Στην εκκίνηση της σεζόν 2021/22, την πρώτη με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι του, ο Παναθηναϊκός επένδυσε 5,8 εκατ. ευρώ σε αγορές και νέα συμβόλαια ποδοσφαιριστών, ανεβάζοντας το (τότε) μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος για τη συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Μπάτζετ που αυξήθηκε λίγο παραπάνω τον Ιανουάριο του 2022 με τον δανεισμό του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και μια σειρά από ανανεώσεις που έγιναν.

Φέτος μόνο για τις αγορές των παικτών που αποκτήθηκαν -4+1 νέοι παίκτες με αγορά ή δανεισμό, συν τις εξαγορές των Ντραγκόβσκι και Γεντβάι (οι Μαξίμοβιτς και Μπάλντοκ αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι)- οι πράσινοι πλήρωσαν 25.450.000 ευρώ.

Ήτοι 2,65 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα ήταν όλος ο προϋπολογισμός του ποδοσφαιρικού τμήματός τους πριν από μόλις 3 χρόνια.

Η ζωή κάνει… κύκλους άλλωστε κι απ’ τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έσβησε κομμάτι με το κομμάτι το εταιρικό χρέος του (54,7 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017), κάθε χρόνο ανεβάζει σταθερά και σε πολύ μεγάλα ποσοστά το μπάτζετ του, επιζητώντας την ποιοτική αναβάθμιση και κυνηγώντας το μεγάλο απωθημένο του, την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη χαρά της οποίας έχει να γευτεί απ’ τον Μάιο του 2010!

Το εφετινό καλοκαίρι οι πράσινοι έκαναν κινήσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας πολύ μεγάλα ποσά σε παίκτες που ήρθαν για να τον ανεβάσουν επίπεδο σε όλες τις θέσεις.

Με τους αριθμούς να ξεπερνούν στα απόλυτα σύνολά τους, ακόμη και την εποχή της πολυμετοχικότητας.

Και παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν έκανε ούτε μία πώληση –αρνούμενος διαστημικές προτάσεις 30 εκατ. ευρώ απ’ την Αγγλία για τον Φώτη Ιωαννίδη- είναι πλέον σε θέση να ξοδέψει (πολλά) περισσότερα στην αγορά, έχοντας ένα πολύ μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο σε σχέση με τα προηγούμενα 5-10 χρόνια (περίπου 10 εκατ. ευρώ), έσοδα απ’ την Ευρώπη (πέρσι πήρε περί τα 12 εκατ. ευρώ απ’ την ευρωπαϊκή παρουσία του), αλλά και τις αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της τελευταίας διετίας που φτάνουν τα 15 με 20 εκατ. ευρώ και καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ’ την ιδιοκτησία του.

Το εφετινό καλοκαίρι το τριφύλλι έριξε στην αγορά το ποσό των 38.850.000 ευρώ (μόνο για τη χρήση της σεζόν 2024/25) σε πληρωμές σε ομάδες για την αγορά ποδοσφαιριστών και στα συμβόλαια των νέων αποκτημάτων του.

Ποσό πολύ μεγάλο το οποίο αναλύεται ως εξής:

*25.450.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε σε άλλα κλαμπ:

  • 7,2 εκατ. ευρώ για την αγορά του Τετέ, εκ των οποίων τα 4.750.000 ευρώ πληρώθηκαν στην Γαλατάσαραϊ και τα υπόλοιπα 2.450.000 ευρώ καταβλήθηκαν για την αποπληρωμή του προστίμου που είχε επιδικαστεί απ’ τη FIFA προς τη Σαχτάρ το οποίο δεν είχε πληρώσει ποτέ η τουρκική ομάδα. Και το κατέβαλε ο Παναθηναϊκός για να ξεμπλοκάρει οριστικά η μεταγραφή του Βραζιλιάνου.
  • 6 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την αγορά του 55% των δικαιωμάτων του Φακούντο Πελίστρι. Για τον Ουρουγουανό υπάρχουν και μπόνους στόχων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμα.
  • 4,5 εκατ. ευρώ προς τον Λεβαδειακό για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού (45%-50%) που είχε διατηρήσει η ομάδα της Βοιωτίας για τα δικαιώματα του Φώτη Ιωαννίδη το καλοκαίρι του 2020.
  • 3,5 εκατ. ευρώ στη Μίντιλαντ για την απόκτηση του Ίνγκι Ίνγκασον.
  • 1,75 εκατ. ευρώ στην Σπέτσια για την εξαγορά του Μπαρτλομιέι Ντραγκόβσκι.
  • 1 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς του Τιν Γεντβάι απ’ την Λοκομοτίβ Μόσχας.
  • 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Φίλιπ Μαξ απ’ την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
  • 500.000 ευρώ για τον δανεισμό του Αζεντίν Ουναχί απ’ τη Μαρσέιγ.

*13.400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Αντίστοιχα πολύ μεγάλα είναι και τα ποσά που έδωσε ο Παναθηναϊκός και στα συμβόλαια των νέων αποκτημάτων του.

Ο Τετέ παίρνει ετησίως 2,7 εκατ. ευρώ (ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στην πολυμετοχικότητα έπαιρναν από 2,5 εκατ. ευρώ), ο Νεμάνια Μαξίμοβιτς 2 εκατ. ευρώ καθαρά, ο Φακούντο Πελίστρι κι ο Αζεντίν Ουναΐ από 1,8 εκατ. ευρώ, ο Ίνγκι Ίνγκασον και ο Φίλιπ Μαξ από 1,2 εκατ. ευρώ, ο Τιν Γεντβάι 1 εκατ. ευρώ, ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι 900.000 ευρώ και ο Τζορτζ Μπάλντοκ 800.000 ευρώ.

Το σύνολο των νέων συμβολαίων του Παναθηναϊκού φτάνει λοιπόν τα 13.400.000 ευρώ μόνο για την εφετινή αγωνιστική περίοδο.

Με το όλο ποσό να ανεβαίνει στα 17.178.000 ευρώ εάν συνυπολογιστεί και η εφορία των παραπάνω συμβολαίων, ήτοι οι μεικτές απολαβές τις οποίες καταβάλει συνολικά το κάθε κλαμπ.

*Έχουν προβλεφθεί και μπόνους στόχων ύψους 2 εκατ. ευρώ

**Εξαγορά του ποσοστού μεταπώλησης που είχε ο Λεβαδειακός κι έφτανε το 45%

***Το εν λόγω ποσό αφορά το «ενοίκιο» δανεισμού του απ’ τη Μαρσέιγ με την οψιόν αγοράς του να έχει οριοθετηθεί στα 11,5 εκατ. ευρώ.