Η ΑΕΚ προχωράει σε μια πολύ σημαντική μεταγραφή, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τον Αντονί Μαρσιάλ για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Ο 28χρονος Γάλλος φορ αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το βράδυ της Τετάρτης 18/09 προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στους κιτρινόμαυρους.
Ο Μαρσιάλ ξεκίνησε την καριέρα του με πολλές υψηλές προσδοκίες. Πήρε το βραβείο Golden Boy το 2015, του καλύτερου νέου παίκτη στον κόσμο, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν τον απέκτησε από τη Μονακό συμφώνησε να πληρώσει έξτρα χρήματα τους Μονεγάσκους αν κατακτούσε τη Χρυσή Μπάλα.
Τελικά η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη και από το 2021 άρχισε η πτωτική του πορεία. Στην ΑΕΚ ο Γάλλος διεθνής φορ θα ψάξει την αγωνιστική αναγέννηση. Να δείξει πράγματα από όσα μπορεί να προσφέρει στο χορτάρι και δεν τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια.
Το SPORT24 σάς παρουσιάζει κάποια από τα σκέλη της πορείας του. Η Λιόν, το ξεπέταγμα στη Μόνακο και φυσικά η Γιουνάιτεν στην οποία αγωνίστηκε 8.5 χρόνια.
Ο Πατρίς Εβρά που του έδωσε τα παπούτσια του και το πρώτο άλμα
Ο Μαρσιάλ γεννήθηκε στο Παρίσι και έκανε το πρώτα βήματα της καριέρας του στη Λες-Ουλί, ομάδα από την οποία έκαναν τα πρώτα βήματα της ποδοσφαιρική τους καριέρας ο Τιερί Ανρί (με τον οποίο παρομοιάστηκε πολλές φορές ως στυλ παιχνιδιού) και ο Πατρίς Εβρά. Από την ηλικία 12-13 ετών ξεχώρισε στις ακαδημίες της ομάδας και φάνηκε ότι μπορεί να κυριαρχήσει και φτάσει ψηλά.
Μάλιστα σε ηλικία 12 ετών μπήκε κυριολεκτικά στα παπούτσια του Πατρίς Εβρά. Ο Γάλλος πρώην μπακ της Γιουνάιτεντ είχε στενούς δεσμούς με το παριζιάνικο κλαμπ και παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη του νεαρού Μαρσιάλ, ενώ μάλιστα ο Αντονί έλαβε και φόρεσε παπούτσια του Εβρά, παρότι τότε ήταν 12 ετών, όπως εξιστορούν δύο προπονητές του στην ακαδημία.
Την ίδια χρονιά ωστόσο ο Αντονί Μαρσιάλ πήγε για δοκιμαστικά στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν μπήκε ποτέ στις ακαδημίες της. Το μεγάλο βήμα έγινε δύο χρόνια μετά, όταν τον ανακάλυψαν σκάουτερ της Λιόν και εντάχθηκε στις ακαδημίες των λιονταριών.
Εκεί ξεχώρισε στη δεύτερη σεζόν στην Κ17 της Λιόν, όταν πέτυχε 21 γκολ σε 32 παιχνίδια και ήρθαν οι πρώτες κλήσεις στην εθνική Γαλλίας για την Κ16 και την Κ17. Η ιστορία του σε επαγγελματικό επίπεδο ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 2012.
Ήταν ένας αγώνας για το Europa League κόντρα στη Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα, όταν ο 16χρονος τότε Μαρσιάλ περνούσε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Γιασίν Μπενζιά (που έχει αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό). Αυτή ήταν η πρώτη του παράσταση στο ιστορικό Ζερλάν.
Η μετακίνηση στη Μονακό, η ταχύτατη εκτόξευση και η συνύπαρξη με κορυφαία ονόματα
Στη Λιόν έπαιξε μόλις τέσσερα παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και μαγνήτισε το βλέμμα της Μονακό. Οι Μονεγάσκοι διέκριναν το ταλέντο του και έβγαλαν από τα ταμεία τους πέντε εκατομμύρια ευρώ για τον 17χρονο τότε Μαρσιάλ, ένα ποσό που ανέβηκε με τα μπόνους επίτευξης στόχων.
Ο Γάλλος φορ έκανε ντεμπούτο στις 24 Νοεμβρίου αντικαθιστώντας τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Το πρώτο του γκολ στο πριγκιπάτο ήρθε έξι μέρες μετρά κόντρα στη Ρεν. Με τη Μονακό υπέγραψε δύο επεκτάσεις συμβολαίων (που έφτασαν να έχουν χρονική διάρκεια μέχρι και το καλοκαίρι του 2019), ωστόσο παρέμεινε για μια διετία, καθώς συνεργάστηκε κυρίως με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ αλλά και με τον Κλαούντιο Ρανιέρι.
Στην τελευταία του σεζόν έκανε και το μεγάλο ξεπέταγμα στη Μονακό, όταν έκλεισε τη σεζόν ως ο πρώτος της σκόρερ στο πρωτάθλημα μαζί με τον Μπερνάρντο Σίλβα με εννέα γκολ. Οι Μονεγάσκοι είχαν εκείνη τη σεζόν στη γραμμή κρούσης τους τον πολύπειρο Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ (που σταμάτησε στα επτά γκολ), τον Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος όμως ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα τραυματισμού.
Μαζί με τον Μαρσιάλ ως νεανίες ήταν και ο Αργεντινός φορ Γκουίντο Καρίγιο και ο άλλοτε φορ του Ολυμπιακού και του Άρη, Αμπουμπακάρ Καμαρά (τότε 20 ετών). Φυσικά δεν ήταν οι μοναδικοί αστέρες που είχε για συμπαίκτες, μιας και η Μονακό είχε μια εξαιρετική φουρνιά νεαρών παικτών όπως οι Καράσκο, Λούκας Οκάμπος, Φαμπίνιο και Τιεμουέ Μπακαγιόκο που τώρα αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ.
Η μεταγραφή ρεκόρ, το εντυπωσιακό ξεκίνημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια Σερ Άλεξ και Φαν Χάαλ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έκανε δικό της με ένα ποσό το οποίο μαζί με τα μπόνους έφτασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών εκείνη την εποχή. Ένα ποσό που θα μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, μιας και υπήρχε μπόνους επίτευξης στόχου, ακόμα και της κατάκτησης της Χρυσής Μπάλας. Αυτά τα εξωφρενικά μπόνους έφεραν στο επίκεντρο της κριτικής το αν άξιζε να δώσει η Γιουνάιτεντ αυτά τα χρήματα.
“Ο Άντονι είναι ένας εκ φύσεως ταλαντούχος, νέος, πολυλειτουργικός επιθετικός με μεγάλες δυνατότητες. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σύλλογος για να συνεχίσει την εξέλιξή του“, δήλωνε ο τότε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λουίς Φαν Χάαλ.
Η εκκίνησή του στους κόκκινους διαβόλους ήταν εντυπωσιακή. Το ντεμπούτο του ήταν σε ντέρμπι με τη Λίβερπουλ στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ολντ Τράφορντ. Ένα ονειρεμένο ντεμπούτο, καθώς πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με εκπληκτικό σόλο, κάνοντας το 3-1. Εκεί “κόπασε” η κριτική για το κόστος της μεταγραφής.
Στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός σκόραρε δις σε ένα διπλό στο Σεν Μέρις (3-2) επί της Σαουθάμπτον. Ο μήνας του μέλιτος έκλεισε με γκολ επί της Ίπσουιτς για το Λιγκ Καπ. Η εντυπωσιακή εκκίνηση προκάλεσε και τα κολακευτικά λόγια του μεγαλύτερου προπονητή της ιστορίας των κόκκινων διαβόλων και ενος εκ των κορυφαίων στο ποδόσφαιρο (για κάποιους είναι ο κορυφαίος). Του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Ο σπουδαίος τεχνικός είχε δηλώσει για τον Μαρσιάλ. “Ο Αντονί Μαρσιάλ μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το αγόρι είναι ότι δεν έχει πανικό. Δεν νομίζω ότι μπορείς να το διδάξεις. Βρέθηκε μπροστά από την εστία τρεις φορές και δεν είχε πανικό“.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 αναδείχθηκε παίκτης του μήνα. Τόσο από την ίδια την Premier, όσο και από τους φιλάθλους της ομάδας. Η εντυπωσιακή σεζόν έκλεισε με τον Μαρσιάλ να καταλαμβάνει το βραβείο Golden Boy. Ένα βραβείο της ιταλικής εφημερίδας Tuttosport που ψηφίζουν δημοσιογράφοι το μεγαλύτερο ταλέντο ηλικίας κάτω των 21 ετών.
Η πρώτη σεζόν με Φαν Χάαλ και η δύσκολη συνύπαρξη με τον Μουρίνιο
Ο Μαρσιάλ ξεχώριζε εκείνη την περίοδο για την ταχύτητά του, τις πολύ καλές επαφές που έκανε, αλλά και τη δυνατότητα στην ντρίμπλα και το σκοράρισμα. Ωστόσο στη Γιουνάιτεντ είχε κάποιες εξάρσεις που θα μπορούσε να σκοράρει με συνέπεια γκολ. Όλοι οι προπονητές που πέρασαν από τους κόκκινους διαβόλους το διάστημα παραμονής του στην ομάδα προσπάθησαν να τον κάνουν μια συνεπή μηχανή γκολ. Κανείς τους όμως δεν το πέτυχε.
Η πρώτη του σεζόν κρίθηκε ως θετική, μιας και πέρασε και από ένα μεταβατικό στάδιο. Μια σεζόν στην οποία πέτυχε 17 γκολ σε 49 συμμετοχές, παίζοντας κυρίως ως αριστερός εξτρέμ. Το πιο σημαντικό γκολ που πέτυχε ήταν στο Γουέμπλεϊ, στον ημιτελικό με την Έβερτον, όταν σκόραρε στο 90+3′ και οι κόκκινοι διάβολοι πήραν το εισιτήριο για τον τελικό.
Εκεί νίκησαν την Κρίσταλ Πάλας 2-1 στην παράταση και πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο της μετά Άλεξ Φέργκιουσον εποχής. Ο Φαν Χάαλ, όμως έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Ζοζέ Μουρίνιο.
Η έλευση του “Special One” δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Γάλλο επιθετικό καθώς ξεκίνησε τις μέτριες πτήσεις. Όπως σημειώνει το Athletic σε αφίερωμα για τον Αντονί Μαρσιάλ, ο Μουρίνιο θεωρούσε ότι πέρα ασυνεπής αγωνιστικά δεν ήταν και ψυχικά ανθεκτικός. Για τον Πορτογάλο δεν αναπτύχθηκε όπως θα έπρεπε ως εξτρέμ, ενώ ως φορ σπαταλούσε πολλές ευκαιρίες για να τις κάνει γκολ.
Ο Μαρσιάλ γρήγορα έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα, μιας και εκτός του Μάρκους Ράσφορντ που έπαιζε βασικός, είχε αποκτηθεί και ο σπουδαίος Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς με ένα ιδιαίτερα βαρύ βιογραφικό.
Παράλληλα αντιμετώπιζε ένα προσωπικό πρόβλημα με τον Ζοζέ Μουρίνιο να θεωρεί ότι τον επηρέαζε αρνητικά στον αγωνιστικό χώρο. Τον Ιανουάριο του 2017 ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε κοντά στην αποχώρηση από τη Γιουνάιτεντ για λογαριασμό της Παρί. Ο ίδιος όμως το διέψευσε, καθώς ήθελε να μείνει στην ομάδα. Ο Μουρίνιο προσπάθησε να τον πουλήσει και σε άλλες περιστάσεις, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Η σεζόν 2016/17 έκλεισε με τη Γιουνάιτεντ να κατακτά το Λιγκ Καπ και το Europa League. Ο Μαρσιάλ έπαιξε σε 42 παιχνίδια (αλλά μόλις 2.447 αγωνιστικά λεπτά) και πέτυχε οκτώ γκολ).
Το καλοκαίρι του 2017 η Γιουνάιτεντ απέκτησε και τον Ρομέλου Λουκάκου με τον Μαρσιάλ να βλέπει τον δρόμο προς την κορυφή της επίθεσης να του κλείνει ακόμα περισσότερο τον δρόμο. Ο ίδιος ξεκινούσε τη σεζόν 2017/18 κυρίως ως αλλαγή, όμως κατάφερε αρκετές φορές να σκοράρει.
Παρ’ όλα αυτά η Γιουνάιτεντ απέκτησε τον Ιανουάριο του 2017 και τον Αλέξις Σάντσες για το αριστερό άκρο της επίθεσης, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον χρόνο που εκείνος έπαιζε. Ο Μαρσιάλ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 45 συμμετοχές έχοντας πετύχει 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε ακόμα περισσότερο, καθώς έπαιξε 2.337 λεπτά.
Η αναγέννηση με τον Σόλσκιερ, η αποβολή γιατί χτύπησε τον Λαμέλα και η αρχή του τέλους
Η νέα σεζόν ξεκίνησε με τον Μαρσιάλ να έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, καθώς ο Ζοζέ Μουρίνιο επέλεγε να τον χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ως αλλαγή. Ωστόσο σταδιακά πήρε φανέλα βασικού χτίζοντας ένα σερί στο σκοράρισμα πετυχαίνοντας γκολ σε πέντε διαδοχικά παιχνίδια (μεταξύ άλλων με Τσέλσι και Σίτι).
Ωστόσο ένας ακόμα τραυματισμός που υπέστη τον άφησε εκ νέου πίσω, μέχρι φυσικά να αποχωρήσει ο Ζοζέ Μουρίνιο και στη θέση του να αναλάβει ο Όλε Γκουνάρ Σόλσκιερ. Με αυτόν στο τιμόνι ο ρόλος του Μαρσιάλ ενισχύθηκε και έπαιρνε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.
Ο Νορβηγός τεχνικός τον εμπιστεύτηκε και ως αριστερό εξτρέμ και ως επιθετικό και τον χρησιμοποιούσε τακτικά, παρότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς. Η σεζόν έκλεισε με τον Μαρσιάλ να σημειώνει 12 γκολ σε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
Η καλύτερή του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ ήταν δίχως αμφιβολία η σεζόν 2019/20. Ο Σόλσκιερ τον εμπιστεύτηκε κυρίως ως επιθετικό σε εκείνη τη σεζόν και δικαιώθηκε. Ο Γάλλος φορ όσο ήταν υγιής είχε τακτική επαφή με το σκοράρισμα, ενώ στις 24 Ιουνίου 2020 έκανε χατ-τρικ κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
Ήταν το πρώτο του στην Premier League και το πρώτο που πέτυχε παίκτης της Γιουνάιτεντ μετά τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι τη σεζόν 2012/13, ήτοι την τελευταία χρονιά που η Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον τίτλο. Συνολικά πέτυχε 23 γκολ σε 48 συμμετοχές, ενώ οι συμπαίκτες του τον ψήφισαν ως τον καλύτερο παίκτη της ομάδας.
Δυστυχώς για εκείνον όμως η πορεία δεν ήταν η ανάλογη. Την επομένη σεζόν σε ένα παιχνίδι με την Τότεναμ που η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε 6-1 στο άδειο (λόγω κορονοϊού Ολντ Τράφορντ) ο Μαρσιάλ αποβλήθηκε για χτύπημα εκτός φάσης στον πλέον συμπαίκτη του, Έρικ Λαμέλα. Μάλιστα τιμωρήθηκε για τρεις αγωνιστικές γι’ αυτό το χτύπημα. Αυτή ήταν και η μοναδική κόκκινη κάρτα που έχει δεχθεί στην καριέρα του.
Εκείνη η σεζόν ήταν και η τελευταία που έπαιξε πάνω από 30 παιχνίδια στη σεζόν και σε αυτή πέτυχε στο σύνολο επτά. Τη σεζόν 2021/22 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Σεβίλλη στο δεύτερο μισό της σεζόν (υπό τις οδηγίες του Ζουλέν Λοπετέγκι), ωστόσο ούτε εκεί μπόρεσε να βρει τον εαυτό του.
Την τελευταία του χρονιά στους κόκκινους διαβόλους (δηλαδή πέρυσι) έπαιξε 19 παιχνίδια και σκόραρε μόλις δύο φορές. Η τελευταία του συμμετοχή ήταν με την Μπόρνμουθ στις 9 Δεκεμβρίου 2023, δείγμα του ότι θα χρειαστεί χρόνο για να έρθει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Σε γενικές γραμμές οι τραυματισμοί στάθηκαν μεγάλο εμπόδιο σχεδόν σε όλη την πορεία του στους κόκκινους διαβόλους, καθώς έχασε συνολικά 84 παιχνίδια λόγω τραυματισμών.
Μάλιστα από τη σεζόν 2018/19 έχανε πάντα διψήφιο αριθμό αγώνων για τον συγκεκριμένο λόγο πλην της σεζόν 2021/22 που έχασε εννέα παιχνίδια, έχοντας προβλήματα τραυματισμού κυρίως στο γόνατό του. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξή του στο France Football είχε αναλάβει μερίδιο της ευθύνης γιατί δεν πήγε καλά.
“Δεν είμαι άψογος. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι μου λείπει η συνέπεια, είναι αλήθεια. Όταν έχω τη θέση μου, συχνά πηγαίνω καλά, αλλά όταν με έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο, η απόδοσή μου δεν ήταν η ίδια.
Είναι ένας φαύλος κύκλος: Είμαι λιγότερο αποτελεσματικός γιατί παίζω λιγότερο και επομένως παίζω ακόμα λιγότερο. Όταν είναι έτσι, μερικές φορές μπορεί να εγκαταλείψω λίγο. Αντίθετα ένας παίκτης όπως ο Καβάνι, είναι στο 3.000 τοις εκατό ακόμα και όταν του δίνονται λίγα λεπτά“, ήταν τα λόγια του Γάλλου φορ.
Δεδομένα όμως δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος εκείνος, μιας και η αποτυχία οφείλεται εν πολλοίς και στην αδυναμία της Γιουνάιτεντ να αξιοποιήσει τα ταλέντα της στη μετά Φέργκιουσον εποχή.
Η παρουσία του τερμάτισε με απολογισμό 317 συμμετοχές και 90 γκολ. Παράλληλα πανηγύρισε την κατάκτηση ενός Europa League, ενός Κυπέλλου Αγγλίας και δύο Λιγκ Καπ.
Η πορεία του στην εθνική Γαλλίας και η μοναδική διάκριση
Με την εθνική Γαλλίας ο Αντονί Μαρσιάλ αγωνίστηκε συνολικά 30 φορές. Ντεμπούτο έκανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 σε φιλικό με την Πορτογαλία στο Ζοζέ Αλβαλάδε, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο αντί του Καρίμ Μπενζεμά.
Συνολικά πέτυχε δύο γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Το πρώτο του γκολ επιτεύχθηκε σε φιλικό με την Ιταλία την 1η Σεπτεμβρίου 2016, ενώ το τελευταίο το πέτυχε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 σε αγώνα με την Ουκρανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ.
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ τον συμπεριέλαβε στις κλήσεις του στο Euro 2016, όπου έπαιξε τρεις φορές ως αλλαγή, μπαίνοντας και στην παράταση του τελικού με την Πορτογαλία. Τελευταία του κλήση ήταν στο Final – four του Nations League το 2021, στο οποίο επικράτησε η Γαλλία. Αυτός ήταν ο μοναδικός τίτλος που πανηγύρισε ως μέλος των μπλε, την τελευταία φορά που κλήθηκε στην εθνική του.