Τα λάθη που έφεραν τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε μειονεκτική θέση απέναντι στο Ισραήλ αναλύει ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο ο επί σειρά δεκαετιών ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα φαίνεται να ευθύνεται σημαντικά.

Στην περίπτωση του νεκρού πια ηγέτη της Χεζμπολάχ, τα λάθη του στοίχισαν τελικά την ίδια του τη ζωή. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η απόφασή του να παραμείνει στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι τον παρότρυνε να φύγει από εκεί ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν.
«Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει πληγεί σημαντικά» αναλύει στο ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής ο Πολ Σάλεμ.
«Ο χαρισματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ έφυγε. Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας έχει βγει από το «κάδρο». Χτυπιούνται οι επικοινωνίες τους. Έχουν χάσει την αποτρεπτική τους δύναμη ενάντια στο Ισραήλ και δεν έχουν καμία άμυνα ενάντια στις εναέριες επιθέσεις του. Ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ που ήταν η υπεράσπιση των χωριών του νότου δεν υπάρχει πια, γιατί όλοι έχουν εκκενώσει» σχολίασε ο ίδιος.
Με την υπεράσπιση του νότιου Λιβάνου κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ο Νασράλα
Εν ολίγοις, η Χεζμπολάχ προοριζόταν να είναι ο προστάτης του Λιβάνου από το Ισραήλ. Ο Νασράλα ήταν κεντρική φιγούρα και υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ έγινε ο βασικός λόγος για τον οποίο το Ισραήλ τερμάτισε τη 18χρονη κατοχή του νότιου Λιβάνου το 2000, εξαντλημένο πια από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Η δημοφιλία του μεταξύ των Σιιτών του Λιβάνου πηγάζει ακριβώς από αυτή τη μικρή νίκη, από αυτή την αποχώρηση, η οποία ενίσχυσε τη θέση και τη δύναμη της Χεζμπολάχ στη χώρα συνολικά.
Η στιγμή που οι εντολές Νασράλα – ως αντίποινα βέβαια στο θάνατο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης – για εκτοξεύσεις ρουκετών στο Ισραήλ, ήταν και η στιγμή που το Ισραήλ, με την άμεση απάντησή του ανέδειξε τις αδυναμίες της Χεζμπολάχ.
Αποκαλύφθηκε, όμως επίσης και η αδυναμία του Ιράν. Μετά από δύο πυραυλικές επιθέσεις, μια τον Απρίλιο και μια την πρώτη εβδομάδα τον Οκτώβρη, αποκαλύφθηκε το Ιράν δεν μπόρεσε να διεισδύσει στην αεράμυνα του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που δεν έχει χρησιμοποιήσει, και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει την ικανότητα των μαχητών της Χεζμπολάχ – που έχουν σκληραγωγηθεί από τις ανελέητες μάχες του παραλθόντος- να συντηρήσουν τον ανταρτοπόλεμο.
Επιπλέον, ενώ οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν προκάλεσαν μόνο μικρές ζημιές σε περιορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εάν αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονταν σε άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

Τα βασικά λάθη Νασράλα και Ιράν – Υποτίμησαν το Ισραήλ
Ένας βασικός λάθος υπολογισμός που έκαναν ο Νασράλα και οι μουλάδες της Τεχεράνης ήταν το γεγονός πως υποτίμησαν το πόσο έχει αλλάξει το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου.
Σοκαρισμένοι από τα γεγονότα που σημειώθηκαν ένα χρόνο πριν, που τους έπιασαν στον «ύπνο» ενώ εκείνοι δρούσαν ανενόχλητοι στη Γάζα, οι Ισραηλινοί έγιναν πλέον έτοιμοι για όλα. Εξ ου και ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς και η απόφαση να οξύνει την ένταση με τη Χεζμπολάχ – πρώτα με αεροπορικές επιδρομές και τώρα με τη χερσαία εισβολή- ακόμα και αν κινδυνεύει να διεισδύσουν ρουκέτες και πύραυλοι στην αεράμυνά τους και να προκαλέσουν μαζικές απώλειες στο Ισραήλ.

«Ο Νασράλα υποτίμησε το Ισραήλ. Αυτό είναι μια επανάληψη του λάθους που έκανε το 2006», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Πληροφοριών Άμυνας του Ισραήλ, Μάικλ Μίλστάιν. Αφού ολοκληρώθηκε ο πόλεμος των 34 ημερών, 18 χρόνια πριν, ο Νασράλα παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν θα είχε διατάξει τη σύλληψη των Ισραηλινών στρατιωτών αν ήξερε ότι αυτό θα προκαλούσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αν ήξερα στις 11 Ιουλίου ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε σε έναν τέτοιο πόλεμο, θα το έκανα; Όχι, απολύτως όχι».
Αντίστοιχα, φαίνεται ότι δεν έκανε σωστές εκτιμήσεις για το Ισραήλ και αυτή τη φορά, καθώς η 7η του Οκτώβρη έκανε τους Ισραηλινούς ακόμη λιγότερο ανεκτικούς απέναντι στη Χεζμπολάχ. Η υπομονή τους «εξαντλήθηκε μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023», δήλωσε ο Μάθιου Σάβιλ του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών της Βρετανίας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Λονδίνο.

Στρατιωτική υπεροχή και συστήματα πληροφοριών
Ένας άλλος λανθασμένος υπολογισμός του Νασράλα και του Ιράν ήταν η υποτίμηση της στρατιωτικής υπεροχής και των δυνατοτήτων πληροφοριών του Ισραήλ. Απέτυχαν να εκτιμήσουν πόσο καλά είχαν διεισδύσει στις τάξεις της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στο Ισραήλ να παγιδεύσει τα συστήματα επικοινωνιών της, να εντοπίσει κορυφαίους ηγέτες και διοικητές -συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης του τόπου διαμονής του Νασράλα, που ήταν ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό για χρόνια- και να τους δολοφονήσει.
Και ενώ η Χεζμπολάχ έχτιζε και τελειοποιούσε το δίκτυο σηράγγων της στο νότιο Λίβανο, η Μοσάντ έσκαβε βαθύτερα μέσα στο σιιτικό κίνημα. Και από αυτή την άποψη, η εκστρατεία της Χεζμπολάχ για την υποστήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη – αφήνοντας τη στρατιωτική δομή, τους σχηματισμούς και τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της πολύ πιο ανοιχτά στην παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον Milshtein, προσέφερε επίσης περισσότερες ευκαιρίες στρατολόγησης για τη Μοσάντ.
«Πολλές από τις αξιοποιήσιμες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται τώρα προέρχονται από πράκτορες και όχι μόνο από τεχνολογικά μέσα», συμπλήρωσε.

«Δώρο Θεού» στον Νετανιάχου οι άμεσες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, η απόφαση του Ιράν να προβεί σε ευθείες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, φαίνεται πως αποτελεί ακόμη μια λάθος εκτίμηση των πιθανών κινήσεων του Ισραήλ και των δυνατοτήτων του.
«Για τον Νετανιάχου, αυτό ήταν ένα δώρο του Θεού» λέει το Politico. Για καιρό «έβλεπε» την Τεχεράνη πίσω από κάθε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και τους κατηγορούσε, μέχρι που τελικά «χτύπησαν» και τον επιβεβαίωσαν. Στο μεσοδιάστημα, όμως, ο Νετανιάχου μπόρεσε να μετατρέψει τα πυραυλικά «χτυπήματα» σε πλεονέκτημα, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός εχθρός ήταν ξεκάθαρος και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Τεχεράνη.
Από την πλευρά του, ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, που διέταξε τα στρατεύματα της χώρας του να περάσουν τα σύνορα το 2006, ανησυχεί ότι για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου μιλάει μόνο με όρους νίκης, ενώ παραλείπει να περιγράψει τι θα ακολουθήσει μετά. «Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η στρατηγική εδώ», δήλωσε στο Politico.
Αλλά ό,τι κι αν συμβεί, ο Σάλεμ πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ θα αντέξει. «Θα επιβιώσουν. Μπορούν ακόμα να πολεμήσουν και έχουν ρουκέτες που μπορούν να εκτοξεύσουν στο Ισραήλ. Αλλά οποιαδήποτε πραγματική ανάκαμψη θα πάρει πολλά, πολλά χρόνια», κατέληξε.

Πηγή: Cnn.gr