Δεν είναι η πρώτη φορά που το NBA συζητάει μια επέκταση του στην Ευρώπη. Εδώ και τρεις δεκαετίες η σκέψη στους Αμερικανούς έρχεται και φεύγει συχνά-πυκνά. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του Άνταμ Σίλβερ ότι “σκεφτόμαστε σοβαρά την παρουσία μας στην ευρωπαϊκή Ήπειρο” μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν σηματοδοτούν κάτι χειροπιαστό.
Πράγματι, δεν είπε κανείς ότι από τη νέα σεζόν οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν….μπασκετικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο, είναι σίγουρα η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται με σαφήνεια και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων του NBA με την FIBA! Η διεθνής ομοσπονδία είναι εκείνη, βέβαια, που θα νομιμοποιήσει με την σφραγίδα της μια αμερικάνικη λίγκα στην Ευρώπη…
Ο κομισάριος του NBA βρίσκεται στο Παρίσι και παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δηλώσεις που έκανε σε αμερικάνικα μέσα ήταν χαρακτηριστικές και ενδεικτικές των προθέσεων των Αμερικανών: “Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η σχετική κουβέντα. Οι τωρινές συζητήσεις, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετικές καθώς περιλαμβάνουν πλήρη οικονομική και εμπορική ανάλυση των προοπτικών μιας παρουσίας μας στην Ευρώπη. Κι επειδή βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας τηλεοπτικής συμφωνίας, από τη σεζόν 2025-26, οι διαπραγματεύσεις μας με την FIBA είναι πολύ πιο σοβαρές”!
Από τον περασμένο Μάιο είχε διαρρεύσει το σχετικό σχέδιο του NBA, που σε συνεργασία με τον επενδυτικό όμιλο Raine Group, προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν ότι το ενδιαφέρον των φιλάθλων είναι πολύ μεγάλο, αλλά τα έσοδα -όπως τουλάχιστον έχει δομηθεί το σπορ στην Γηραιά Ήπειρο- μοιάζουν πενιχρά.
Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για ένα συνολικό τζίρο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια υποθετική νέα λίγκα που θα συμπεριλάμβανε ομάδες από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
Μεγάλες ομάδες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Ο Σίλβερ έκανε λόγο για ένα ετήσιο τουρνουά, ή στην καλύτερη περίπτωση μια ευρωπαϊκή λίγκα. Λεπτομέρειες από το σχέδιο δεν έχουν διαρρεύσει, οι πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για δημιουργία μεγάλων κλαμπ, σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Ίσως και σε συμφωνία με υπάρχοντα κλαμπ, όπως ας πούμε η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μπαρτσελόνα, που ως συνήθως κάτι τέτοιες ιδέες τις ακούνε με ιδιαίτερη προσοχή.
Πρόθεση του NBA είναι να μπει στις μεγάλες αγορές, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και η Αγγλία, όπου όλες οι προσπάθειες για το μπάσκετ έχουν πέσει στο κενό, με την παροδοξότητα ωστόσο της δημοφιλίας του NBA γενικώς στη Βρετανία!
Ο Σίλβερ έχει διαβάσει βέβαια τις μελέτες των οικονομικών δεδομένων, είδε με τα μάτια του πόσος κόσμος παρακολούθησε τα ματς του ολυμπιακού τουρνουά στο Πιερ Μορουά (χωρητικότητας 27.000 θεατών). Το NBA υπολογίζει ότι περίπου 270 εκατομμύρια φίλαθλοι ασχολούνται με το μπάσκετ στην Ευρώπη, σε μια αγορά με συνολική δυναμική 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Όταν το NBA διοργάνωσε το πρώτο φιλικό προετοιμασίας στη Γαλλία στο ΝΒΑ δεν έπαιζε κανένας Γάλλος. Τώρα αγωνίζονται 14, συμπεριλαμβανομένων των δυο νο 1 των τελευταίων ντραφτ…” σχολίασε ο Αμερικανός κομισάριος, που αναζητά πάντα νέους πόρους για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη της λίγκας του.
Είναι άγνωστο αν η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του ΝΒΑ, με δεδομένη την “μικρή αγορά” της χώρας (αλλά και με ένα τεράστιο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα), αλλά με την πάροδο του χρόνου, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για αυτό το σχέδιο που όπως είπε ο Σίλβερ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί υπό πίεση χρόνου: “Θέλουμε μια πραγματική ευκαιρία. Θα προχωρήσουμε προσεχτικά και προφανώς χωρίς να θέλουμε να διαταράξουμε την δεδομένη δομή του ευρωπαϊκού μπάσκετ”.
Η EuroLeague ανησυχεί, αλλά παίρνει και τα μέτρα της
Το NBA σε συνεργασία με την FIBA έχει ήδη δημιουργήσει μια αντίστοιχη λίγκα στην Αφρική. Μόνο, που εκεί δεν υπήρχε κάτι άλλο για να ανταγωνιστεί το πρωτάθλημα που έφτιαξαν οι Αμερικανοί. Στην ευρωπαϊκή Ήπειρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν οι εθνικές λίγκες αλλά και η Ευρωλίγκα, η δεύτερη πιο σημαντική διοργάνωση μπάσκετ, μετά το NBA.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου οι σύλλογοι δεν είναι μόνο φραντσάιζ όπως στις ΗΠΑ, αλλά έχουν στενούς δεσμούς με τους φιλάθλους. Κυριαρχεί επίσης η σημασία του αποτελέσματος και το μπάσκετ είναι λιγότερο μπίζνες και θέαμα όπως συμβαίνει στο NBA.
Προφανώς μια σοβαρή συμφωνία μεταξύ NBA και FIBA θα δημιουργήσει πρόβλημα στην EuroLeague, ειδικά όταν στις τάξεις της υπάρχουν…επιρρεπείς στο δέλεαρ των δολαρίων. Ποιος λέει, άλλωστε, όχι σε έσοδα δεκαπλάσια απ’ αυτά που εισπράττουν τώρα οι ομάδες της διοργάνωσης;
Η ανησυχία υφίσταται, αν δεν κάνουμε λάθος το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατο μίτινγκ στη Βαρκελώνη, από την άλλη όμως η EuroLeague παίρνει και τα μέτρα της. Πρώτα με την υπογραφή των νέων δεκαετών συμφωνιών (ίσως και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια) κι ύστερα με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Όπως έγραφαν χθες οι New York Times η συνεργασία της EuroLeague με την αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Lion Tree έχει στόχο την αύξηση των εσόδων της, ενώ μη ξεχνάμε ότι η διοργάνωση έχει κατά νου και το πρότζεκτ του Ντουμπάι.
Sport24.gr