Στη μέγγενη των ενεργειακών βρίσκεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, με φόντο την πολύ κρίσιμη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.
Οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, ο Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ, της NEXANS και της Νομικής Υπηρεσίας θα θέσουν επί τάπητος τα δύο καίρια σημεία που αποτελούν τροχοπέδη στην κατάληξη σε συμφωνία: Πρώτον, το πραγματικό κόστος – όφελος για την Κύπρο και τον Κύπριο καταναλωτή, τον παράγοντα «γεωπολιτικός κίνδυνος”
Παραδοχές Μητσοτάκη
Η σύσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων ψιθύρων για ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, με τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών να βρίσκονται – ενδεχομένως και για πρώτη φορά στην ιστορία τους – τόσο μακριά σε ότι αφορά έργα γεωπολιτικής σημασίας.
Μετά τις χθεσινές αυστηρές αναφορές του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας, σήμερα τοποθετήθηκε και ο Κυριάκος Μητστάκης, ο οποίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε – μεταξύ άλλων – ότι υπάρχει ζήτημα στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Έλληνας Πρωθυπουργός
Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ σημαντικό κυρίως για την Κύπρο. Είναι ένα έργο που πρέπει να βγαίνει οικονομικά, είμαστε σε επαφές με την Κύπρο για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.”
Σε ότι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα προκύψουν ζητήματα, εν μέσω των έντονων συζητήσεων για τον κίνδυνο να μπλοκάρει το έργο η Τουρκία.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Έλληνας Πρωθυπουργός
Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αυτό θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν.
Έντονος προβληματισμός
Επί της ουσίας και σε ότι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι και προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα σε περίπτωση που η Τουρκία μπλοκάρει το έργο.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες αν γίνουν αποδεκτοί οι όροι του ΑΔΜΗΕ, τότε την αξία του συμβολαίου που φτάνει το 1,4 δις – στην καλύτερη περίπτωση – θα το επωμιστούν Αθήνα και Λευκωσία, και όχι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
Αν την Τρίτη η σύσκεψη καταλήξει σε συμφωνία για τις αλλαγές που ζητά μετά την ανάληψη του έργου ο ΑΔΜΗΕ στο ρυθμιστικό πλαίσιο και ο φορέας υλοποίησης δώσει στη Nexans την πολυπόθητη για την ίδια τελική εντολή για κατασκευή του καλωδίου, τότε οι δύο κυβερνήσεις αναλαμβάνουν, ίσως, την υποχρέωση να πληρώσουν όλη ή τη μεγαλύτερη αξία του συμβολαίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόσκληση της γαλλικής εταιρίας Nexans από την Κυβέρνηση στη σύσκεψη της Τρίτης, συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να συζητηθούν τρόποι ουσιαστικής μείωσης της επιβάρυνσης των καταναλωτών.
Πηγή: www.alphanews.live