Καλοκαίρι του 2007. Ο Αστέρας Τρίπολης μόλις έχει ανέβει στα μεγάλα σαλόνια από τη Β’ Εθνική και χτίζει μία ομάδα που θα μπορούσε να βρεθεί άμεσα στις κορυφαίες της Super League και να κάνει την διαφορά. Η ομάδα έριξε τα δίχτυα της στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Αργεντινής.

Με αρχισκάουτερ τον Χρήστο Τσιρίκα, η ομάδα της Τρίπολης εντοπίζει αρκετά ταλέντα, με ένα από αυτά να είναι ο Άνχελ Ντι Μαρία. Ο νυν άσος της Γιουβέντους, εντυπωσιάζει με τα χρώματα της Ροσάριο Σεντράλ και ο Έλληνας σκάουτερ τον προτείνει με τις καλύτερες προδιαγραφές στον Αστέρα Τρίπολης. Δυστυχώς, για αρκετούς λόγους, ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός δεν παίρνει το αεροπλάνο για τη χώρα μας και η ιστορία των δύο πλευρών, σταματάει εκεί.

Το πλάνο για γρήγορη άνοδο στα μεγάλα σαλόνια…

Ο Αστέρας Τρίπολης δημιουργήθηκε με γερές βάσεις και έτοιμος για βρεθεί άμεσα ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Super League. Η άνοδος από την Γ’ Εθνική στην Β΄ και από εκεί στη Super League, έφερε στην ομάδα την αφορμή που χρειαζόταν για να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη του ρόστερ και της οργάνωσης. Η ενίσχυση της ομάδας ήταν αρκετά ισχυρή και έδειξε τις προθέσεις της για την συνέχεια.

Ταυτόχρονα, η ομάδα δεν περιορίστηκε στην ελληνική αγορά αλλά έστειλε και ανθρώπους στη Λατινική Αμερική για εύρεση ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στην Ελλάδα και να έχουν μεταπωλητική αξία. Ο Χρήστος Τσιρίκας μαζί με το επιτελείο βρέθηκαν στη χώρα του τανγκό και εντόπισαν αρκετούς ποδοσφαιριστές, μεταξύ αυτών οι Φιλομένο και Καρντόσο που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη κατηγορία.


Ο εντοπισμός του Ντι Μαρία…

Σε ηλικία 19 ετών, η Ροσάριο Σέντραλ απολαμβάνει ένα παιδί των ακαδημιών της στον αγωνιστικό χώρο. Ένας αδύνατος αλλά γεμάτο ταλέντο μεσοεπιθετικός, κάνει τα πλήθη να ξεσηκώνονται με τις ντρίμπλες, τις πάσες αλλά και τα τέρματα που πετύχαινε. Τα βλέμματα όλων των σκάουτερ έπεσαν πάνω του. Ο Χρήστος Τσιρίκας τον ξεχώρισε κατευθείαν και τον σημείωσε στο μπλοκάκι πάνω-πάνω.

Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος. Από την άλλη, το κόστος του Αργεντινού άγγιζε το 1,8 εκατ. ευρώ σχεδόν, με τον Αστέρα Τρίπολης να είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση και τον πάρει. Ήταν μία μεγάλη επένδυση αλλά και ρίσκο. Ωστόσο, ο ίδιος, δεν ενθουσιάστηκε μόλις άκουσε για το γεγονός πως η ομάδα της Τρίπολης είχε μόλις ανέβει από τη Β΄ Εθνική. Παρά το πολύ καλό πρότζεκτ των Αρκάδων, ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός δεν… «ψηνόταν».


Η προσωρινή «αναβολή» της υπόθεσης και το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε… «ταφόπλακα»!

Ουσιαστικά, η υπόθεση πήρε… παράταση μέχρι να φανεί αν θα πειστεί η πλευρά του ποδοσφαιριστή. Τελικά, ήταν κάπως αργά. Το ίδιο καλοκαίρι, η αξία του Ντι Μαρία είχε ανέβει κατακόρυφα ενώ όλο και περισσότερα μάτια ήταν πάνω του από τον κόσμο. Μαζί και αυτά του Χουάν Ραμόν Ρότσα του Παναθηναϊκού αλλά και της ΑΕΚ.

Η τιμή εκτοξεύθηκε όταν ο νεαρός μεσοεπιθετικός πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 με την εθνική Αργεντινής. Όχι απλά ξεχώρισε αλλά αναδείχθηκε και πρωταθλητής κόσμου με την ομάδα. Όλο αυτό, ήταν αρκετό για να βάλει τον Μπενφίκα δυνατά στο παιχνίδι και να προσφέρει το ποσό των έξι εκατ. ευρώ για το 80% των δικαιωμάτων του.

Όπως ήταν λογικό, ο Αστέρας Τρίπολης βγήκε εκτός διεκδίκησης λόγω διαφοράς δυναμικότητας πρωταθλήματος, αλλά και οικονομικής δυνατότητας. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε τώρα. Συνολικά έχουν δαπανηθεί 179 εκατ. ευρώ (!) για την απόκτηση του Αργεντινού αστέρα και έχει αγωνιστεί σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουβέντους.


Το αγαπημένο ταλέντο των ελληνικών ομάδων…

Ο Αστέρας Τρίπολης δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα, ούτε η μοναδική ελληνική ομάδα που ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του. Το άστρο του έλαμπε με την Ροσάριο Σέντραλ και έχουν δημιουργηθεί αρκετοί «μύθοι» γύρω από το όνομά του. Εκτός από τον Χρήστο Τσιρίκα, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε εντοπίσει τον νεαρό άσο και μάλιστα τον είχε προτείνει στον Παναθηναϊκός για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Το κόστος ήταν στο 1,5 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε κάλλιστα να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μεταγραφή, όμως οι Πράσινοι προτίμησαν να μην δαπανήσουν χρήματα για την απόκτησή του λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ακόμα, και η ΑΕΚ είχε μπει στο παιχνίδι της μεταγραφής του, με το ίδιο ποσό, όμως εν τέλει, ούτε η Ένωση θεώρησε πως χρειάζεται να επενδύσει πάνω του.

Και φτάνουμε στον Ολυμπιακό. Μία πιο περίπλοκη ιστορία από τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα, τον χειμώνα του 2008, ο Ντι Μαρία ανήκε στην Μπενφίκα αλλά δεν είχε καταφέρει να προσαρμοστεί αλλά ούτε και να παίξει. Αυτό έκανε τους «αετούς» να τον έχουν στο… περιθώριο δίχως να του δίνουν τις απαραίτητες ευκαιρίες. Όταν ο Ολυμπιακός διέσυρε τον πορτογαλικό σύλλογο με 5-1, έκαναν μία ενδιαφέρουσα πρόταση τον πειραϊκό σύλλογο.

Συγκεκριμένα, έδιναν τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό μαζί με σχεδόν πέντε εκατ. ευρώ, για να αποκτήσουν τον Ντιόγκο που εκείνη την στιγμή, ήταν πραγματικά «φωτιά». Μάλιστα, υπήρχαν και τα δημοσιεύματα περί 20 εκατ. ευρώ της Τσέλσι για την απόκτησή του. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός ήταν αρνητικός σε αυτή τη μεταγραφή, καθώς είχε τον… Σεμπαστιάν Λέτο στη θέση του Ντι Μαρία και ο Ντιόγκο ήταν εντυπωσιακός. Κανείς, φυσικά, δεν περίμενε την εξέλιξη όλων των πλευρών.

Γιώργος Μποροβήλος: «Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του»

Ο πρόεδρος του Αστέρας ΤρίποληςΓιώργος Μποροβήλος, είχε μιλήσει στο BN Sports για τα δεδομένα της μεταγραφής εκείνο το καλοκαίρι, πόσο κοντά έφτασε ο Αστέρας Τρίπολης αλλά και για το θέμα της αγοράς από την Αργεντινή.

  • Πόσο κοντά είχε φτάσει ο Αστέρας Τρίπολης να αποκτήσει τον Ντι Μαρία;

«Είχαμε φτάσει πολύ κοντά. Ο κύριος Καϋμενάκης είχε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες, όμως στην τελευταία στιγμή, μπήκαν μεγάλες ομάδες στη μέση και η μεταγραφή χάθηκε. Ουσιαστικά, μέχρι να ολοκληρωθεί, μπήκαν «σφήνα» και άλλες ομάδες»

  • Ποιος ήταν ο λόγος που καθυστέρησε η μεταγραφή;

«Απλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ο Ντι Μαρία πήρε στα χέρια του και προτάσεις από ομάδες που ήταν μεγαλύτερα ονόματα από τον Αστέρα Τρίπολης. Οπότε, επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του σε μία από αυτές και όχι στην Ελλάδα. Όμως, είμασταν κοντά»

  • Ο Αστέρας Τρίπολης έχει φτάσει κοντά σε παρόμοιες περιπτώσεις; Δηλαδή ποδοσφαιριστές που ήταν σε νεαρή ηλικία και τώρα γράφουν ιστορία;

«Ο Αστέρας έχει αναπτύξει ένα πολύ καλό δίχτυο. Παρακολουθεί ποδοσφαιριστές σε Αργεντινή και Ισπανία. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση που μπορούμε να κινηθούμε και είναι στα μέτρα μας, κινούμαστε ανάλογα. Παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και εφόσον κριθεί πως ο ποδοσφαιριστής μπορεί να βοηθήσει, προχωράμε στη μεταγραφή του»

mporobilos_sakaki.webp

  • Η περίπτωση του Ντι Μαρία, έκανε τον Αστέρα Τρίπολης να ψάχνεται περισσότερο στην Αργεντινή;

«Ο Αστέρας Τρίπολης, από την αρχή στη μεγάλη κατηγορία είχε μία τάση να αγοράζει από την Αργεντινή, καθώς θεωρούσαν πως ταιριάζουν περισσότερο στην κουλτούρα μας και μπορούν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα. Είναι ποδοσφαιριστές που διακρίνονται για τη δύναμη κάτι που το χρειάζεσαι στην Ελλάδα»

asteras1h_18_antigrafi.jpg

Χρήστος Τσιρίκας: «Ο Αστέρας ήταν έτοιμος να αγοράσει τον Ντι Μαρία – Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους Αργεντινούς»

Παράλληλα, και ο αρχισκάουτερ των Αρκάδων, Χρήστος Τσιρίκας, μιλώντας στο BN Sports είχε μοιραστεί την ιστορία της υπόθεσης. Ήταν ο άνθρωπος που βρέθηκε στη Λατινική Αμερική και ξεχώρισε την περίπτωση του Άνχελ Ντι Μαρία. Αυτά που ξεχώρισε, ο λόγος που «κόλλησε» η μεταγραφή αλλά και οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισε από τη χώρα του τανγκό.

  • Πως προέκυψε το θέμα του Ντι Μαρία;

«Ανακάλυψα τον Ντι Μαρία στη δεύτερη μέρα μου στην Αργεντινή. Ήταν στο παιχνίδι ανάμεσα στην Αργεντίνος Τζούνιορς-Ροσάριο Σεντράλ. Στο τέταρτο ξεχώρισα τον ποδοσφαιριστή με το «11». Μόλις τον είδα λέω πως βρήκα «λαβράκι» αλλά δεν ήξερα τα ποσά και τις τιμές που πουλούσαν στον αγορά στην Αργεντινή. Πήγα στην Τρίπολη, τους ενημέρωσα για τον Ντι Μαρία, όμως εκεί έμαθα πως η Ροσάριο ήταν υπό δικαστική επιτήρηση.

Έτσι το νομικό τους τμήμα τον κοστολογούσε σχεδόν 2,5 εκατ. δολάρια. Ο Αστέρας Τρίπολης έκανε μία πρόταση στα 1,8 εκατ. ευρώ. Ο Καϋμενάκης μου έλεγε να τον πάρει και του είπα να το κάνει γιατί ήταν όντως παιχτάρα. Του είπα να τον κλείσει και να αφήσει τον δανεικό εκεί για ένα χρόνο. Μάλιστα, έπρεπε να συμβεί πριν πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ21. Όταν πήγε, έβγαλε μάτια και η τιμή του εκτοξεύθηκε»

  • Τον προσέγγισαν μετά την διοργάνωση μεγάλοι σύλλογοι;

«Έμαθα πως ο Αρσέν Βενγκέρ έκανε επίσημη πρόταση όσο ήταν στην Άρσεναλ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Μόλις το ακούστηκε αυτό, η Μπενφίκα μπήκε «σφήνα» και τον πήρε έναντι επτά εκατ. ευρώ. Όπως ήταν λογικό, η ομάδα τον έχασε οριστικά και έπειτα ξέρουμε την εξέλιξή του»

  • Είχατε δει άλλον ποδοσφαιριστή έπειτα από τον Ντι Μαρία;

«Όταν πήγαμε Χιλή, πρόσεξα και τον Αλέξις Σάντσες, που ήταν 19 εκείνη την περίοδο. Μου άρεσε πολύ, πήγα να κάνω κίνηση αλλά έμαθα πως λίγες μέρες νωρίτερα, τον είχε κλείσει η Ουντινέζε. Οπότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι για εκείνη την περίπτωση. Φορούσε το «7» το θυμάμαι. Έχω πολλές ιστορίες.»

  • Ποιους ποδοσφαιριστές είχατε ξεχωρίσει;

«Κοίτα είχα βρει αρκετούς ποδοσφαιριστές. Μεγάλα ταλέντα. Είχα ξεχωρίσει τον Χαβιέ Παστόρε, τον Μπεργκέσιο. Βέβαια, ο Αστέρας δεν θα μπορούσε να τους πάρει. Εκείνη την εποχή μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κάνει τέτοιες επενδύσεις ώστε να τους μοσχοπουλήσει μετά. Οι άλλες ομάδες δεν ήταν εύκολο»

  • Ποιους ποδοσφαιριστές προτείνατε και απέκτησε ο Αστέρας Τρίπολης;

«Ο Χερόνιμο Μπαράλες ήταν ένας από αυτούς που τώρα είναι ο βασικός φορ. Από εκεί και πέρα, είχα φέρει τον Καρντόσο, τον Φιλομένο, τον Καρέρα. Ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν. Υπήρχαν και καλύτεροι αλλά και τα κόστη μεγαλύτερα. Βέβαια, δεν είχαν οι περισσότεροι κοινοτικό διαβατήριο κάτι που ήταν εξίσου πρόβλημα»

  • Έχετε ξεχωρίσει και ποδοσφαιριστές από Ελλάδα;

«Και βέβαια. Ο Κώστας Φορτούνης ήταν δική μου επιλογή και τον φέραμε στον Αστέρα Τρίπολης. Πρότεινα τους Κώστα Μανωλά και Σωκράτη Παπασταθόπουλο πριν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ΑΕΚ. Είχα ζητήσει και τον Δημήτρη Κολοβό. Γενικά, έχουμε πάρα πολύ ταλέντο στην Ελλάδα. Στην Αργεντινή έβλεπα και μικρούς. Έλεγα πως δεν είχαμε να ζηλέψουμε τίποτα από εκείνους. Έχουμε τρομερό ταλέντο στην Ελλάδα.

Είχαμε Μπακασέτα και Κουρμπέλη που ο Αστέρας τους έδιωξε. Δεν τους εκμεταλλεύτηκε. Έχουμε ξενομανία και τα παιδιά χάνονται. Όταν δεν τους εμπιστεύεσαι, απογοητεύονται και σταματάνε. Έχουν χαθεί πολλά ταλέντα έτσι. Στην Αργεντινή δεν έχουν το ταλέντο της Ελλάδας αλλά δουλεύουν πολύ. Ας πούμε, ο Φιλομένο, όταν συναντηθήκαμε την πρώτη φορά μαζί με τον Γκομές ντε Φαρία, μόλις μιλήσαμε, μου είπε πρέπει να φύγω. Του είπα να κάτσει λίγο παραπάνω και μου έδειξε την ώρα και είπε πως πρέπει να κάνει βάρη. Τέτοια συνέπεια. Τα δικά μας καφέ, φραπέ και εκεί προπονήσεις»

angel-di-maria-2_3019669k.jpg