Στις 6 Ιουλίου 2005, στην 117η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σιγκαπούρη, αποφασίστηκε όπως τους ιστορικούς 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες τούς διοργανώσει το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει, έτσι, η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει για 3η φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 1908 και το 1948. Οι προετοιμασίες στην Κύπρο για τη συμμετοχή σε αγώνες σε μια πόλη γνωστή για τους περισσότερους, σε μια πόλη με πλειάδα Κυπρίων και Ελλαδιτών μεταναστών, μπήκε στο αποκορύφωμά της νωρίς το 2012, αφού πλέον στην ΚΟΕ φυσούσε άλλος αέρας, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ουράνιο Ιωαννίδη. Μπορεί η οικονομική κρίση να έφερε πολλαπλά προβλήματα στις εθνικές μας ομοσπονδίες, όμως, οι αθλητές κορυφής έκαναν το καθήκον τους και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού. Συνολικά, 13 αθλητές μας (9 γυναίκες και 4 άνδρες), σε 7 αθλήματα έκλεισαν εισιτήρια για το Λονδίνο, έχοντας ως στόχο τη διάκριση.

 

Από το 1980 οι Κύπριοι αθλητές προσπαθούσαν με όλες τους τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη διάκριση στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού. Το 2008 στο Πεκίνο ο Αντώνης Νικολαΐδης έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του ιστορικού πρώτου μεταλλίου της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως, στον αγώνα «ξαφνικού θανάτου» έχασε το χάλκινο μετάλλιο στο σκιτ, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Ωστόσο, το 2012, και στην 9η παρουσία της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η μοίρα ήθελε τον Παύλο Κοντίδη να είναι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που θα κρέμαγε στο στήθος του Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο πρωταθλητής μας στην ιστιοπλοΐα, στα σκάφη των Λέιζερ, κατάφερε να «χτίσει» το όνειρό του από τις πρώτες ιστιοδρομίες και στην κουραστική εβδομάδα διατηρήθηκε σε ψηλά επίπεδα σταθερής απόδοσης, με αποτέλεσμα την 6η Αυγούστου 2012, να αναδειχθεί σε αργυρό Ολυμπιονίκη!!!

 

Ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε στο Λονδίνο από τρεις αθλητές, τους Κυριάκο Ιωάννου, Απόστολο Παρέλλη και Κωνσταντίνο Σταθελάκο και μία αθλήτρια, την Ελένη Αρτυματά. Προπονητές των αθλητών μας ήταν οι Αντώνης Γιαννουλάκης, Δημήτρης Ευθυμίου και Κυριάκος Βασιλειάδης. Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες έμειναν στην ιστορία, ως οι πρώτοι στους οποίους  αθλητής του στίβου, υπό την ΚΟΕΑΣ, κατάφερνε να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στον τελικό του αγωνίσματός του!!! Και το κατόρθωμα ήρθε από τον κορυφαίο αθλητή μας Κυριάκο Ιωάννου, ήδη αργυρό και χάλκινο Παγκοσμιονίκη, παρά το ότι προερχόταν και πάλι από ατυχίες, τραυματισμούς και εγχειρήσεις!!! Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, στις 5 Αυγούστου 2012, ο Κυριάκος Ιωάννου κλήθηκε να αγωνιστεί στον πολύ δύσκολο προκριματικό του ύψους, ο οποίος διήρκεσε πάνω από δυόμισι ώρες. Το όριο πρόκρισης ήταν τα 2,32μ., το οποίο δεν πέρασε κανένας αθλητής, με αποτέλεσμα να επικρατεί τεράστια αγωνία για το ποιοι και πόσοι θα περάσουν στον τελικό.

 

Ο πρωταθλητής μας πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,16μ. και τα 2,21μ., όμως δυσκολεύτηκε πολύ στα 2,26μ., ξεπερνώντας τον πήχη με την τρίτη προσπάθειά του. Τα 2,29μ. φάνηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Ιωάννου, ο οποίος θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση των αλμάτων όλων των αθλητών. Καθοριστικό το αποτυχημένο τρίτο άλμα του Αλεξάντρ Σιουστόφ στα 2,29μ., που έφερε τρεις αθλητές να ισοβαθμούν στη 12η θέση, με τις ίδιες ακριβώς προσπάθειες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Ιωάννου. Κατόπιν σύσκεψης των κριτών, αποφασίστηκε όπως περάσουν στον τελικό και οι τρεις τους, με αποτέλεσμα ο τελικός να διεξαχθεί με 14 αθλητές. Έτσι, ο Ιωάννου έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής του στίβου που εξασφαλίζει συμμετοχή σε τελικό, αφού ο εκπληκτικός Σταύρος Τζιωρτζής στα 400μ. με εμπόδια το 1972, αγωνίστηκε στον τελικό με τα χρώματα της Ελλάδας.

 

Στον τελικό της 7ης Αυγούστου 2012, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο Κυριάκος Ιωάννου. Η έντονη βροχόπτωση, αλλά και το καταταλαιπωρημένο του σώμα, από τους τραυματισμούς και τις εγχειρήσεις, δεν του επέτρεψαν να ζεσταθεί και να βρει ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει νωρίς τη μάχη του μεταλλίου. Ο Ιωάννου, πέρασε με την πρώτη τα 2,20μ., όμως «κόλλησε» στα 2,25μ., ρίχνοντας τον πήχη δύο φορές, ενώ στην τρίτη προσπάθειά του πέρασε από κάτω. Έτσι, κατέλαβε την 13η θέση με 2,20μ., ζώντας αν μη τι άλλο κάτι που ήθελε καιρό, την παρουσία του σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Να σημειώσουμε ότι, το 2019, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) τιμώρησε τον χρυσό νικητή Ιβάν Ούχοφ, και άλλους 11 Ρώσους αθλητές, για υποθέσεις ντόπινγκ, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Ιωάννου να κερδίσει μία θέση στην κατάταξη και να είναι 12ος.

 

Σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο της ΕΑΚ Αργύρη Αργυρού, ο Κυριάκος Ιωάννου είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το σώμα μου δεν είναι έτοιμο ν’ αντέξει δύο συνεχόμενους μεγάλους αγώνες, όπως τον προχθεσινό ημιτελικό και τον σημερινό τελικό. Ένιωθα ενοχλήσεις από το ζέσταμα και όπως έχω πει και προχθές δεν έχω πολλά άλματα στα πόδια μου για να βρω τους αυτοματισμούς μου. Μην ξεχνούμε ότι προέρχομαι από δύο χειρουργεία, και αυτό δεν κουράζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό και την ψυχολογία, αφού δεν μπορείς να αφοσιωθείς στην προπόνησή σου. Πέρασα δύσκολα τους τελευταίους μήνες στην προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς και το μόνο που κρατάω είναι πως με τόσα προβλήματα κατάφερα να μπω στον τελικό. Σήμερα δεν μπορούσα να κάνω τα άλματά μου και αυτό είναι. Ξέρω ποιος είμαι, απέδειξα ποιος είμαι στη διάρκεια των χρόνων και το μόνο που χρειάζομαι αυτήν την στιγμή είναι η ξεκούραση. Η ψυχολογία, το μυαλό και το σώμα είναι πολύ κουρασμένα. Θέλω να βρεθώ για ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα γήπεδα και τους γιατρούς, να ηρεμήσω, να ξεκουραστώ από κάθε άποψη και να μπω πιο δυνατά στη νέα χρονιά».

 

Το άτυχο… 13 του Απόστολου Παρέλλη

Από τους πιο άτυχους της κυπριακής αποστολής στο Λονδίνο, ήταν ο Απόστολος Παρέλλης. Ο πρωταθλητής της μας στη δισκοβολία έχασε την πρόκρισή του για τον τελικό του αγωνίσματός του για 7 μόλις εκατοστά! Ο Παρέλλης συμμετείχε στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και έριξε στην πρώτη προσπάθεια 63,48μ. (62,49μ., 62,54μ. οι άλλες δύο προσπάθειές του). Με το τέλος του πρώτου γκρουπ βρισκόταν στην 7η θέση και έπρεπε να περιμένει κάποιες ώρες ακόμα για να μάθει αν θα περνούσε στον τελικό. Δυστυχώς, από το δεύτερο γκρουπ έξι αθλητές είχαν καλύτερη βολή από τον πρωταθλητή μας, με αποτέλεσμα να καταλάβει τη χειρότερη θέση για έναν αθλητή στα προκριματικά, την 13η!!!

 

Ο 12ος που εξασφάλισε συμμετοχή στον τελικό ήταν ο Ολλανδός Έρικ Καντέ, ο οποίος έριξε τον δίσκο του να προσγειωθεί στα 63,55μ., μόλις επτά εκατοστά περισσότερα από την καλύτερη βολή του Παρέλλη! Αυτός, ωστόσο, που έφερε το «τελειωτικό χτύπημα» ήταν ο Βρετανός Λόρενς Οκόγε, ο οποίος, με την παρότρυνση των χιλιάδων συμπατριωτών του στις εξέδρες, έριξε στην τελευταία βολή του στα 65,28μ., στέλνοντας στη 13η θέση και εκτός τελικού τον Απόστολο Παρέλλη. Και μάλιστα ο πρωταθλητής μας, στις δηλώσεις του με το τέλος του πρώτου γκρουπ, μας τόνισε πως δεν θα ήθελε με τίποτα να βγει 13ος, γιατί η πίκρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. «Ελπίζω μόνο να μην είμαι 13ος. Οποιαδήποτε άλλη θέση δεν θα με ενοχλήσει, φτάνει να μην είναι η 13η, που σημαίνει πως είσαι ο πρώτος που δεν περνά στον τελικό», μας είπε χαρακτηριστικά…

 

Πολύ καλή προσπάθεια έκανε η Ελένη Αρτυματά, η οποία προερχόταν από τραυματισμούς και πολύμηνη αποχή. Η πρωταθλήτριά μας στα 200μ. έτρεξε στην πιο γρήγορη σειρά των προκριματικών, καταλαμβάνοντας την 6η θέση με 23.09, περιμένοντας και τους υπόλοιπους χρόνους για να διαπιστώσει με μεγάλη χαρά πως βρισκόταν στις 24 καλύτερες του αγωνίσματός της. Στα ημιτελικά, τοποθετήθηκε στον δύσκολο δεύτερο διάδρομο, και παρά το ότι κατάφερε να πετύχει την καλύτερη επίδοσή της για το 2012, τα 22.92, εντούτοις δεν ήταν αρκετά για να την στείλουν στον τελικό. Η Αρτυματά κατέλαβε την 8η θέση στη δεύτερη ημιτελική σειρά και συνολικά την 16η από 52 αθλήτριες, που μπήκαν στη διαδικασία διάκρισης στα 200μ., κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία για την ίδια.

 

Η νεαρή πρωταθλήτριά μας, περνώντας από τη μικτή ζώνη, συγκινήθηκε, δάκρυσε και για λίγη ώρα μπλόκαρε. Η ίδια γνώριζε καλύτερα τι είχε στο μυαλό της και τι της έφερε τα δάκρυα στα μάτια. Το 22.92 είναι αρκετά καλή επίδοση για μια αθλήτρια που προέρχεται από τραυματισμό και ξανακάνει προσπάθειες επαναφοράς της σωματικής της κατάστασης σε αυτήν που είχε προτού τραυματιστεί. «Σίγουρα ήθελα καλύτερο χρόνο, όμως άλλο το τι θέλω και άλλο το τι περιμένω. Είμαι γενικά ευχαριστημένη με την παρουσία μου στους Ολυμπιακούς και δεν θεωρώ δικαιολογία σήμερα το ότι έτρεχα στον δεύτερο διάδρομο, αφού είναι πολύ ανοιχτές και καλές οι στροφές του σταδίου. Εντάξει, δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι απογοητευμένη, γιατί ξέρω τι πέρασα και πού βρίσκομαι. Λίγο το κρύο και η βροχή με επηρέασαν, αφού σε πιο ζεστό καιρό είναι σίγουρα πιο ζεστό και το σώμα. Τώρα, με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα ξεκουραστώ, αφού χρειάζεται ξεκούραση και το σώμα και το μυαλό και μετά θα βάλουμε το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με τον προπονητή μου Αντώνη Γιαννουλάκη», ήταν κάποιες από τις δηλώσεις της Ελένης Αρτυματά.

 

Την πρώτη του εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες έζησε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταθελάκος, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή την 1η Φεβρουαρίου 2024, έπειτα από τροχαίο ατύχημα στη Νότια Αφρική, όπου βρισκόταν με την ομάδα του -ως προπονητής πια- για προετοιμασία. Ο 24χρονος τότε πρωταθλητής μας είχε την ατυχία να βρεθεί σε μια άστατη ημέρα από καιρικές συνθήκες, να ζήσει αρκετή καθυστέρηση στη διάρκεια των βολών, με αποτέλεσμα να έχει και αστάθεια. Έτσι, αφού έριξε τη σφύρα του στην πρώτη προσπάθεια να προσγειωθεί στα 69,65μ., στη συνέχεια δεν τα πήγε και τόσο καλά, αφού ήταν πιο χαμηλές οι βολές του και τις ακύρωσε. Με το τέλος των δύο γκρουπ ο Σταθελάκος κατέλαβε την 33η θέση από 41 αθλητές και λίγα χρόνια μετά, λόγω υποθέσεων ντόπινγκ, ανέβηκε στην 30ή θέση.

 

Στις δηλώσεις του, ως Ολύμπιαν πια, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταθελάκος ανέφερε: «Με τις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν ξέραμε πως η πρόκριση θα κρινόταν μεταξύ των 74 και 75 μέτρων. Η πρώτη βολή ήταν καλή για αρχή, κοντά στα 70μ. και ήξερα πως μπορούσα για το καλύτερο. Όμως, δυστυχώς σφίχτηκα περισσότερο από όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην μου βγουν οι δύο επόμενες και έτσι έμεινα 3-4 μέτρα μακριά από τις φετινές μου επιδόσεις. Μπορούσα για κάτι αρκετά καλύτερο, όμως επηρέασε όλους τους αθλητές ο καιρός, με τις εναλλαγές που είχε και η καθυστέρηση περίπου μίας ώρας για την έναρξη του αγώνα μας. Επίσης, ήταν σημαντικό το ότι περιμέναμε περίπου μισή ώρα μέχρι να ξαναέρθει η σειρά μας να ρίξουμε και κάπου εκεί τα έχασα και δεν έκανα αυτά που έπρεπε. Ουσιαστικά αισθάνομαι πως κάποιες λεπτομέρειες δεν μου βγήκαν, η βαλβίδα όσο ήταν βρεγμένη ήταν καλή, όμως όταν στέγνωσε έγινε πιο αργή και δεν με βοήθησε αυτό». Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου αγαπημένε μας Κώστα…

 

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Λεμεσός, 26/7/1984)

Αγώνισμα: Άλμα σε Ύψος (05-07/08/2012)

Αποτέλεσμα: Έγινε ο πρώτος Κύπριος που εξασφάλισε συμμετοχή σε τελικό του στίβου, με την κυπριακή σημαία. Κατέλαβε την 12η θέση στον τελικό του άλματος σε ύψος με 2,20μ. από 35 αθλητές.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ (Λεμεσός, 24/7/1985)

Αγώνισμα: Δισκοβολία (06/08/2012)

Αποτέλεσμα: Ο άτυχος της δισκοβολίας, αφού κατέλαβε την 13η θέση (από 41 αθλητές) στα προκριματικά με 63,48μ. και δεν πέρασε στον τελικό για 7 μόλις εκατοστά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΕΛΑΚΟΣ (Λαμία, 30/12/1987 – 01/02/2024)

Αγώνισμα: Σφυροβολία (03/08/2012)

Αποτέλεσμα: Κατετάγη 30ος στον προκριματικό της σφυροβολίας με 69,65μ., από 41 αθλητές.

ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΥΜΑΤΑ (Παραλίμνι, 16/5/1986)

Αγώνισμα: 200μ. (06-07/08/2012)

Αποτέλεσμα: Προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200μ. (23.09), όπου αποκλείστηκε (22.92) ως 16η συνολικά από 52 αθλήτριες.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

2012 ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (3-1=4)

Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) – ΤΕΛΙΚΟΣ                 2,20μ.        12/35

(προκριματικά 2,26, 12ος)

Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία)                     63,48μ.      13/41

Κωνσταντίνος Σταθελάκος (σφυροβολία)            69,65μ.      30/41

Ελένη Αρτυματά (200μ.) – Ημιτελικά                    22.92         16/52

(Πρώτος γύρος: 23.09 6η – 4η σειρά, συνολικά 23η, Ημιτελικά: 8η στη 2η σειρά)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (Τάσος Μανώλη)