημία του κορωνοϊού μετέτρεψε τη σεζόν σε… ατελείωτη. Την 35η αγωνιστική, ήτοι 9η των playoffs, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε σε αδιάφορο βαθμολογικά ματς εκείνη του Αμπέλ Φερέιρα, με ένα γκολ του Μιχάι στο 90’ να διαμορφώνει το τελικό 1-0 για τους Θεσσαλονικείς και να στερεί από τους «ερυθρόλευκους» το πολυπόθητο αήττητο πρωτάθλημα, μία στροφή πριν το τέλος.