Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αντιμετωπίζει για πολλοστή φορά στην καριέρα του τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Τι λέει η προϊστορία.

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» στην καριέρα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι το αποψινό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (20:30). Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού θα βρεθεί αντίπαλος του Ολυμπιακού, αλλά η… 19η! Ο ασπρομάλλης προπονητής έχει αντιμετωπίσει 16 φορές ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή τους «ερυθρόλευκους» και άλλες δύο ως προπονητής του «Γηραιού».

Ως παίκτης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε μεγάλη καριέρα στον Ηρακλή και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος. Σε 16 αγώνες, 13 για το πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο, είχε απολογισμό μόλις τρεις νίκες μεν, ωστόσο αποδείχτηκε σκληρό καρύδι για τους Πειραιώτες, αφού έξι φορές έφυγε ηττημένος και η ομάδα του πήρε επτά φορές ισοπαλία. Μάλιστα, σε οκτώ αγώνες εκτός έδρας απέναντι στους «ερυθρόλευκους» έχει φύγει αήττητος στα μισά ματς παίρνοντας ισοπαλία.

Μάλιστα έχει σκοράρει κατά του Ολυμπιακού, στις 22 Οκτωβρίου του 1995 και την ήττα με 2-1 στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης». Τότε είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 50’, αλλά οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με δύο γκολ του Αντρέι Γιουσκόβιακ στο 3’ και το 74’. Θυμηθείτε τα γκολ εκείνου του αγώνα και δείτε το γκολ του Γιοβάνοβιτς στα δύο λεπτά του βίντεο:

Ως προπονητής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει βρεθεί δύο φορές αντίπαλος του Ολυμπιακού. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2002 για την τρίτη αγωνιστική ο Ηρακλής με γκολ του Φοφόνκα Έντερσον στο 92’ είχε πάρει ισοπαλία 2-2 στη Νέα Ευκαρπία, σε ένα ματς που είχε προηγηθεί στο 2’ με τον Μάρτσιν Μίετσελ για να ανατρέψουν το σκορ οι Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 39’ και Ζιοβάνι στο 82’.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2007, για την 21η αγωνιστική, στη σκιά της θλιβερής επετείου της τραγωδίας της Θύρας 7, ο Ολυμπιακός είχε επιβληθεί 2-0 του Ηρακλή στο Φάληρο. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 31’ με πέναλτι που είχε κερδίσει ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Νέρι Καστίγιο στο 70’ από ασίστ του «Τζόλε» ήταν οι σκόρερ των Πειραιωτών.