Ο Θωμάς Μαύρος, όταν ακόμη το ταλέντο του έλαμπε στον Πανιώνιο, ήταν διακαής πόθος του Λάκη Πετρόπουλου, που είχε δημιουργήσει με τα χρήματα του Νίκου Γουλανδρή, μια υπερομάδα στον Ολυμπιακό! Αλλά το αρχικό φλερτ με τους Πειραιώτες χρονολογούνταν από το 1967, όταν ο Θωμάς, μαζί με τον αδελφό του τον Σωτήρη, εγκατέλειψαν τον Πανιώνιο και άρχισαν προπονήσεις με την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού.

Η εξιστόρηση του παλαίμαχου άσου των ΠειραιωτώνΗλία Υφαντή και προπονητή των εφήβων στα τέλη των 60s, αποδεικνύουν την πρώτη επαφή του Θωμά Μαύρου με τον Ολυμπιακό«Το 1967, μου έφερε τον Θωμά ο πατέρας του στα τσικό του Ολυμπιακού. Μου ζήτησε να τον αναλάβω γιατί είχε φιλοδοξίες να τον φτάσει ψηλά. Τον συμβούλευσα να στέκεται πάντα δίπλα του σαν πατέρας, αλλά να μην γίνει ποδοσφαιρικός σύμβουλος του, διότι είχε μία έφεση να ανακατεύεται. Από την αρχή, είδα ένα παιδί που είχε έμφυτη την αίσθηση του γκολ και είχε δουλέψει σε βασικούς τομείς. Όμως, επειδή είχε δελτίο στον Πανιώνιο, θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα» έλεγε ο Ηλίας και η συμβουλή που έδωσε στον πατέρα του Μαύρου ήταν αντιφατική, περιπλέκοντας την κατάσταση: «Το συμφέρον μου λέει να σου πω να τον πάρεις από τον Πανιώνιο, όμως το συμφέρον του Θωμά είναι να μείνει εκεί, γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει στην πρώτη ομάδα».Τότε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Μαύρος θα εξελιχθεί στον κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

mavros_8.jpg

Ας γυρίσουμε τον χρόνο 51 χρόνια πίσω, στον Αύγουστο του 1973, παρουσιάζοντας μία ιστορική συνέντευξη που παραχώρησε ο Θωμάς Μαύρος στην «Απογευματινή» και τον δημοσιογράφο, που αργότερα θα γινόταν  ιδρυτής και εκδότης του «Φίλαθλου» τον Νίκο Καραγιαννίδη.

Εκεί υπήρχαν κάποιες λεπτομέρειες της υπόθεσης που μονοπωλούσε τις αθλητικές στήλες των εφημερίδων της εποχής, μαζί με την επικείμενη μεταγραφή του Γιόχαν Κρόϊφ στην Μπαρτσελόνα, που θα γινόταν ο πρώτος στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα στοίχιζε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο Μαύρος απείχε από τις δραστηριότητες του Πανιωνίου, μαζί με τον πρωτο σκόρερ του Πανιώνιου εκείνη την εποχή  Γιώργο Δέδε. Οι δύο μεγάλοι γκολτζήδες ζητούσαν μεταγραφή. Ο Νίκος Γουλανδρής πρόσφερε 10.000.000  δραχμές στον Πανιώνιο για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Μαύρου. Οι Νεοσμυρνιώτες απαιτούσαν 15 εκατομμύρια δραχμές. Η διαφορά, όσο και αν φαίνεται μικρή, εκείνη την εποχή φάνταζε αγεφύρωτη.

mavros_1973_1.jpg

Ο Ολυμπιακός ήταν ήδη πρωταθλητής Ελλάδος, παρουσίαζε μία αξιοθαύμαστη οικονομική ευρωστία που του έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στις τάξεις του την αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και μερικούς ικανότατους ξένους και «ομογενείς» (Υβ Τριαντάφυλλος, Ρομαίν Αργυρούδης, Μίλτον Βιέρα, Χούλιο Λοσάντα, Δημήτρης Περσίδης), ενώ παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των νεαρών Ελλήνων παικτών που είχαν ταλέντο και φιλοδοξίες, επιθυμούσαν να… αγκυροβολήσουν στην προβλήτα του μεγάλου λιμανιού, καθώς οι άμεσοι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού βρίσκονταν σε πτώση.

Στις 31 Ιουλίου 1973, οι μεταγραφές ολοκληρώνονται. Το ταμείο του Πανιωνίου είναι… μείον και όλοι πιέζουν στο να δοθεί ο Μαύρος με τη μέθοδο της αποδέσμευσης που θα ίσχυε μέχρι τις 6 Αυγούστου. Υπήρχαν όμως και άλλοι στο νεοσμυρνιώτικο στρατόπεδο που δεν ήθελαν να παραχωρηθεί ο παίκτης, διότι θα δημιουργούνταν κακό προηγούμενο.

Την  ομάδα είχε αναλάβει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Νταν Γεωργιάδης, και ενώ όλοι ετοίμαζαν  τις βαλίτσες τους για τα Τρίκαλα Κορινθίας, τόπο προετοιμασίας του Πανιωνίου για  τη νέα σεζόν, ο Μαύρος αδιαφορεί πλήρως και δεν εμφανίζεται επί μία εβδομάδα στις προπονήσεις.

Στις 2 Αυγούστου 1973, τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των αποδεσμεύσεων, ο Νίκος Καραγιαννίδης καλεί τον 19χρονο, τότε, Θωμά Μαύρο στα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή», στην οδό  Φειδίου, πίσω από το Rex. Η δήλωση του Μαύρου χτυπάει πρωτοσέλιδο τίτλο. «Θέλω να πάω στον Ολυμπιακό» και συνεχίζοντας, εξηγεί πως η ερυθρόλευκη επιλογή έγινε, διότι εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προβολής αλλά και οικονομικής αποκατάστασης!

mavros_1973_2.jpg

Στη συνέχεια της συνέντευξης και αφού ανέφερε τα χρηματικά ποσά που ζητάει ο Πανιώνιος και αυτά που δίνει ο Ολυμπιακός, αποκαλύπτει έναν απίστευτο, που ξεπερνάει τα όρια του χιούμορ και της σάτιρας, διάλογο μεταξύ εκείνου και του Νταν Γεωργιάδη. Ο προπονητής του Πανιωνίου τον ρώτησε πόσες θερμίδες έχει η φέτα, και τι φορέματα προτιμάει η αδελφή του, αφήνοντας τον άναυδο και με την απορία για την σκοπιμότητα των ερωτήσεων .

Στο μέσον της συνέντευξης και αφού ο Μαύρος εκμυστηρεύεται τους φόβους του, μήπως τελικά μείνει στη Νέα Σμυρνη και ο Πανιώνιος ακολουθήσει το παράδειγμα του Αιγάλεω που παραχώρησε στον Ολυμπιακό έναντι… πινακίου φακής τους Πουπάκη και Σταυρόπουλο, καταλήγει πως με τα χρήματα που θα πάρει από τον Γουλανδρή θα αγοράσει μία Citroen, αντικαθιστώντας το παλιό μοντέλο GS, ενώ στα άμεσα επιχειρηματικά σχέδια του θα ήταν να ανοίξει μία νεανική μπουτίκ στο Κολωνάκι.

Στο τέλος, κάνει και μία αναφορά στον πρώην προπονητή του στον Πανιώνιο, τον Αγγλο Τζο Μάλετ, αφού η απόλυση του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του να φύγει από την ομάδα! Εδώ να σημειώσουμε πως ο Μάλετ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον Μαύρο την μεγάλη ευκαιρία να παίξει βασικός στον Πανιώνιο την σεζόν 197071, μόλις σε ηλικία 15,5 ετών!

Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό  δεν έγινε ποτέ αν και το καλοκαίρι του ‘74, ο Νίκος Γουλανδρής συμφώνησε  με τον (τότε πρόεδρο του Πανιωνίου) Κώστα Τσολακάκη. Ο παίκτης ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την Αυστρία, εκεί όπου προετοιμαζόταν ο Ολυμπιακός και απλά περίμενε ένα τηλεφώνημα για να σφραγίσει το διαβατήριο του και να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.  Όμως, η παρέμβαση ενός ανθρώπου, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ματαίωση της μεταγραφής που ήταν σχεδόν κλεισμένη!

Ο Λουκάς Μπάρλος περίμενε στη γωνία και μετά από ένα επεισοδιακό σήριαλ που κράτησε τον Μαύρο εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα χρόνο, το καλοκαίρι του ‘76, ολοκληρώθηκε η ένταξη του στην ΑΕΚ και το σύνθημα «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός» να είναι για χρόνια το αγαπημένο κυριακάτικο σύνθημα της κιτρινόμαυρης εξέδρας

mavros_1973_7.jpg