Όσοι ασχολούνται με το αγγλικό ποδόσφαιρο, πιθανότατα γνωρίζουν το όνομα του Μπεν Μπρέρετον. Του 22χρονου επιθετικού που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στα γήπεδα της Championship, με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ αρχικά και εν συνεχεία της Μπλάκμπερν Ρόβερς, την οποία φορά ακόμα.
Γεννημένος στο Στόουκ-ον-Τρεντ, ο νεαρός φορ εκπροσώπησε την εθνική ομάδα της Αγγλίας σε επίπεδο Κ-19 και Κ-20, όμως δεν κατάφερε, μέχρι τώρα, να παίξει με τα «τρία λιοντάρια» στο επίπεδο των… μεγάλων. Κάτι που πέτυχε εντέλει με τη Χιλή
Βλέπετε, ο Μπέντζαμιν Άντονι Μπρέρετον, όπως είναι το φουλ όνομα, γεννήθηκε το 1999 από Χιλιανή μητέρα, η οποία είχε παντρευτεί Άγγλο αστυνομικό. Γέννημα θρέμμα του Στάφορντσαϊρ, πέρασε επτά χρόνια στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εν συνεχεία βρέθηκε σε εκείνες της αγαπημένης του Στόουκ. Το… όνειρο σταμάτησε μετά από μια διετία, το 2015, όταν και αποχώρησε για τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το ντεμπούτο στην Championship ήρθε το 2017, με τον Μπρέρετον να μετρά εννέα γκολ σε 57 συμμετοχές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Το 2018, οι Ρόβερς της Μπλάκμπερν τον απέκτησαν ως δανεικό και μέσα σε λίγους μήνες με μόνιμη μεταγραφή έναντι επτά εκατομμυρίων λιρών.
Αυτήν την στιγμή, διανύει την τέταρτη σεζόν του στο «Ίγουντ Παρκ», με απολογισμό μέχρι τώρα 19 τέρματα σε 100 συμμετοχές. Φέτος μάλιστα, έχει προλάβει να σκοράρει δέκα φορές σε δώδεκα μόλις ματς.
Αφορμή όμως για τούτο εδώ το κείμενο δεν είναι τόσο τα κατορθώματα του Μπεν στην Αγγλία, όσο εκείνα στα γήπεδα της νοτίου Αμερικής. Μέχρι πέρυσι, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν είχε σκεφτεί ούτε για πλάκα το ενδεχόμενο να παίξει κάποτε με τη Χιλή.

Όλα ξεκίνησαν από το… Football Manager 2021! Ο Μαρκ Χίτσεν, που εκτελούσε χρέη σκάουτερ του παιχνιδιού για τους αγαπημένους του Ρόβερς, έμαθε τυχαία, από μία μίνι συνέντευξη του παίκτη σε match programme, πως μπορεί να παίξει και με τη Χιλή ελέω της καταγωγής της μητέρας του.
Όπως είπε ο Χιτς, «σκέφτηκε πως πρέπει να γίνει αναβάθμιση της καρτέλας του παίκτη στο παιχνίδι. Δεύτερη εθνικότητα, Χιλή. Και μετά έγινε χαμός. Ο Μπεν άρχισε να λαμβάνει μηνύματα στο Instagram, σημαίες της Χιλής, σχόλια-προσκλήσεις να παίξει με την εθνική Χιλής. Μίλησα με έναν Χιλιανό συνεργάτη του FM. Μου είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε θέμα. Έγινε μία καμπάνια στο Twitch μια Παρασκευή βράδυ και μέχρι τη Δευτέρα ήταν σε όλες τις χιλιανές εφημερίδες. Είχε δημιουργηθεί μέχρι και hashtag στα social media, το #BreretonALaRoja».
Κάπως έτσι, χάρη και στην καλή σεζόν που έκανε πέρυσι με την Μπλάκμπερν, ο Μπρέρετον κλήθηκε στη «ρόχα» στις 24 Μαΐου του 2021, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια σε Αργεντινή και Βολιβία.
Παρότι δεν έπαιξε, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Μαρτίν Λασάρτε για το Copa America της Βραζιλίας, τον Ιούνιο. Κάπου εκεί ήρθε το ντεμπούτο, στο 1-1 με τους μετέπειτα πρωταθλητές Αργεντίνους, όταν και πέρασε ως αλλαγή στο 77’.
Στην επόμενη αναμέτρηση, με τους Βολιβιανούς, μπήκε και στη βασική ενδεκάδα και μόλις στο 10’ πέτυχε το πρώτο του γκολ! Το γκολ αυτό έδωσε στη Χιλή και τη μοναδική της νίκη στη διοργάνωση, με τον Μπρέρετον να γίνεται σύνθημα στα χείλη των Χιλιανών – που βέβαια δεν μπορούσαν, λόγω Covid-19, να βρεθούν κοντά στην ομάδα.

«Αν μου το έλεγες πριν από έναν χρόνο, θα έλεγα πως είσαι τρελός» είπε ο ίδιος, που μπορεί να μην έπαιξε στα ματς προκριματικών του Σεπτεμβρίου, όμως υπολογίζεται κανονικά για τις επερχόμενες αναμετρήσεις με Περού (08/10) και Παραγουάη (11/10), όχι όμως και για εκείνη με τη Βενεζουέλα (15/10), λόγω των περιορισμών ελέω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «στη Χιλή είχα πάει μονάχα μία φορά, έξι μηνών. Όταν ξεκίνησα να πάω στην αποστολή είχα άγχος, όμως μόλις γνωρίστηκα με την ομάδα και την αποστολή, όλα πήγαν καλά. Δεν με άφησαν να τραγουδήσω το “Feliz Navidad”, όμως είπα το “Wonderwall”, είμαι σίγουρος πως κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε.
Στα social media, η στήριξη από τους οπαδούς ήταν απίστευτη. Μπορεί να μην τους έχω δει ακόμα από κοντά, όμως μου στέλνουν συνέχεια μηνύματα. Στην αρχή μου έστελναν και δώρα, έλαβα πάνω από 50 κουτιά με σοκολατάκια»!
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο αντίκτυπος στο image του παίκτη, τεράστιος. Μέσα στο καλοκαίρι, βρέθηκε να παίζει σε διαφήμιση της Pepsi στη Χιλή, ενώ οι ακόλουθοί του στο Instagram δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, φτάνοντας από 80.000, τους 800.000…

Μέσα σε όλα, άλλαξε και το… όνομά του! Ακολουθώντας την νοτιοαμερικάνικη παράδοση, πρόσθεσε το επώνυμο της μητέρας του, έτσι η φανέλα του γράφει πλέον Μπρέρετον Ντίας.
Και μια και πιάσαμε τις φανέλες, ένα ωραίο στόρι για το κλείσιμο. Όταν η αποστολή της Χιλής ετοιμαζόταν να αφήσει το Σαντιάγκο για το Copa America στην Βραζιλία, ένας πιτσιρίκος ονόματι Κριστομπάλ εμφανίστηκε με μία φανέλα της «ρόχα». Είχε φροντίσει να γράψει το όνομα του Μπρέρετον με χαρτοταινία (!), συγκινώντας τον 22χρονο επιθετικό.
Φρόντισε λοιπόν να σταλεί στον πιτσιρικά μία… κανονική φανέλα, την οποία όπως βλέπετε παρακάτω, τιμά και με το παραπάνω…