Ξεκινά από την Τσέλσι. Δεν παίρνει ευκαιρίες. Δανεικός στην Φίτεσε. Εντυπωσιάζει τους πάντες. Τον ζητά η Λίβερπουλ. Θέλει να μετακομίσει στο «Άνφιλντ». Το κάνει για δύο εκατομμύρια. Δεν τον πιστεύει ιδιαίτερα ο Γιούργκεν Κλοπ. Φεύγει με 10 εκατομμύρια. Πηγαίνει στην Μπόρνμουθ. Και εκεί τελειώνει η συζήτηση. Ακολουθεί η «αναγέννηση», το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πλέον, ο Ντόμινικ Σολάνκε αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Τότεναμ και την πιο δαπανηρή πώληση στα χρονικά για την Μπόρνμουθ. Στόχος; Η καθιέρωση στο top επίπεδο και το… δεύτερο ματς καριέρας με την εθνική Αγγλίας. Σε μία ποδοσφαιρική ζωή που μοιάζει με… ταινία, το «πρέπει» μπαίνει στην κουβέντα, για να δούμε happy end! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Ήταν δεδομένο πως η Τότεναμ θα αναζητούσε στο τρέχον μεταγραφικό «παζάρι» έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να της δώσει το εύκολο γκολ.

Δεν το είχε αυτό άλλωστε πέρυσι, την στιγμή που το στυλ παιχνιδιού που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο Άγγελος Ποστέκογλου, μοιάζει να «απαιτεί» έναν σέντερ φορ περιοχής, που έχει την αίσθηση του γκολ. Οι Λονδρέζοι δημιουργούσαν φάσεις σε όλα τους τα ματς πέρυσι, σκόραραν, αλλά δυσκολεύονταν σε αρκετές περιπτώσεις να ολοκληρώσουν τις φάσεις.

Δεν είναι ο «κλασσικός» φορ ο Ριτσάρλισον, ενώ ο Χέουνγκ Μιν Σον ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Η ανάγκη ενίσχυσης για την Τότεναμ ήταν μεγάλη και εν τέλει, αυτή ήρθε «από το πουθενά», με τον πλέον καλύτερο, δυνατό τρόπο. Ο Ντόμινικ Σολάνκε είναι ο «εκλεκτός» και αν η φράση «μία, ακόμη ευκαιρία» υφίσταται στο ποδόσφαιρο, τότε ο Άγγλος οφείλει να την «αρπάξει» από τα μαλλιά.

Διότι η ποδοσφαιρική του ζωή, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι… ταινία. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Τσέλσι, δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που ήθελε, ακολούθησε δανεισμός στην Φίτεσε και εν συνεχεία, ήρθε η μεταγραφή στη Λίβερπουλ.

Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ δεν πίστεψε ποτέ, ιδιαίτερα πολύ τον 26άχρονο πλέον Άγγλο. Οι «κόκκινοι» έδωσαν δύο εκατομμύρια στους «μπλε» για να τον αποκτήσουν, αλλά ο Σολάνκε κατέγραψε μόλις 27 εμφανίσεις με τη φανέλα τους. Ίσως τέτοιου είδους περιπτώσεις, να είναι και ένα αρνητικό γνώρισμα του… πρωταθλητισμού. Δεν προλαβαίνεις να δώσεις πολλές ευκαιρίες, ακολουθείς την πεπατημένη, δεν προχωράς σε «πειράματα», κλείνεις το rotation.

Ο Σολάνκε δεν απέδωσε στη Λίβερπουλ και σκόραρε μόλις μία φορά, τον Μάιο του 2018, απέναντι στην Μπράιτον. Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο της ίδιας σεζόν, είχε μοιράσει και την πρώτη και μοναδική του ασίστ με τη Λίβερπουλ, στο «διπλό» με 3-0 επί της Στόουκ στο «Μπριτάνια».

Ο Άγγλος αντιλήφθηκε γρήγορα πως στο «Άνφιλντ» δεν έχει μέλλον και κάπου εκεί, εμφανίστηκε η Μπόρνμουθ. Η Λίβερπουλ «πενταπλασίασε» την αξία του, διότι τον πίστευε και τον έδωσε με 10 εκατομμύρια. Η πρώτη φωτογραφία του Σολάνκε με τη φανέλα των «κερασιών» πρόδιδε την κατάληξη της ιστορίας.

Έμοιαζε να αλλάζει ξανά η ζωή του και η ποδοσφαιρική του καριέρα να μπαίνει… επιτέλους σε μία ευθεία. Ήταν αρκετά αυτά που είχε βιώσει άλλωστε, μέχρι και τα 21 του χρόνια. Πέντε έτη μετά, μπορεί και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται, την απόλυτη δικαίωση.

«Έγραψε» ιστορία με την Μπόρνμουθ, κατέγραψε περισσότερες από 270 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της, σκόραρε 77 φορές, μοίρασε και 31 ασίστ. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της που πετυχαίνει 19+ γκολ σε μία αγωνιστική περίοδο, καθιερώθηκε, φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η μεταγραφή έμοιαζε δίκαιη και πριν από μερικές ώρες έγινε πράξη!

Η Τότεναμ πλήρωσε 60 εκατομμύρια, συν τρία ακόμη ως μπόνους για να τον αποκτήσει, και η αγορά του από την Μπόρνμουθ αποτελεί την ακριβότερη κίνηση στην ιστορία της, ξεπερνώντας τα 55 εκατομμύρια που είχε δαπανήσει για τον Εντομπελέ. Παράλληλα, η ομάδα του Ιραόλα πούλησε για πρώτη φορά τόσο ακριβά έναν ποδοσφαιριστή, ενώ το 20% του ποσού πήγε στη Λίβερπουλ, που έξυπνα το 2019 είχε συμπεριλάβει στην συμφωνία με την Μπόρνμουθ, μία ρήτρα μεταπώλησης.

Τι πιστεύω για τη μεταγραφή του Ντόμινικ Σολάνκε στην Τότεναμ; Πως έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Και αν συμβεί αυτό, η καριέρα του και η «αναγέννησή» του θα οφείλονται στον μέγιστο βαθμό στην Μπόρνμουθ. Βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της ζωής του, μπορεί να πετύχει με την Τότεναμ, αποτελεί την πρώτη απόκτηση σέντερ φορ για βασικό, μετά την αποχώρηση του Χάρι Κέιν. Και αν όλα κυλήσουν όπως… προβλέπονται, τότε ο Ντόμινικ Σολάνκε θα μπορέσει να παίξει και μόλις για δεύτερη φορά στην ζωή του με την εθνική Αγγλίας, με την οποία μετρά ένα φιλικό παιχνίδι και 15 λεπτά συμμετοχής, το 2017, σε ένα 0-0, στο «Wembley»!

Μία ποδοσφαιρική ζωή που μοιάζει με… ταινία. Τα έχει ζήσει «όλα» στα 26 του. Πλέον, θέλει να σηκώσει τίτλους, τρόπαια, να καθιερωθεί, να σκοράρει διαρκώς στο top επίπεδο. Έχει τα φόντα να το κάνει. Και για να δούμε το «happy end» στην ταινία, το «πρέπει» μπαίνει στην εξίσωση… Ντόμινικ Σολάνκε, είναι η στιγμή σου!